Annonce
Haderslev

'Sporet' er atter ved at køre af sporet - Unge må igen kæmpe for deres værested

Beena Petersen, der i to år har været frivillig på netværksstedet Sporet i Haderslev, frygter for netværkstedets fremtid. Det er kun halvandet år siden de unge og de frivillige sidst måtte kæmpe for stedet. Foto: Connie Bøgwad Schmidt
Endnu en gang må unge og frivillige kæmpe for at holde værested i sporet. Netværksstedet Sporet, som er for nogle af de mest sårbare unge, er igen lukningstruet. Politiker erkender, at processen har været meget lidt køn.

HADERSLEV: "På netværkstedet Sporet har alle sit at kæmpe med, og målet er netop at komme ”på sporet” igen. Men desværre, fanget mellem politisk ubeslutsomhed, manglende opbakning og uengageret ledere, er Sporet ved at køre af sporet.

Sådan lyder det blandt andet i et længere skriv til JydskeVestkysten fra de frivillige på netværksstedet Sporet i Haderslev. De, og de unge brugere af Sporet, er frustrerede over, at de nu igen må "i kamp" for at redde værestedet, der har enorm betydning for de unge der bruger stedet.

Det er kun godt halvandet år siden, de sidst måtte kæmpe for at bevare Sporet, der i den forbindelse blev omlagt og flyttet. I den proces tabte man en del af brugerne, fordi der er tale om en gruppe unge, der har brug for tryghed og forudsigelighed.

Annonce

Beena Petersen, som har været frivillig i lidt mere end to år husker det tydeligt:

- I 2019 blev Sporets fremtid sat på prøve. Dengang fik Sporet lov til at overleve, men den efterfølgende tid blev ikke, som nogen af os håbede på. Et lederskift, omskiftelig struktur og utilstrækkelige rammer betød, at langt de fleste unge er forsvundet undervejs. De sidder nu tilbage, der hvor de startede. Desværre.

Alt det samarbejde, der har været etableret mellem de forskellige kommunale instanser og Sporet eksisterer ikke længere. Der har desværre været utrolig lidt engagement og interesse for Sporet som værested fra dens daglige- og øverste ledelse.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra den daglige leder, der henviser til en forvaltningsleder, der ej er at træffe.

Lukker til sommer

Ifølge Beena Petersen er den seneste melding fra Haderslev Kommune, at Sporet lukkes den 30. juni, og at den private virksomhed Headspace vil stå for at tilbyde de unge forebyggende samtaler, dog kun for unge op til 25 år.

- Hvad så med dem, der er over 25, spørger Beena Petersen og fortsætter:

- Sporets målgruppe er jo unge mellem 14 og 35 år. De unge, der er tilknyttet Sporet, får fremover mulighed for at kontakte et lokalt Headspace-center og få en snak om alt fra ensomhed og spiseforstyrrelser til misbrug, men der er tale om to vidt forskellige tilbud. For når telefonsamtalen er slut, står de sårbare unge igen alene. Det, Headspace tilbyder, er meget relevant, men det kan på ingen måde erstatte den samhørighed, samspil og sparring, der opstår mellem de unge på Sporet, forklarer Beena Pedersen, og fortsætter:

Lukker man Sporet, undervurderer man, hvor vigtigt det er at føle, at man hører til. Med en lukning vil de unge desuden opleve et svigt fra personer, de i forvejen har ringe tillid til, særligt det offentlige system. Sporet har spillet en stor rolle i at opbygge tilliden mellem den enkelte unge, til andre fagpersoner og/eller det offentlige system.


Hvis Sporet lukker, vil det ende med genindlæggelser i psykiatrien og unge tilbage i misbrug og kriminalitet, og det vil i længden blive langt dyrere, end prisen for at holde Sporet åbent.

Beena Petersen


Annonce

Ikke den bedste proces

Børge Koch (RV), der er formand for Sundhed og Forebyggelse, medgiver, at de unge på Sporet igen er havnet mellem flere stole, og at projektet på en måde er gået på omgang mellem de politiske udvalg.

Headspace, som skal være et af tilbuddene til de unge er forankret i udvalget for børn- og familie, og det er herfra dialogen skal sættes i værk.

- Det har ikke været den bedste proces, og de unge og de frivillige var blevet lovet en invitation til en dialog, men den har endnu ikke fundet sted, og dialogen er altså vigtig. Jeg mener, det er lige tidligt nok at erklære Sporet for lukket, men jeg er enig i, at det er på høje tid  dialogen kommer i gang, så både de unge og de frivillige ved, hvad de skal.

Beena og de øvrige frivillige sukker:

- Processen viser endnu en gang, hvor svært det er at skabe et langsigtet og målrettet tilbud til unge, som på alle måder er udfordret i deres hverdag. Som frivillige føler vi os også ladt i stikken. Fra at have 15 frivillige tilknyttet til stedet, er der nu kun fem tilbage. Ansvaret og opgaverne hviler oftest på de frivilliges skuldre, for hverken den daglige ledelse eller forvaltningen synes at interessere sig for denne gruppe unge. Men vi gerne ansvaret, hvis vi kunne møde noget opbakning og påskønnelse.

Kort om Sporet

Sporet henvender til unge fra 14-35 år, dog er hovedvægten af brugerne mellem 20-28 år, og deres forsørgelsesgrundlag er meget spredt.

De er ofte ufaglærte, typisk uden uddannelse udover folkeskolen. Få er i arbejde, nogle er under uddannelse, nogle er sygemeldt, nogle langtidsledige og modtager kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Nogle modtager ressourceforløbsydelse eller førtidspension. Nogle er misbrugere, på vej ud af misbrug eller er kriminalitetstruet.

Helbredsmæssigt er brugerne især ramt af psykiske lidelser, men på Sporet er der plads til dem alle.

I dag har Sporet til huse i brugerhuset i Sundhedscentret fire dage om ugen fra klokken 15 til 20, hvor de unge spiser sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce