Annonce
Kolding

Spekulation på el-børsen frister med store afkast

Nordic Power Trading blev etableret i 2007 af Bjarne Walbech, der i dag har kontor i Åparken. Investeringsselskabet administrerer i dag cirka 200 millioner kroner, der bliver brugt til at "spekulere" i det nordiske elmarked. Foto: Jacob Schultz

Samtidig med at aktiemarkedet bevæger sig i rekordhøjder, har investeringsselskabet oplevet en markant interesse fra velhavere, der er på udkig efter et supplement til deres aktier. Virksomheden administrerer i dag 200 millioner kroner fra 100 investorer,

Kolding: Risikoen er stor. Samtidig er chancen for en gevinst tilsvarende stor, hvis man investerer i elmarkedet gennem investeringsselskabet Nordic Power Trading. Virksomheden blev etableret i 2007 af Bjarne Walbech, der har et indgående kendskab til det nordiske elmarked, som er grundlaget for selskabet, der frister med store afkast.

- Sol, vind og regnvejret i Norge og Sverige betyder rigtig meget for elpriser i Norden. Og så er der a-kraft, gas og olie, der også påvirker elprisen. Jeg er sådan en slags mini-meteorolog, der holder øje med det hele, siger Bjarne Walbech, der handler elkontrakter på Nasdaq Commodities.

Priserne er meget påvirket af nedbøren i Norge og Sverige, hvor elproduktionen er domineret af vandkraft, derfor er opgaven at vurdere, hvordan regn - eller tørke påvirker - elpriserne. I 2015 var afkastet 31,3 procent, i 2016 var det 15,5 procent og for 2017 er afkastet 60 procent - indtil videre.

Kort om Walbech

Bjarne Walbech, 46 år, er uddannet cand. Merc. Bor i Kolding sammen med sin kone, og deres to børn på 14 og 16 år. I fritiden er han en ivrig maratonløber.

Prisen på el på den nordiske elbørs afhænger blandt andet af nedbøren i Norge og Sverige, hvor der er meget vandkraft, og derfor følger Bjarne Walbech hele tiden med i vejrudsigten. Foto: Jacob Schultz

Et supplement

- Folk leder jo med lys og lygte efter gode investeringer. Men det er svært. Der ikke noget at hente ved at investere i obligationer. Afkastet inden for ejendomme er måske 4-9 procent, og så binder du pengene i måske 10 år, og så er der selvfølgelig aktier. Men aktiemarkedet er steget meget de seneste år. Hvornår vender det? Her kommer vi ind som en frisk pust. Hvis aktiemarkedet sætter sig 10-20 procent, så har vi et produkt, der er uafhængigt af det. Det er derfor, vi har vækstet så meget i år. Vi er et godt supplement, siger Bjarne Walbech.

Ved årsskiftet var der 88 millioner kroner i selskabet, men i dag administrerer selskabet lidt over 200 millioner kroner fra både professionelle og private investorer. For at være med skal man mindst indskyde 750.000 kroner, hvilket hænger sammen med den godkendelse selskabet har fået af finanstilsynet. Selskabet er godkendt til at håndtere en portefølje på 750 millioner kroner.

- Vi har også haft vores op- og nedture. Det er vi helt åbne og ærlige omkring. Omkring 2011 ændrede elmarkedet sig rigtig meget. Der kom for eksempel meget solenergi fra Tyskland, og der kom meget vindmølleenergi og olieprisen faldt meget. Markedet blev meget anderledes. Så der er mange af mine konkurrenter, der laver noget tilsvarende, der er lukket ned. For et par år siden var der 10 spillere på markedet. Nu er vi tre tilbage, og nu har vi fået et rigtig fint comeback, siger Bjarne Walbech, der driver selskabet sammen med kundechef Mads Højstrup.

Annonce

Afkast og risiko

Den typiske kunde er en velhavende virksomhedsejer, der er på udkig efter et alternativ til at investere i aktier. Den største investor har lagt 13 millioner kroner, og gennemsnittet er på omkring to millioner. Alle investorer ved, at risiko og gevinst hænger sammen.

- Jeg er uddannet cand. Merc. i finansiering, så jeg ved godt, at du ikke kan "snyde". Afkast og risiko hænger sammen. Sådan er det bare. Det lægger vi ikke skjul på. Men vi giver faktisk gode afkast. Og typisk vil folk også kun sætte en del af deres midler i vores selskab. Du skal selvfølgelig sprede din investeringer, det ved de folk, der investerer hos os, siger Bjarne Walbech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley

Annonce