Annonce
Kolding

Spildevand skal måske opvarme alle boliger i ny bydel

Marina City skal gennemsyres af bæredygtighed, og en af planerne er, at opvarmningen af boligerne i den nye bydel skal komme fra spildevand, som ellers bare løber lunkent ud i Lillebælt. Illustration: Cobe/Kolding Kommune
Kolding Kommune, TreFor og BlueKolding er i gang med at undersøge mulighederne for at udnytte overskudsvarmen fra spildevandet fra alle Koldings husstande til at sende varme ind i radiatorerne og vandhanerne i den planlagte nye bydel ved Skamlingvejen.

Kolding: Beboerne i de 400 boliger, der efter planen skal opføres i den nye bydel Marina City ved Skamlingvejen, kommer måske til at få deres varme ved hjælp af energi, som er trukket ud af spildevandet fra alle Kolding Kommunes husstande.

Ideen om den alternative varmekilde er inspireret af BlueKoldings banebrydende projekt i Kolding Åpark, hvor Alfabos 83 ungdomsboliger netop opvarmes ved hjælp af spildevand, som sendes igennem et rørsystem, der minder om et jordvarmeanlæg. I stedet for at trække varme ud af jord, suger BlueKolding her al varmen ud af spildevandet, som er mellem otte og 18 grader varmt, når det løber igennem rørsystemet på sin vej ud til rensningsanlægget i Agtrup.

- Vi undersøger, om projektet ved det orange hus kan eskaleres op og opvarme hele Marina City efter samme princip, oplyser Kolding Kommunes projektchef på Marina City, Torben Gade.

Bæredygtig bydel

  • Koldings politikere har vedtaget, at Marina City skal være et bæredygtigt byområde, som på bedste vis illustrerer cirkulær økonomi i byudvikling og byggeri.
  • Området er allerede blevet præcertificeret med "guld", hvilket dokumenterer, at området i henhold til de nuværende planer bliver blandt de mest bæredygtige bydele i Danmark og internationalt.
  • Der arbejdes på at gøre Marina City til et inspirerende eksempelområde lige fra byggeri, transport og energi til marinaanlæg og brugernes daglige adfærd.

Størrelsen

Lige nu er BlueKolding og TreFor i fuld gang med at undersøge mulighederne for at spildevandsopvarme Marina City.

- Der er en masse afgiftsregler og lovgivning på området, og man skal kunne dokumentere, at løsningen er både miljømæssigt og økonomisk god for forbrugerne, for man må ikke jonglere med forbrugernes penge. Det er den samme problematik, som gør sig gældende for udnyttelse af overskudsvarme fra virksomheder og de store datacentre, forklarer Torben Gade.

Han oplyser, at når spildevandsopvarmning af det orange hus lovgivningsmæssigt kan lade sig gøre, så er det kun, fordi projektet er under en vis størrelse.

- Når projektet er over et bestemt loft - og det er Marina City - så er det meget mere besværligt at få lov. Men vi vil prøve at få gennemført et forsøg, som senere kan udvikles til at udgøre hele varmeforsyningen af Marina City, fortæller Torben Gade, som påpeger, at BlueKoldings store spildevandsledning ud til rensningsanlægget i Agtrup løber lige forbi Marina Citys hoveddør.

Annonce

Rigid lovgivning

Direktør Per Holm fra BlueKolding håber, det lader sig gøre at få gjort Marina City til en spildevandsopvarmet bydel.

- Det er jo fuldstændig CO2-neutral fjernvarme, så vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi kan køre henover en rigid lovgivning. Jeg har en forventning om, at det vil lykkes, siger han.

Per Holm anslår, at BlueKolding kan trække varme nok ud af spildevandet fra Koldings husstande til at opvarme i alt 1200 boliger.

BlueKolding har netop modtaget en fornem tysk designpris, German Design Award 2020, for sin banebrydende spildevandsopvarmning af det orange hus.

Annonce
Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

KIF Kolding For abonnenter

Kommentar: KIF Kolding og SønderjyskE i vitalt lokalopgør i skyggen af trænerfyringer

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Sønderborg For abonnenter

Åh nej, ikke igen: Gigthospitalet har brugt rigtig meget tid på at forklare patienterne om corona

Annonce