Annonce
Sønderborg

Oprydning efter gammel Danfoss-losseplads bliver dyrere end 50 millioner kroner

Himmark Strand på Als er kraftig forurenet. Regionen har udsigt til en kæmperegning og ønsker statens hjælp. Arkivfoto: Morten Thun
Forureningen ved Himmark Strand på Als er Danmarks tiende generationsforurening, oplyser Region Syddanmark nu. Prisen for at rense op bliver dermed mindst 50 millioner kroner.
Annonce

Miljø: Forureningen ved Himmark Strand på Als er nu officielt Danmarks tiende generationsforurening. Udtrykket gives til giftdepoter, hvor håndteringen vil koste mindst 50 millioner kroner.

Region Syddanmark oplyser, at den efter omfattende undersøgelser i 2019 nu konkluderer, at der er kraftig forurening med olie og klorerede opløsningsmidler på et større areal på stranden. Samtidig har forureningen spredt sig ud under havbunden i væsentligt omfang, oplyser regionen.

I en enkelt vandprøve udtaget i vandet under havbunden er der blevet fundet et indhold på 60.000 mikrogram af det kræftfremkaldende stof vinylklorid per liter.

Dermed udgør forureningen både udgør en trussel for havet ud for stranden og vil samtidig koste mindst 50 millioner kroner at rense op.

- At vi melder klart ud nu, handler om rettidig omhu. Selv om der er iværksat nye undersøgelser af forureningen, som først ventes færdige til næste år, er der ingen som helst tvivl om, at Himmark Strand er en generationsforurening, siger Jørn Lehmann Petersen (S), formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Himmark Strand

  • I 1950'erne og 60'erne dumpede Danfoss, hvad der svarer til 60.000 liter flydende industriaffald om året ved Himmark Strand på Nordals. Det skete med myndighedernes tilladelse.
  • Flere undersøgelser siden 1993 har slået fast, at stranden er forurenet. Først i september 2019 stod det klart, hvor slem forureningen i virkeligheden er. Her afslørerede undersøgelser kraftig forurening med det kræftfremkaldende stof vinylklorid.
  • Forureningen har medført et badeforbud på stranden, og Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss arbejder på en løsning.
  • Forureningen truer planerne om at opføre et stort ferieresort 1,2 kilometer fra stranden.
  • Tirsdag meddelte Region Syddanmark, at forureningen på Als er den tiende generationsforureninger i Danmark og vil koste over 50 millioner kroner at rense op. Blandt de øvrige er Grindstedværket, Kærgård Klitplantage nord for Esbjerg og Cheminova ved Harboøre Tange.
Annonce

Olieforurening

Undersøgelser tidligere på året har vist, at der er en massiv olieforurening. Regionen vurderer, at der er tale om cirka 300 tons olieforurening på stranden. Derudover er forureningen med klorerede opløsningsmidler på stranden estimeret til at udgøre cirka fire tons.

Jørn Lehmann Petersen håber, at staten er parat til at give regionerne en hjælpende hånd. Men han understreger, at det også skal være den rigtige form for hjælp.

- Vi står nu med den tredje generationsforurening i Region Syddanmark ved siden af forureningerne fra det tidligere Grindstedværket i Kærgård Klitplantage og Grindsted. Hvis vi skal tage kampen op med disse skampletter på landkortet, har vi brug for løbende midler over en længere årrække frem for mindre, drypvise beløb, som er vanskelige at bruge effektivt. Det giver eksempelvis ikke meget mening at tage hul på at fjerne en forurening, hvis vi ikke ved, om der er penge til at færdiggøre oprensningen.

Annonce

Fremtiden uvis

Forureningen på Als stammer fra lossepladsen ved Himmark Strand, hvor Danfoss i perioden 1950-1967 med myndighedernes tilladelse deponerede affald fra virksomhedens produktion. Affaldet bestod blandt andet af oliestoffer og klorerede opløsningsmidler.

Danfoss har af egen drift valgt at betale for yderligere undersøgelser af forureningen, som skal hjælpe med at afgrænse forureningen yderligere og samtidig give bud på mulige oprensningsmetoder.

Det er dog uvist, hvorvidt der er flere penge på vej til blandt andet Region Syddanmarks generationsforureninger.

Regeringen har i første omgang valgt at videreføre de 40 millioner kroner, som et bredt flertal i Folketinget afsatte til 2020, men hvad der sker efterfølgende er uvist. Det selvom oprydningen efter forureningerne indgår i forståelsespapiret, der blev udarbejdet af Socialdemokratiet og støttepartierne ved regeringsdannelsen.

SF meddelte fornyligt, at partiet dog satser på at sikre penge til oprydning på næste finanslov.

Annonce

Samråd

Ellen Trane Nørby siger til avisen, at udviklingen ved Himmark Strand øger behovet for at få regeringen til at afsætte et større beløb til generationsforureningerne.

- Selvom Danfoss går ind og betaler for undersøgelser, så er der stadig en kæmpestor opgave generelt, for ved mange andre generationsforureninger er forurenerne jo over alle bjerge.

Regionerne har jo længe ønsket flere penge til området. Mener du selv, I gjorde nok i de fire år, I var i regering?

- Regionerne har haft opgaven i ti år, og den har de ikke løst. Derfor kalder det på et større statsligt engagement, siger Ellen Trane Nørby og henviser til, at blå blok ville afsætte 600 millioner kroner frem mod 2030 til oprydning af generationsforureningerne.

Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i samråd om sagen den 15. januar.

Hun udtalte for nyligt til avisen Danmark, at hun ikke fandt blå bloks finansiering af de 600 millioner kroner realistisk, og at regeringen prioriterer oprydningen af de forurenede områder højt.

- Men vi kan ikke løse alle problemer på et halvt år, sagde ministeren, der dog ikke ville love, at der kommer ekstra midler til oprydningen af generationsforureningerne på næste finanslov.

Ifølge hende har regeringen sammen med støttepartierne lavet en "historisk grøn finanslov". Over for avisen Danmark henviste hun til investeringer på 134 millioner kroner i ny teknologi, som også får betydning for oprydningen efter generationsforureningerne. Ministeren vil sammen med regionerne lave en plan for, hvordan man kommer forureningerne til livs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce