Annonce
Aabenraa

Spindegården må vige for byudvikling

Siden 1970 har Hanne Vedel lavet de fineste tekstiler på Spindegården i Aabenraa. Trods sine 88 år er hun stadig aktiv i værkstedet. Foto: Claus Thorsted
Det er en æra i dansk kunsthåndværk, der lakker mod enden, når Aabenraa Kommune overtager erhvervsområde fra havnen. En af de virksomheder, der må vige, er væveren Hanne Vedels værksted, Spindegården.

- Faktisk ved jeg slet ingenting endnu. Vi blev kaldt til møde på Folkehjem med to timers varsel, hvor de sagde en hel masse. Nu skal vi hver især holde møde med havnen og så må vi se, siger den 88-årige kunsthåndværker Hanne Vedel.

Siden 1970 har hun drevet Spindegården på Lindsnakkevej, hvor hun fremstiller tekstiler til både kirker og offentlige og private rum.

Men nu lakker det mod enden - ikke på grund af Hanne Vedels alder, men fordi Aabenraa Havn, der ejer grunden, har solgt den videre til Aabenraa Kommune.

Annonce

Kommunen vil med tiden bruge hele området nord for Kilen til museum, boliger og cafeer, og derfor er i alt 16 virksomheder nødt til at lukke eller flytte - heriblandt Spindegården.

Store opgaver

Hanne Vedel har blandt andet leveret gardin- og møbelstoffer til Finn Juhl salen i FN-bygningen i New York, og hun har lavet tekstiler til  Højesteret i København og EU-domstolen i Luxembourg. Hun har også lavet tekstiler til mange kirker.

Da Amtsgården i Aabenraa i sin tid blev bygget, lavede Hanne Vedel tekstiler til bygningen. Nu  er den blevet til rådhus for Aabenraa Kommune.

Udlært i Aabenraa

Hanne Vedel blev udlært væver hos Cis Fink i Aabenraa.

Hun samarbejdede herefter med Paula Trock, som oprettede Spindegården med det formål at højne den faglige og kunstneriske kvalitet for tekstiler. Dengang lå Spindegården i Askov.

Da Hanne Vedel overtog Spindegården i 1970, valgte hun at flytte til Aabenraa og byggede lokalerne på Lindsnakkevej, som stod færdige i 1972.

I fjor fejrede Spindegården 50 års jubilæum med en udstilling af tekstiler i værkstedet.

- Heldigvis har vi stadig noget at lave, men hvor længe, jeg har kræfter til at blive ved, aner jeg jo ikke, siger Hanne Vedel, som får hjælp til regnskab, hjemmeside og andre opgaver af sin søn, Svend Dall. Hun har også en uddannet væver til at hjælpe seks-ti timer om ugen.

- Det med at kravle nedenunder vævene kan jeg jo slet ikke mere, fortæller hun.

Annonce

Det er gået godt

- Jeg skal vist være glad for, at det er gået godt så længe, konstaterer Hanne Vedel, som får livslang støtte fra Statens Kunstfond på baggrund af sin store betydning for dansk tekstildesign.

Det er da heller ikke af nødvendighed, hun fortsætter arbejdet bag væven.

- Jeg har som sådan ikke behov for at tjene penge. hvis man endelig skal tale om et behov, så har jeg behov for at glædes, blandt andet af mit arbejde. Og glæde er vel også et behov, sagde Hanne Vedel til JydskeVestkysten, da hun for tre år siden fyldte 85 år.

Der er ikke længere store spindemaskiner på værkstedet på Lindsnakkevej, men der er tre store og en lidt mindre væv samt rigtig mange stoffer og garner på lageret.

Hanne Vedel har ikke alene lavet unika-tekstiler. Hun har også designet tekstiler, der senere er fremstillet på andre væverier. Det skete blandt andet, da Danfoss for nogle år siden skulle bruge en gave til alle medarbejdere i Danmark.


Jeg har som sådan ikke behov for at tjene penge. hvis man endelig skal tale om et behov, så har jeg behov for at glædes, blandt andet af mit arbejde. Og glæde er vel også et behov.

Hanne Vedel, væver og indehaver af Spindegården.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce