Annonce
Kolding

Sprogkoks til beredskabsøvelse: Syv-ti ambulancer blev til 70

God kommunikation er altafgørende, når der skal reddes liv, understreger ledende overlæge på Kolding Sygehus, Poul Henning Madsen .Foto: Søren Gylling
I årets julekalender er vi nået til afsnit 10. Her møder vi ledende overlæge Poul Henning Madsen fra Kolding Sygehus. Han husker særligt en historie fra sine unge dage som lægestuderende, hvor tallet 10 kom til at spille en væsentlig rolle.

Kolding: Syv til ti. Eller syvti. Det lyder ret ens, men forskellen på syv til ti og så 70 er ret stor. For eksempel når det handler om, hvor mange ambulancer, der skal tilkaldes til en ulykke.

Derfor vælger ledende overlæge Poul Henning Madsen tallet ti, når han skal fremhæve et tal, som betyder noget for ham. Tallet viser nemlig noget om, hvor vigtigt det er at kommunikere klart og præcist. Og hvor let det kan gå galt.

Poul Henning Madsen har gennem sit arbejdsliv som læge været til et utal af katastofeøvelser, der løbende er blevet afholdt for at teste, hvordan beredskaber fungerer. I dag er han overlæge på akut- og medicinsk afdeling på Kolding Sygehus, men en historie, som han særligt husker, stammer fra hans tid som lægestuderende. Her var han med i en stor beredskabsøvelse, lige inden Øresundsforbindelsen mellem Danmark og Sverige blev åbnet.

- Jeg var kommet med i en forening af lægestuderende med speciale i akutmedicin og beredskab. Foreningen var inviteret til at være figuranter i en fingeret ulykke på Øresundsbroen. Vi skulle spille sårede oppe på broen og skulle hentes af en masse ambulancer. Til gengæld kom vi med i maskinrummet før og efter øvelsen. Det var selvfølgelig meget lærerigt, fortæller Poul Henning Madsen.

Ved den efterfølgende debriefing kom det frem, at der var sket en alvorlig, men også lidt komisk kommunikationsfejl mellem de danske og svenske beredskabmyndigheder. Da den danske alarmoperatør bad om "syv til ti ambulancer", havde svenskerne forstået det som syvti (sjuttio) - altså 70 på svensk.

- Tallet var så stort, at svenskerne fandt ud af, at det var en fejl, inden de nåede at sende alle ambulancerne afsted, fortæller han og understreger, at god kommunikation kan være forskellen på liv og død.

- Det blev opklaret i sidste øjeblik, men pointen er, at det ofte er under kommunikationen, at det går galt. Det står mejslet i min hukommelse, og jeg har tit taget det frem som et godt eksempel, når jeg har været med i andre øvelser.

Annonce

Det blev opklaret i sidste øjeblik, men pointen er, at det ofte er under kommunikationen, at det går galt.

Poul Henning Madsen

Julekalender

24 historier om 24 tal.

Nogle tal betyder mere for nogle end for andre. Det er tanken bag dette års julekalender, hvor kendte koldingensere hver dag frem til juleaften fortæller en historie med udgangspunkt i dagens kalendertal.

Ledende overlæge på Kolding Sygehus Poul Henning Madsen.Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce