Annonce
Sydjylland

Spisesteder med take away oplever stor opbakning fra de lokale: - Vi havde slet ikke regnet med den støtte

Flere spisesteder, der tilbyder take away under coronakrisen, oplever stor opbakning fra lokalsamfundet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Flere spisesteder tilbyder nu take away. Hos tre syd- og sønderjyske spisesteder er de taknemmelige over de lokales store opbakning. Også selvom indtjeningen ikke er lige så stor, som den plejer.

Støtte: Som et tiltag for at inddæmme smittespredningen af coronavirus, måtte alle spisesteder onsdag sige farvel til spisende gæster i deres lokaler efter ordre fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Det har fået flere syd- og sønderjyske spisesteder til i stedet at sende maden ud af huset og direkte hjem til kunderne.

På de sociale medier opfordrer flere brugere til at handle lokalt og købe mad os de lokale spisesteder, så de kan komme godt igennem krisen. Samtidig har madbloggeren Mads Vindfeld Andersen og bloggerkollektivet Gastromand.dk lavet hjemmesiden spisudehjemme.dk, hvor man kan finde lokale spisesteder, der tilbyder take away.

Det har alt sammen givet pote, og hos flere syd- og sønderjyske spisesteder oplever de stor interesse for take away.

Et af de steder er Den Gyldne Hane i Kolding. Her går det bedre end ejeren, Liselotte Kirkely, havde turde håbe på.

- Vi havde så mange bestillinger, at vi måtte melde udsolgt i går. Det er gået over al forventning. Vi havde slet ikke regnet med den støtte. Og vi er ovenud taknemmelige, fortæller Liselotte Kirkely.

Annonce

Stolt over naboer

Også i Aabenraa oplever restauranterne, at de lokale borgere støtter op. Det ses blandt andet hos Restaurant Knapp, som ejes af Per Dupont.

- Det er det bedste, vi har gjort. I forgårs havde vi 40 bestillinger, og i går og i dag har vi 50. Så vi holder skindet på næsen, siger Per Dupont og fortsætter:

- Men jeg er mest stolt over at vores naboer vil hjælpe os, som de gør, siger han.

Det samme gælder hos Gelato Di Natura Esbjerg. Også her oplever man en stor opbakning fra de lokale, som handler take away i stor stil.

- Lige nu går det rigtig godt. Det er meget overvældende med al den støtte, folk giver os. Alle de beskeder, vi får, hvor folk siger, at de også vil have, at vi er der om tre måneder, fortæller Heidi Drøhse.

Selvom det går godt hos de tre syd- og sønderjyske spisesteder, lægger ingen af dem skjul på, at omsætningen fra take away ikke er helt lige så høj, som den ville være, hvis coronakrisen ikke var indtruffet.

- Det er ganske umuligt at tjene det samme som før. Take away giver en lille smule indtjening, men det plejer at være helt andre beløb. Så på den måde er der lang vej. Men vi er glade for det, vi får. Det er et lille plaster på såret, lyder det fra Liselotte Kirkely fra Den Gyldne Hane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce