Annonce
Aabenraa

Sporskifte midt i livet gav nye muligheder

Stubbæk: Anne Lise Kragh Petersen, Sejsbjerg, Stubbæk, fylder 80 år mandag den 27. maj.

Efter læretiden i Privatbanken i Galten ved Aarhus, hvor hun blev uddannet i 1960, fortsatte hun i Aarhus-afdelingen i nogle år. Efter et højskoleophold rejste hun til Zürich i Schweiz. Først som au pair hos en præstefamilie og derefter fik hun ansættelse i Züriche Volksbank i nogle år.

Efter fire år i udlandet rejste Anne Lise tilbage til Danmark og fik ansættelse som sekretær i institutionen "Askovgården" på Nørrebro i København. Her begyndte hun uddannelsen til familievejleder og efter fem år i hovedstaden, flyttede hun tilbage til hjemstavnen og blev ansat som familievejleder ved Aarhus Kommune.

Efter et par år i Aarhus mødte hun manden i sit liv, og i 1972 flyttede hun til Sønderjylland og blev gift med gårdejer Hans Petersen i Torp. Her fik Anne Lise først ansættelse ved Aabenraa Kommune som sagsbehandler. I 1981 søgte hun en stilling i Sydbanks pantebrevsafdeling, hvor hun havde nogle gode år frem til pensioneringen.

Efterhånden blev Anne Lise interesseret i foreningslivet og blev indvalgt i bestyrelsen i Ensted Sogns Foredragsforening, og senere kom hun i menighedsrådet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce