Annonce
Udland

Sri Lankas Rajapaksa-familie synes styrket efter valg

Dinuka Liyanawatte/Reuters
Over 70 procent af de 16,23 millioner stemmeberettigede menes at have været ved valgurnerne.
Annonce

Ved et parlamentsvalg i Sri Lanka onsdag synes Rajapaksa-familiens politiske magt at være blevet styrket trods coronapandemien.

Over 70 procent af de 16,23 millioner stemmeberettigede menes at have været ved valgurnerne. Det siger lederen af valgkommissionen, Mahinda Deshapri.

Valget, som blev udsat to gange på grund af pandemien, blev afsluttet klokken 17 onsdag (13.30 dansk tid).

Præsident Gotabaya Rajapaksa og hans ældre bror Mahinda, som er fungerende premierminister, har kæmpet for at sikre sig et to tredjedels-flertal i parlamentet, så de kan gennemføre forfatningsændringer.

Det sker, efter at den forrige regering ændrede forfatningen for at få reduceret præsidentens beføjelser. Oppositionen, ledet af Sajith Premadasa, har advaret kraftigt imod at give mere magt til præsident Rajapaksa og siger, at det vil gøre Sri Lanka til et diktatur.

Analytikere og iagttagere venter, at de to brødre uden problemer vil sikre sig det nødvendige flertal i parlamentet, som har 225 medlemmer. De endelige resultater ventes først at foreligge sent fredag.

- Jeg har brug for stemmer til at gennemføre mit økonomiske program, siger Rajapaksa, der vandt præsidentvalget i Sri Lanka i november.

Hvis hans parti vinder, håber præsidenten at kunne indsætte sin bror som ny fast premierminister og dermed stramme familiens greb om de 21 millioner indbyggere, der bor i Sri Lanka. Valget blev afviklet under strenge restriktioner.

Vælgerne skulle holde en meters afstand mellem sig, bære mundbind og vaske hænderne, hver gang de rørte ved noget. Mundbind måtte kun fjernes, når vælgerens identitet skulle verificeres.

Natten til onsdag dansk tid har Sri Lanka registreret 2834 smittetilfælde med coronavirus og 11 dødsfald, hvilket er markant færre sammenlignet med andre sydasiatiske lande.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Esbjerg

Bisiddere nægtes fortsat adgang til møder på jobcenter: - Uværdigt, at systemet tromler borgerne

Annonce