Annonce
Aabenraa

Splittet DF-gruppe: To på vej mod hurtigt farvel

Det er småt med harmonien i Dansk Folkepartis byrådsgruppe. Arkivfoto: Timo Battefeld
Situationen spidser til for Dansk Folkeparti i byrådet i Aabenraa. Viceborgmester Ejler Schütt kommer ikke til at køre valgperioden ud, og Jane Thorgeirsson følger måske efter. Hos én partifælle vækker det ærgrelse, hos en anden møder baggrunden ikke forståelse.
Annonce

Aabenraa: Kampen om spidskandidaturet har kløvet Dansk Folkeparti i Aabenraa Kommune i to dele. En gruppe, der ville fortsætte med viceborgmester Ejler Schütt, og en gruppe, der mente, det var Arne Leyh Petersens tur.

Efter opstillingsmødet torsdag i sidste uge lød det fra viceborgmester Ejler Schütt, at han i begyndelsen af det nye år ville tage stilling til, om han bliver hos Dansk Folkeparti perioden ud, men den beslutning er nu fremrykket. Det gør han ikke. Spørgsmål er blot, hvornår bruddet kommer, og hvad der skal ske.

- Det med at skulle arbejde sammen i resten af perioden har jeg meget svært ved at se for mig. Jeg skal så se, om jeg vil gå enegang eller til et andet parti. At se mig selv sammen med Ida (byrådskollega og partiforeningsformand, red.) og Arne i byrådsgruppen har jeg meget svært ved, siger Ejler Schütt.

- Jeg har set, at både Ida og Arne har sagt, de forventer, at vi kører videre, som om intet var hændt, men det kalder jeg enfoldigt. De kan da ikke forvente, efter den måde de har behandlet mig på, at jeg vil arbejde videre sammen med dem, som om der ikke var sket noget, mener Ejler Schütt.

Annonce

Jane kan følge efter

Måske får Ejler Schütt selskab. Partifællen Jane Thorgeirsson vil også vurdere sin fremtid i gruppen, når hendes nuværende gruppeformand når frem til en beslutning. Hun har det svært med den ufine behandling, hun mener, Ejler Schütt har fået.

- Hvis jeg sætter mig stille og roligt ned og bliver, er jeg også med til at sige, at det er okay med sådan en behandling, og det mener jeg ikke, det er, slår Jane Thorgeirsson fast.

At Ejler Schütt ikke kan se sig selv fortsætte i gruppen, ærgrer et af gruppens markante medlemmer.

- Det, synes jeg, er rigtig, rigtig træls, siger Jette Julius Kristiansen, der modsat Jane Thorgeirsson genopstiller til byrådet og ikke vil forholde sig til sin egen fremtid i gruppen.

Baggrunden for spliden er forløbet omkring valg af spidskandidat til kommunalvalget i november 2021.

- Det er først noget, der har udkrystalliseret sig inden for det sidste halve års tid. Indtil da gik det meget godt og fordrageligt, synes jeg. Efter Arne meldte så bastant ud, at han ville være spidskandidat, blev der delt op, fordi jeg også blev spurgt, og jeg sagde, at jeg også ville være spidskandidat, siger Ejler Schütt.

- Vi har stadig et godt samarbejde i det daglige, men der blev gravet grøfter, tilføjer han.

Annonce

Handling var savnet

Det hele kunne være afværget, hvis der var blevet indkaldt til et møde med deltagelse af de to potentielle spidskandidater, partiforeningsformand Ida Smed og måske bestyrelsen, mener Ejler Schütt.

Har du foreslået det?

- Det har jeg da, men der var ingen respons overhovedet. Det var, som om nogen havde planlagt, hvad der skulle foregå, lyder beskyldningen fra Ejler Schütt.

Den udlægning møder dog kraftig modstand. Ida Smed afviser, at Ejler Schütt skulle have ønsket et møde med deltagelse af hende og de to spidskandidatemner for at få en afklaring af situationen.

- Det er helt ude i skoven. Tværtimod har jeg ved flere lejligheder spurgt Ejler, om han agtede at genopstille og har ikke kunnet få noget svar, siger Ida Smed.

Og hun får støtte fra DF's nyvalgte spidskandidat.

- Det er så uretfærdigt. Både over for Ida, og til dels over for mig. Hvorfor skulle Ida indkalde til et møde, når hun ikke vidste, om han stillede op, spørger Arne Leyh Petersen, som peger på, at Ejler Schütt har haft lejligheder nok, fordi han i januar fortalte sin gruppeformand, at han med stor sandsynlighed ville stille op og i maj inviterede ham hjem til sig privat for at orientere om, at beslutningen nu var taget, inden byrådsgruppen blev orienteret den 22. juni.

Annonce

Uenig med gruppeformand

Ifølge Ida Smed blev hun først klar over, at Ejler Schütt ville stille op som spidskandidat, da hun blev ringet op af JydskeVestkysten i begyndelsen af juli, hvor hun lød noget overrasket over viceborgmesterens udmelding, fordi hun kun kendte til Arne Leyh Petersens kandidatur på det tidspunkt.

Så når Ejler siger, han har bedt dig om at arrangere et møde, så er det ikke korrekt?

- Hvorfor siger han det, lyder det retoriske spørgsmål fra Ida Smed, som bakkes op af den valgte spidskandidat.

- Vi har haft adskillige gruppemøder, hvor kommunalvalget har været drøftet. Når Ejler siger, at Ida (Smed, red.) bare kunne have indkaldt os, så er det så urimeligt. Ejler og jeg har snakket om det her (spidskandidaturet, red.) siden sommeren 2019, siger Arne Leyh Petersen og tilføjer:

- Sidste sommer pegede han (Ejler Schütt, red.) på mig som sin efterfølger, så det satte selvfølgelig nogle tanker i gang hos mig. Jeg ville helst have ro i gruppen, men jeg meddelte, at jeg ville tænke over det, forklarer Arne Leyh Petersen, som mener, han hele vejen igennem har holdt Ejler Schütt orienteret.


Ejler har på intet tidspunkt i nævnte periode meddelt, hvad han ville, trods flere forespørgsler til adskillige gruppemøder, og da vi andre i gruppen første gang hørte om, at han stillede op, var det i en artikel i JydskeVestkysten.

Arne Leyh Petersen (DF), spidskandidat ved kommunalvalget i 2021


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce