Annonce
Aabenraa

Sprængning på Enstedværket : Fotoklubben var på plads

Mogens Keld og Hardy Johansen fra Sydjysk Fotoklub sammenligner resultater efter sprængningen.Foto: Claus Thorsted
Vintersolen og kameraerne var tændt, da Rimeco onsdag klokken 13 - præcis - sprængte den sidste røde sidebygning ved blok 3 på Enstedværket. Den 184 meter høje skorsten falder først efter nytår.

STYRTOM: Mogens Keld og klubkammeraten Hardy Johansen fra Sydjysk Fotoklub var klar med hver sit kamera, da endnu en del af Enstedværkets blok 3 onsdag blev sprængt i luften.

Mogens fik det hele på video, mens Hardy foretrak faste billeder. Det to var dog langt fra de eneste, der havde sat sig for, at få sprængningen af det sidste "røde øre" på den nu hedengangne kedelbygning fastholdt med kameraet.

Sprængningen var et tilløbsstykke, så bilerne holdt tæt på begge sider af Varnæsvej. Det bedste overblik fik man nemlig fra parkeringspladsen på bakken ovenfor det tidligere kraftværk.

For Mogens Keld handlede det ikke alene om at få de bedste billeder i kassen. Det var også et farvel til et større stykke arbejde, som han i sin tid leverede for Sønderjyllands Maskinfabrik i Hjordkær, det i mange år hørte under Enstedværket.

- Jeg var med til at bygge EV3. Vi var en hel masse i gang med at male stålkonstruktionerne med malerrulle, og dengang kunne man ikke bare sprøjtelakere dem, fortalte han, da den sidste røde sidebygning til kedelbygningen var faldet sammen til en stor bunke skrot.

Fotoklubbens faste mødested er Damms Gård i Felsted. Her blev Mogens Keld for nylig hædret for at have taget Årets Foto. Billedet har han fået lavet i stort format, og han benyttede mødet ved Enstedværket til at vise det store billede frem for klubkammeraterne.

Annonce

Arbejdet fortsætter

Rimeco har sammen med tre andre virksomheder købt Stigsnæsværket på det vestlige Sjælland og den tilhørende transithavn.

Når arbejdet med nedrivning af Enstedværket er slut, går Rimeco i gang med at rive Stigsnæsværket ned. Planen er at havneområdet skal udbygges og drives videre.

Stor interesse

Sprængningen samlede endnu flere nysgerrige på parkeringspladsen end tilfældet var i maj måned, hvor selve kedelbygningen blev forvandlet til en bunke skrot.

I den efterfølgende tid har Rimecos folk haft travlt med at rydde op, sortere skrot og få en stod del af det udskibet fra Enstedværkets Havn.

Nu skal endnu en oprydning i gang, og snart sprænges der igen på Enstedværket. Det sker når værkets 184 meter høje skorsten må lade livet en gang efter nytår.

Når først EV3 er helt væk og pladsen er ryddet, overdrages arealet til Aabenraa Kommune, der vil udstykke det til et nyt erhvervsområde.

Enstedværkets blok 2 er allerede revet ned af Rimeco. Dette areal er overtaget af Aabenraa Havn sammen med flere af det gamle kraftværks værksteder og kontorer. Området drives under navnet Aabenraa Industrihavn.

Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Sprængning af en af Enstedværket's sidste bygninger skabte trafikale udfordringer på Varnæsvej.Foto: Claus Thorsted
Mogens Keld fra Sydjysk Fotoklub benyttede lejligheden til at vise klubkameraterne en forstørret udgave af årets foto.Foto: Claus Thorsted.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce