Annonce
Kultur

Sprogforeningen har fundet vinder af årets Sprog- og Kulturpris

Forfatter Pernille Juhl får sprogforeningens kulturpris. PR foto
Det er Pernille Juhls evne til i sine bøger at beskrive sønderjyske skæbner, der får Sprogforeningen til at tildele hende Sprog og Kulturprisen 2019.

Aabenraa: Sprogforeningens Sprog- og Kulturpris 2019 gives til forfatteren Pernille Juhl. Det sker tirsdag 22. oktober kl. 19.30 i Billedsalen på Folkehjem i Aabenraa. Sprogforeningens Sprog- og Kulturpris tildeles en person, som har gjort en særlig indsats for dansk sprog og kultur i Sønderjylland.

Bestyrelsen har lagt vægt på den levende måde, som Pernille Juhl har beskrevet sønderjyske skæbner på. Gråsten Trilogien starter med "Vent på mig Marie" med udgangspunkt i farfaderens dagbøger fra deltagelsen i første verdenskrig, mens bog 3 - "Efter mørke" - handler om personer i modstandsbevægelse og koncentrationslejr under anden verdenskrig.

I "Marens Vilje" berettes om Maren Sørensen – sygeplejersken, som blev frihedskæmper, frimenighedspræst og kvindesagsforkæmper, der i 1952 blev belønnet med ridderkorset for sin enestående indsats i grænselandet.

- Alle disse forhold har haft afgørende betydning for valget af prisvinder 2019, skriver sprogforeningen i en pressemeddelelse.

Efter prisuddelingen kvitterer Pernille Juhl med et foredrag.

Annonce

Tidligere prismodtagere

Sprogforeningen har siden 1978 uddelt prisen. De første, som modtog prisen, var forfatterne Gynther Hansen og Sigfred Andresen.

Af andre, som har modtaget prisen, kan nævnes forfatteren Christian Skov, højskoleforstander og forfatter Niels Bøgh Andersen, museumsinspektør Inge Adriansen, sangskribenten Jens Rosendal, forfatteren Birte Blønd, rektor Jørgen Kühl og museumsinspektør René Rasmussen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce