Annonce
Esbjerg

Inger Støjbergs besøg på asylcenter endte i kram og kindkys

Under rundturen på Center Hviding blev udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg stoppet af en beboer, der ville have ministeren til at se på hans sag. Manden var statsløs palæstinenser, og afleverede et brev skrevet på dansk, som Inger Støjberg lovede at se nærmere på. Foto: Martin Ravn
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg besøgte mandag asylcentret Center Hviding, hvor hun blev sat ind i selve driften af centret og hørte om, hvordan der var blevet fulgt op på de mange politisager, der har været i byen.

Hviding: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fik som det sidste under sit besøg på asylcentret Center Hviding lov til ganske tilfældigt at overvære de rørende scener, hvor centret fik 40 nye beboere, der hvoraf flere tidligere havde boet på Center Hviding.

Der blev smilet, grint og der blev uddelt store gensynskrammere og kindkys på denne rejsedag, hvor der både kom beboere fra andre asylcentre, mens der også rejste 20 til andre lokationer i Danmark.

Forud var gået to timer, hvor ministeren først var blevet sat ind driften af asylcentret af AsylSyd, hvorefter hun under en rundtur både hilste på folk, fik taget billeder sammen med beboerne og fik en snak centrets damefrisør, og Inger Støjberg havde da også et indtryk af, at Center Hviding var et meget veldrevet center.

Annonce

Deltagere

Ud over Inger Støjberg og Karina Adsbøl deltog også borgmester Henrik Frandsen(V) fra Tønder Kommune og Jesper Frost Rasmussen(V) fra Esbjerg Kommune i mødet på Center Hviding.

De to herrer forsvandt inden rundturen på centret, der begyndte kl. 12.15 men det var et stort følge, der gik med ministeren rundt. Ud over flere lokale medier var der flere ansatte fra Udlændinge- og Integrationsministeriets departement, to personer fra Udlændingestyrelsen, fem fra Esbjerg Kommune og en fra Esbjerg Kommune samt flere politifolk og Politiets Efterretningstjeneste.

God oplevelse

Det var i slutningen af januar i forbindelse med JydskeVestkysten artikler om de flere hundrede politiudrykninger til centret, at Karina Adsbøl (DF) inviterede ministeren på besøg på asylcentret. Kalenderrytteri havde gjort, at det først to måneder senere blev muligt, og Inger Støjberg kunne godt selv se det uheldige sammenfald i, at hun besøgte centret i forbindelse med utryghed i nærområdet, når der netop har været et infomøde på centret, hvor både politi og en stor del af Hvidings indbyggere sagde, at der ikke er utrygt i Hviding, og at man har et trygt og godt lokalsamfund.

Men det forhindrede hverken Inger Støjberg eller Karina Adsbøl i at berøre emnet.

- Hvis der er naboer eller genboer, der er utrygge, så skal vi tage det alvorligt. Selv om der er trygt nu, så kan det godt påvirke ens hverdag, og det skal vi være opmærksomme på, sagde Inger Støjberg. Karina Adsbøl forklarede, at det ikke er så vigtigt med antal, hvis blot nogle få er utrygge, ligesom der altid er dem, der ikke tør sige noget.

Begge politikere var enige om, at det havde været en god oplevelse at se på forholdene og høre AsylSyd forklare om, hvordan man har fulgt op på de hændelser, der har været.

Fra 98 til 17 centre

Inger Støjberg kunne ikke komme nærmere ind på hverken fremtidsplaner for centret, eller hvordan man kan lykkes med at få gennemsnitstiden på 700 dage pr. beboer ned.

- Der er flere årsager til, at hver enkelt sag kan blive trukket ud, og det kan vi ikke løse ved blot at ansætte flere sagsbehandlere. Men vi er gået fra at have 98 centre til i dag at have 17 rundt omkring i landet, så der er sket et markant fald, sagde Inger Støjberg og forklarede, at der var vigtigt at have en vis kapacitet, hvis der igen skulle komme en stigning i antallet af asylansøgere, og at Center Hviding ville være et af de centre, man i fremtiden ville trække på her.

Under rundturen på centret blev Inger Støjberg stoppet af en beboer, der gav hende et brev, som han bad tage hende se på. Kuverten var fra en statsløs palæstinenser, og Støjbergs ministersekretær lagde brevet ned i sin taske, og Støjberg lovede at se nærmere på brevet, hvorefter rundturen fortsatte til køkkener, jobcenter, reception, sundhedshus med mere på Center Hviding.

Det var et meget stort følge bestående af folk fra blandt andet udlændingestyrelsen, Tønder Kommune og ministerens eget departement, der sammen med Inger Støjberg deltog i rundvisningen på centret i Hviding mandag middag. Forud for turen var gået et næsten to timer langt møde, hvor AsylSyd satte ministeren ind i driften af centret. Foto: Martin Ravn
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce