Annonce
Tarm

Springvand ramt af teknisk tørke: Nu skal Vandkunsten igen leve op til sit navn

Vandkunsten trænger til vand. Og det får den om nogle uger. Foto: Christian Baadsgaard
Vandkunsten på Banegårdspladsen har været ramt af tekniske problemer. Trods sparetider vil teknik- og miljøudvalget ikke spare de penge, som det koster at holde liv i springvandene.

SKJERN: Nok er navnet på værket Vandkunsten, men måske skulle man overveje at omdøbe det til Tørkunsten. Om-dåben kommer dog til at mangle noget temmelig afgørende, som springvandet på Banegårdspladsen i Skjern ikke lige har i tiden.

- Hvorfor er der ingen vand i Vandkunsten, spørger Elmo Flaskager, tidligere lærer og V-byrådsmedlem i Skjern.

Lige nu er han i gang med at lave en fortegnelse over kunstværker i Skjerns offentlige rum, og da han kom til Vandkunsten, opdagede han, at den havde den for springvand ret så afgørende mangel, at der ingen vand er i. Tværtimod er den lige så knastør som en ørken.

- Det er ærgerligt, når nu man har det, at det ikke virker. Ellers skulle vi slet ikke have haft det, og så må kommunen sørge for at få det i gang, siger Elmo Flaskager.

Annonce

Hul i beholder

Men Elmo Flaskager og andre, der holder af Vandkunsten, behøver ikke at vente så længe. Teknik- og miljøudvalgsformand John G. Christensen (S) har på Dagbladets forespørgsel undersøgt sagen, og kan meddele, at fra uge 34 går renoveringsarbejdet i gang. Årsagen er nemlig, at der er en beholder nedenunder værket, der er gået hul på. Det betød, at Vandkunsten kom til at leve så højt op til sit navn, at det blev en dyr fornøjelse, da der blev konstateret, at den slugte en massiv mængde vand.

Kommunens springvand står ellers opført i kataloget over mulige sparetiltag. Hvis man lukker dem ned, når de går i stykker, og lader være med at vedligeholde dem, så kan kommunen spare 154.000 kroner om året. Men det vil hverken John G. Christensen eller resten af udvalget være med til, for der skal være noget pænt at se på, også selv om de penge bogstavelig talt kommer til at falde på et tørt sted.

- Nu skal vi heller ikke være så forskrækkede over hele den her spareplan, at vi kommer til at lægge det hele øde, så der kun er SF-sten tilbage, siger John G. Christensen.

Vandkunsten blev indviet på Banegårdspladsen efter den store renovering af Bredgade i 1996. Idemanden er arkitekt Erik Nobel, og den er udført af stenhugger Charles Vendelbjerg. Symbolikken i den er, at granitten udgør det solide, vestjyske samfund. Metallet symboliserer det dynamiske samfund, mens vandet symboliserer Skjern Å.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce