Annonce
Kolding

Sprogkoks til beredskabsøvelse: Syv-ti ambulancer blev til 70

God kommunikation er altafgørende, når der skal reddes liv, understreger ledende overlæge på Kolding Sygehus, Poul Henning Madsen .Foto: Søren Gylling
I årets julekalender er vi nået til afsnit 10. Her møder vi ledende overlæge Poul Henning Madsen fra Kolding Sygehus. Han husker særligt en historie fra sine unge dage som lægestuderende, hvor tallet 10 kom til at spille en væsentlig rolle.
Annonce

Kolding: Syv til ti. Eller syvti. Det lyder ret ens, men forskellen på syv til ti og så 70 er ret stor. For eksempel når det handler om, hvor mange ambulancer, der skal tilkaldes til en ulykke.

Derfor vælger ledende overlæge Poul Henning Madsen tallet ti, når han skal fremhæve et tal, som betyder noget for ham. Tallet viser nemlig noget om, hvor vigtigt det er at kommunikere klart og præcist. Og hvor let det kan gå galt.

Poul Henning Madsen har gennem sit arbejdsliv som læge været til et utal af katastofeøvelser, der løbende er blevet afholdt for at teste, hvordan beredskaber fungerer. I dag er han overlæge på akut- og medicinsk afdeling på Kolding Sygehus, men en historie, som han særligt husker, stammer fra hans tid som lægestuderende. Her var han med i en stor beredskabsøvelse, lige inden Øresundsforbindelsen mellem Danmark og Sverige blev åbnet.

- Jeg var kommet med i en forening af lægestuderende med speciale i akutmedicin og beredskab. Foreningen var inviteret til at være figuranter i en fingeret ulykke på Øresundsbroen. Vi skulle spille sårede oppe på broen og skulle hentes af en masse ambulancer. Til gengæld kom vi med i maskinrummet før og efter øvelsen. Det var selvfølgelig meget lærerigt, fortæller Poul Henning Madsen.

Ved den efterfølgende debriefing kom det frem, at der var sket en alvorlig, men også lidt komisk kommunikationsfejl mellem de danske og svenske beredskabmyndigheder. Da den danske alarmoperatør bad om "syv til ti ambulancer", havde svenskerne forstået det som syvti (sjuttio) - altså 70 på svensk.

- Tallet var så stort, at svenskerne fandt ud af, at det var en fejl, inden de nåede at sende alle ambulancerne afsted, fortæller han og understreger, at god kommunikation kan være forskellen på liv og død.

- Det blev opklaret i sidste øjeblik, men pointen er, at det ofte er under kommunikationen, at det går galt. Det står mejslet i min hukommelse, og jeg har tit taget det frem som et godt eksempel, når jeg har været med i andre øvelser.

Det blev opklaret i sidste øjeblik, men pointen er, at det ofte er under kommunikationen, at det går galt.

Poul Henning Madsen

Julekalender

24 historier om 24 tal.

Nogle tal betyder mere for nogle end for andre. Det er tanken bag dette års julekalender, hvor kendte koldingensere hver dag frem til juleaften fortæller en historie med udgangspunkt i dagens kalendertal.

Ledende overlæge på Kolding Sygehus Poul Henning Madsen.Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Trekantområdet

Corona-testbiler på vej: I weekenden kan borgere blive testet

Annonce