Annonce
Billund

Spildevand skal blive til varme og gødning: Håbet er at skabe et eksporteventyr

Formanden for Billund Varmeværk, Kell Raabjerg, ser gerne varmeværket deltage i ejerkredsen af et nyt teknologicenter i Billund Kommune. Men centret skal etableres som en selvstændig virksomhed, understreger han. Arkivfoto: Billund Varmeværk.
Hvis Energistyrelsen er med på idéen, vil fjernvarmeselskaberne i Grindsted og Billund i fællesskab etablere et nyt teknologicenter, der skal bidrage til den grønne omstilling og samtidig producere masser af overskudsvarme.

Grindsted/Billund: Et nyt teknologicenter beliggende i Billund Kommune skal omdanne problematiske biorester til miljøvenlig gødning og klimaneutral varme til parcelhuse.

Sådan lyder det i meget korte træk i den ansøgning, som Billund Varmeværk samt Grindsted El- og Varmeværk har sendt til Energistyrelsen i håb om at få del i de eftertragtede EUPD-midler. Det er en offentlig tilskudsordning, som støtter ny teknologi på energiområdet, som kan bidrage til at indfri Danmarks målsætninger inden for energi og klima.

- Vi har over de senere år afsøgt mulighederne for at bidrage mere aktivt til den grønne omstilling og en udvikling frem mod FN’s 17 verdensmål. I den sammenhæng er dette projekt et perfekt supplement, siger Jørgen Kristensen, der er formand for Grindsted El- og Varmeværk, ifølge en pressemeddelelse.

Annonce

Bedre miljø og mere restvarme

Planen er, at det kommende teknologicenter på en ny måde skal omdanne biorester fra spildevand til miljøvenlig gødning til landbruget. Det kan føre flere positive ting med sig: Dels kan det mindske den mængde af CO2, som bliver ført ud i luften, dels kan det forhindre, at ubehandlet biomasse kommer ud i naturens kredsløb, og endelig kan processen afføde en væsentlig produktion af restvarme, som de to fjernvarmeselskaber i Grindsted og Billund kan udnytte.

De to fjernvarmeselskaber

  • Grindsted El- og Varmeværk er et multiforsyningsselskab, som forsyner cirka 4000 husstande med fjernvarme. Herudover er selskabet infrastrukturejer af el, vand, fibernet og er engageret i en række kommercielle selskaber.
  • Billund Varmeværk er et fokuseret fjernvarmeselskab, der forsyner cirka 3000 husstande med fjernvarme.

- Som fjernvarmeværk er vi interesserede i den restvarme, som produktionen af biogødningen forårsager. Billund Varmeværk har behov for at øge kapaciteten i fremtiden, så dette er for os et alternativ til at investere i traditionelle løsninger som eksempelvis en ekstra kedel, siger Kell Raabjerg, der er formand for Billund Varmeværk.

Annonce

Selvstændig virksomhed

Hvis Energistyrelsen viser sig at være med på idéen og tildele støtte til et nyt teknologicenter, er ambitionerne høje.

- Når vi har fået teknologien til at fungere her, vil vores knowhow og de konkrete løsninger kunne udvikle sig til et regulært eksporteventyr, som både kan styrke Billund Kommune og Danmark, siger Jørgen Kristensen.

Jørgen Kristensen, formand for Grindsted El- og Varmeværk, håber, at et nyt teknologicenter kan udvikle sig til at blive et regulært eksporteventyr. Arkivfoto: Jan Kronvold.

Selvom det er de to fjernvarmeselskaber, som har taget initiativ til projektet, er det ikke nogle af dem, der kommer til at drive et eventuelt kommende teknologicenter. Det skal være en selvstændig, kommerciel virksomhed.

- Det vil naturligvis være en glæde og en stolthed at støtte op om noget, der er til gavn for hele kommunen og resten af verden, men vi skal stadig holde fokus på vores kerneopgave. Derfor skal teknologicentret etableres som en selvstændig virksomhed. Billund Varmeværk deltager gerne i en kreds af ejere på lige fod med andre, men selskabet skal drives af nogle andre end os i hverdagen, siger Kell Raabjerg.


Vi har over de senere år afsøgt mulighederne for at bidrage mere aktivt til den grønne omstilling og en udvikling frem mod FN’s 17 verdensmål. I den sammenhæng er dette projekt et perfekt supplement.

Jørgen Kristensen, formand, Grindsted El- og Varmeværk


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

28-årige Linette er chef for område med 260 medarbejdere i Sydbank: - Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, jeg er assistenten

Varde For abonnenter

Forældre skuffede over tilsyn fra Arbejdstilsynet i asbestsag

Annonce