Annonce
Haderslev

Speed-digging og fossiljagt i Gram Lergrav

I Gram Lergrav har man skrabet løst materiale væk, så alt er klar til den helt store fossiljagt den 12. juni, hvor museumsforeningen og Museum Sønderjylland inviterer til "speed-digging". Privatfoto

Gram: Onsdag 12. juni er der mulighed for at få styret den indre palæontolog i Gram Lergrav, når Gram Museumsforening i samarbejde med Museum Sønderjylland indbyder til "speed-digging" i lergraven.

Her kan alle få en introduktion til, hvordan man bedst finder fossilerne i den 10 mio. år gamle havbund og hvilket udstyr, der skal bruges. Det foregår sidst på eftermiddagen, så alle kan være med efter arbejde og skole.

Forholdene i lergraven er helt optimale for øjeblikket, hvor der i maj måned blev rømmet løst materiale væk med en stor bulldozer, så der er en masse frisk og urørt ler tilgængeligt for fossiljagten. Her gemmer de bedste og største fossiler sig.

Arrangementet er åben for alle.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce