Annonce
Mad og drikke

Spis og drik dit ukrudt

Ukrudtssalat. Foto: Anette Harbech Olesen
Annonce

Der er krudt i dit ukrudt, og du kan derfor med stor fordel for din sundhed blende eller spise havens mælkebøtter og skvalderkål. Lige nu pibler ukrudtet frem, så i stedet for at luge det væk, kan du indsamle, skylle og anvende bladene i salater, pestoer eller juicer.

Ukrudt er sprængfyldt med smag, bitterstoffer, vitaminer og mineraler. Det er naturens apotek, du her har adgang til, og det ligger derfor ligefor at inkludere disse uspolerede og naturlige afgrøder i dine daglige måltider.

Det kan anbefales at holde sig til de mest almindelige og sunde former for ukrudt, idet der findes vilde planter, der ikke er sunde at indtage eller ligefrem kan være giftige. Derfor hold dig til de velkendte som mælkebøtte, brændenælde, vejbred, skovsyre og skvalderkål, og vær sikker på, at det ukrudt, du spiser, ikke er sprøjtet.

Bitre urter som blandt andet ovennævnte kan have en leverstyrkende, udrensende og fordøjelsesfremmende effekt. De er ligeledes rige på næringsstoffer som eksempelvis calcium, magnesium og det vigtige K2-vitamin.

Prøv eksempelvis en daglig friskpresset grøntsagssaft med mælkebøtte, og mærk, hvordan din krop næres, renses og trives med det. Gå langsomt frem med mælkebøttesaften, så du og din krop vænner sig til smag og effekt.

Har du ikke en have eller et sted, hvor du kan høste usprøjtet ukrudt, kan du købe økologisk fermenteret mælkebøttesaft, der dyrkes og fremstilles hos Herrens Mark på Fyn, ligesom det er muligt at købe tørret, økologisk brændenælde, der er fantastisk næringsrigt og velegnet til at tilsætte brød, boller og andet bagværk.

Grøn saft med mælkebøtte

Grøn saft med mælkebøtte. Foto: Anette Harbech Olesen

Jeg laver et glas friskpresset grøntsagssaft hver dag. Det gør mig godt og er sprængfyldt med vitaminer og mineraler.

Til to glas:

3 håndfulde frisk spinat

1 håndfuld mælkebøtteblade, eventuelt i selskab med skvalderkål

3-4 stilke grønkål

½ agurk

1-2 skiver ananas

1 æble

1 skive økologisk citron med skal

Lidt frisk ingefær efter smag og behag

Rengør, skyl og rib grønkålen fra stænglerne og kør alle ingredienser gennem juiceren. Har du ikke adgang til usprøjtede mælkebøtter, kan du tilsætte fermenteret mælkebøttesaft. Drik gerne den friskpressede saft straks for at få størst mulig gavn af de sunde vitaminer og mineraler.

Ukrudtspesto

Ukrudtspesto. Foto: Anette Harbech Olesen

Pesto af ukrudt og vilde urter er sundt og let at lave. Du kan lave pesto af alle former for urter, der blendet med olie og nødder giver en sund, kold sauce, der er velegnet som tilbehør til fisk, fjerkræ, kød og bønnebøffer.

Til tre små glas:

3 håndfulde bredbladet persille

1 håndfuld brændenældeblade

2 håndfulde skvalderkål

2 håndfulde mælkebøtteblade

50 g mandler

50 g cashewnødder eller pinjekerner

2-3 dl koldpresset ekstra jomfruolivenolie

1-2 fed hvidløg

2 spsk. friskpresset citronsaft

1-2 tsk. uraffineret flagesalt

Skyl urterne grundigt og tør dem i et viskestykke. Kom urterne i en blender sammen med to deciliter olie, mandler, cashewnødder eller pinjekerner samt de øvrige ingredienser. Blend kortvarigt til en grov pesto. Smag til med salt og eventuelt ekstra citron. Juster konsistensen med mere olie. Pestoen opbevares i køleskab i tætsluttende glas og kan holde sig i cirka en uge.

Salat med ukrudt

Ja, du læste rigtigt. Her får du opskriften på en skøn salat med ukrudt. Det er nemlig stjernesundt at drikke og spise dit ukrudt. Til denne salat kan du med stor fordel anvende dine spæde mælkebøtteblade, brændenælder eller skvalderkål fra haven og kreere en lækker og spændende salat.

Til to personer:

4 stilke grønkål eller anden kål

200 g salat, for eksempel fra forskellige former for salat

Spæde mælkebøtteblade og skvalderkål

4 asparges

4 skiver gedeost (fra rulle)

1 håndfuld ristede hasselnødder

½ håndfuld friske eller tørrede blåbær (kan udelades)

2 spsk. hakkede, friske krydderurter, for eksempel persille, basilikum, timian

Lidt gammeldags kærnet smør eller olivenolie til stegning

Dressing:

4 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1 spsk. balsamicoeddike

Saft af 1/4 citron

Uraffineret salt og friskkværnet peber

Rengør og riv eller hak salat og ukrudt i mindre stykker. Rib kålen og hak den fint, som var det persille. Steg gedeostskiverne i smør eller olie på panden, to minutter på hver side. Rist hasselnødderne på en tør pande ved lav varme i cirka 10 minutter. Bland salater og ukrudt og fordel gedeost, ristede hasselnødder, eventuelt blåbær og krydderurter henover. Pisk dressingen sammen og fordel den over salaten 10 minutter før servering.

Mælkebøtter

Mælkebøtte - Taraxacum officinale - er rig på levergavnlige bitterstoffer, vitaminer og mineraler. Vi er mange, der gennem tiden har erfaret mælkebøttens leverstyrkende, udrensende og fordøjelsesfremmende effekt, og det er lige nu, hvor mælkebøttens blade er nye og sprøde, at de er allerbedst.

Jeg indtager mælkebøtte næsten hver dag, og de dage, hvor jeg ikke lige får bladene med i saft, salat eller pesto, så indtager jeg økologisk, fermenteret mælkebøttesaft fra Herrens Mark på Fyn. Enten som det er eller tilsat min smoothie eller friskpressede grøntsagssaft.

Brændenælde

Brændenælde - Urtica dioica - er særdeles rig på vitaminer og mineraler og har i øvrigt mange gode egenskaber. Personligt anvender jeg en del brændenælde i mit køkken, både fordi det er så mineralrigt, og fordi jeg mærker, at det gør mig godt.

Brændenælde er i øvrigt en fantastisk kilde til organisk jern. Jeg tørrer nogle gange selv brændenælde, og har jeg ikke tid, køber jeg det økologisk tørret i helsekosten. Det tilsætter jeg brød, grød og grøntsagsretter, ligesom jeg gerne tager en kop brændenældete i løbet af dagen. Prøv eventuelt også at bage brændenældeboller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Kolding For abonnenter

Efter to års kamp: Koldings havnevirksomheder sænker paraderne i havnesagen

Annonce