Annonce
Sydjylland

Spredning er redning på aktiemarkedet

Thomas Lindberg Henriksen, Sydbank i Esbjerg, er en af de nye privatøkonomiske klummeskribenter til det nye JV Weekend. Foto: Chresten Bergh
Den sejlivede investeringsmyte er - en myte.
Annonce

En af de mest sejlivede investeringsmyter handler om, at man bør sælge sine aktier i maj og holde sig væk fra aktiemarkedet indtil efteråret. Ordsproget, der menes at gå mange årtier tilbage til investeringsmiljøet i London, lyder helt præcist: "Sell in May and go away, and come back on St. Leger’s Day".

Kort fortalt går teorien ud på, at perioden fra november til april, begge måneder inklusive, har leveret højere gennemsnitlige afkast end årets øvrige måneder. Derfor skulle det være en profitabel investeringsstrategi at reducere aktieinvesteringerne over sommeren til fordel for andre, mere fornøjelige aktiviteter. Som en serviceinfo kan jeg lige nævne, at St. Leger’s Day i år faldt på den 12. september. Men hvordan er det så egentlig gået for den sejlivede investeringsmyte anno 2020?

Tja, i modsætning til mange af vi andre har aktiemarkedet ikke brugt sommeren på at dase ved stranden og i haven. Forårets flotte aktiekursstigninger er nemlig fortsat henover juni, juli og august. I de seneste fire måneder er det førende danske aktieindeks, C25-indekset, i skrivende stund steget med ca. 18,7 procent, hvilket i sig selv må betegnes som mere end et helt års aktieafkast på et stærkt aktieår.

Men én svale gør som bekendt ingen sommer. Derfor bad jeg Sydbanks aktieanalyseafdeling om at indhente afkastdata for somrene i de fire foregående investeringsår, målt ved det globale aktieindeks MSCI World. Her viser data, at somrene i 2016-2019 har leveret positive afkast på henholdsvis 2,7 procent, 4,3 procent, 2,2 procent og 5,1 procent. For sommeren 2020 er afkastet 15,7 procent. Med andre ord har der været pæne aktieafkast i globale aktier over sommeren i samtlige af de fem seneste år. Det viser jo ret klart, at investeringsmyten blot er, ja, en myte.

Afkasttallene dækker dog over, at nogle aktier har haft en bedre sommer end andre. Særligt de amerikanske teknologiaktier er fløjet i vejret med raketfart. Siden 15. maj er aktierne i fx Facebook, Amazon og Apple steget med henholdsvis 26 procent, 29 procent og 46 procent. Og bilproducenten Tesla, der ofte betegnes som en teknologiaktie, er i samme periode steget med imponerende 133 pct.

Ikke alle aktier har klaret sig lige så flot. Og nogle har klaret sig decideret skidt. Her tænker jeg særligt på det tyske selskab Wirecard, hvis grundlæggende forretningsmodel er clearing af kreditkort og gennemførsel af betalinger med kreditkort og debetkort for kortudstedere. Måske kender du allerede til skandalen omkring Wirecard, men ellers kan nye læsere følge med her.

Siden 15. maj er Wirecards aktiekurs faldet med ca. 99 procent. Ja, den er god nok. I midten af maj kostede en Wirecard-aktie 77 euro, og i sidste uge blev den handlet for mindre end én euro. Historien, der ligger bag, er både spektakulær og foruroligende.

Kort fortalt gik den tyske betalingsvirksomhed i løbet af blot én uge i juni fra at være en af Tysklands største teknologiske erhvervssucceser til at være en af landets største erhvervsskandaler. Topchefen Markus Braun forlod først selskabet med øjeblikkelig virkning, og siden blev han anholdt af politiet. Milliardbeløb var forsvundet, selskabets aktiekurs kollapsede, flere analytikere droppede efterfølgende deres dækning af selskabet, og driftsdirektøren er stadig på flugt fra politiet. Sidenhen er Wirecard gået i betalingsstandsning og er blevet sat under administration.

Det tyske ordsprog “Ordnung muss sein” virker ikke til at have været en del af ledelseskulturen i Wirecard, og der stilles nu spørgsmålstegn ved selskabets regnskaber. Virksomhedens 5.300 ansatte og dens mange aktionærer må, ligesom vi andre, undre sig gevaldigt over, hvordan sådan en erhvervsskandale overhovedet kan finde sted. Men i virkelighedens verden finder erhvervsskandaler sted. Og det er man nødt til at være forberedt på som aktionær.

Det får mig til at nævne en vaskeægte og sand tommelfingerregel inden for investering, som erfarne investorer i den grad kender værdien af, nemlig risikospredning. For på aktiemarkedet gælder det nemlig, at spredning er redning, og det er ingen myte.

Ved at fordele dine aktieinvesteringer på mange selskaber i forskellige markeder og regioner undgår du nemlig at blive fuldstændigt knockout’et, hvis du skulle være så uheldig at være investeret i et selskab som Wirecard. Til gengæld kan du få glæde af kursstigninger på tværs af de forskellige selskaber, som du har investeret i.

Der er mange måder at sprede sin risiko på, og det er et spørgsmål om temperament, risikovillighed, investeringshorisont og meget andet, men spredning af risiko er noget, man som investor altid bør prioritere. Og lad mig gerne slå det helt fast: Risikospredning er langt, langt mere brugbar end den gamle investeringsmyte om at sælge aktierne i maj og holde sig væk.

Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce