Annonce
Sønderborg

Spejdernes Lejr fik et overskud på 17 millioner kroner

Spejdernes Lejr åbnede søndag den 22. juli 2017 på Kær Vestermark. Spejderne gik straks igang med at bygge deres lejre op med rafter. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Spejderbevægelsen har afsluttet regnskabet for Spejdernes Lejr 2017, som foregik i Sønderborg. Lejren fik et uventet overskud på 17,4 millioner kroner, som blandt andet skal bruges til Spejdernes Lejr 2020 samt lokalt spejderarbejde.

Sønderborg: 37.000 spejdere og frivillige var i juli 2017 en del af fem spejderbevægelsers Spejdernes Lejr 2017. Bestyrelsen for Spejdernes Lejr har afsluttet regnskabet for lejren, som foregik på Kær Vestermark. Regnskabet viser et overskud på 17,4 millioner kroner. Det var spejderbevægelsens intention at afvikle lejren med et nulresultat.

- Overordnet er det jo aldrig intentionen at ende med et overskud af den størrelse, som vi ender med. Som udgangspunkt er det jo ærgerligt, at vi ender med så stort et plus, omvendt skal de penge bruges på at styrke spejderarbejde og gøre fremtidens spejderarbejde stærkere, siger Morten Trampedach Junget, der er formand for Spejderne, der er de fem spejderbevægelsers fællesorganisation.

Desuden er han formand for KFUM-Spejderne i Danmark.

Det uventede overskud skyldes flere ting. Resultatet skyldes blandt andet økonomisk forsigtighed og udfordringer med økonomistyring. Stort set alle områder under lejren som Indkøb og Forplejning og Kommunikation har holdt sig under sit budget. Det betalingskort, man kunne bruge på lejren, er der et overskud på en million kroner, som brugerne ikke har ønsket at hæve.

- Der er rigtig mange frivillige, der har knoklet hårdt for den her lejr. Det er et ret klassisk eksempel på, at mange bække små gør en stor å. Når rigtig mange går sammen om at finde gode løsninger, så giver det overskud. De frivillige har bare knoklet, og vi har ikke brugt den mængde penge, som vi havde regnet med, siger Morten Trampedach Junget, der betegner lejren som 'en kæmpe succes'.

Annonce

Spejdernes Lejr

Spejdernes Lejr 2017 havde indtægter på 85,5 millioner. 65 millioner kom fra deltagerbetaling, 4,3 milioner fra bl.a. fonde og 10,4 millioner kom fra bl.a. salg i boder. Udgifterne var på 68,1 millioner. De største udgifter gik til etableringsudgifter på 18,7 millioner, 14,2 millioner til forplejning på lejren og 13,6 millioner til administration. Spejdernes Lejr er arrangeret af Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig.

God investering

Sønderborg Kommunes budget for lejren var på 37 millioner kroner, hvoraf lidt over 4 millioner kom fra fonde. De kommunale kroner gik blandt andet gik til at anlægge grusveje, kloakledning, vandledning, elkabler og fiberkabel på Kær Vestermark.

- Overskuddet må for deltagerne betyde, at de formentlig kunne komme på lejr for et lidt lavere deltagergebyr. Men det ændrer ikke noget ved, at det har været en god forretning for Sønderborg. Det viser den opgørelse, vi har fået lavet. Det kan godt være, nogle vil problematisere, at vi har brugt en del penge på at få arrangementet. Og så tjener de penge. Men spejderne har haft en god oplevelse i Sønderborg, og vi har fået noget godt ud af det i Sønderborg. Det var en fantastisk event og god investering, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Spejdernes overskud deles i tre puljer. Det laves en ret stor investering i Spejdernes Lejr 2022, som er den næste store fælles spejderlejr. En markant andel bruges på gruppeudvikling i de lokale spejdergrupper. En del bruges på spejdernes nye ø, Ungdomsøen, som skal renoveres. Der gives også penge til velgørende spejderaktiviteter ude i verden.

Ifølge Erik Lauritzen vil Sønderborg ikke byde in på at være vært for Spejdernes Lejr 2022.

- Det er nok urealistisk, og det skulle blive os igen så hurtigt. Og vi må erkende, at det var en stor mundfuld for os. Men fremadrettet vil jeg ikke afvise, at vi byder ind på det igen, siger Erik Lauritzen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Sønderborg

Minigraver kørte ind i bil

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce