Annonce
Haderslev

Støjen flyttes og måles på Fighter Wing

Til det tredje af forsvarets borgermøder om F-35 var der stillet flere hundrede stole op. Men kun godt 100 blev brugt. Foto: Jacob Schultz

De nye kampflys påvirkning af miljøet bliver indgående vurderet. Den første høring er i gang. Et F-35 kommer forbi til en demonstrationsflyvning.

SKRYDSTRUP: De kommende år vil støjbillede ændre sig en del på Fighter Wing Skrydstrup. I forbindelse med at der skal etableres et nyt område til F-35 jagerflyene, skal F-16 flyene flyttes. Det sker til årsskiftet. F-16 flytter fra eskadrille 730 til eskadrille 727 to en halv km længere østpå. Dermed flyttes terminalstøjen også.

F-16 vil derefter flyve fra eskadrille 727 til de udfases. Inden da skal eskadrille 727 ombygges. Derefter kommer turen til eskadrille 730, der skal ombygges tilf.-35. Det arbejde kommer til at foregå fra 2019 til 2023.

Der vil blive lavet nye beregninger af terminalstøjen fra områderne. I et hele taget vil der blive beregnet og målt støj mere end hidtil.

Forsvaret er i gang med at designe et overvågningssystem til at måle flystøj. Der forventes at være klar i 2019-2020.

Forsvaret har også indgået en aftale med det hollandske firma NLR om støjmålinger, så der kan blive gennemført støjmålinger af demonstrationsflyvninger med F-35, som man også gjorde i Holland inden, man fik F-35 der. Hvornår det kan ske i Skrydstrup, er der endnu ingen aftale om.

Annonce

Miljøvurdering

Invitation til høring af afgrænsningsrapport for miljøkonsekvensvurdering

I perioden den 7. juni 2018 til den 30. juli 2018 vil høringen af afgrænsningsrapporten blive gennemført. Høringen har til formål at sikre, at alle relevante emner medtages i miljøkonsekvensvurderingen.Materialet kan findes på Fighter Wing Skrydstrups hjemmeside under "Støj fra Flyvestation Skrydstrup" og på www.fmi.dk/nyt-kampfly. Høringssvar skal indsendes på FES@MIL.DK senest den 30. juli klokken 12.

Der er tale om en offentlig høring, hvor alle borgere inviteres til at deltage.

Miljøbelastning

Udover støjberegninger og -målinger skal der også lave en vurdering af miljøbelastningerne. I den forbindelse vil forsvaret indhente ekspertbistand fra rådgivende ingeniørfirmaer samt Aarhus Universitet.

Miljøvurderingen kommer blandt andet til at til at indeholde beskrivelse af konsekvenserne på befolkningens sundhed, den biologiske mangfoldighed, jordarter, jordbund, vand, luft og kulturarv. Der skal for eksempel laves arkæologiske forundersøgelser inden byggeriet af F-35 komplekset går i gang. Høringsperioden for afgrænsning af miljøkonsekvensvurderingen er begyndt.

Det næste borgermøde arrangeret af forsvaret forventes at bliver holdt den 6. december i år.

På torsdag har Haderslev Kommune arrangeret et dialogmøde om F-35. Det holdes i SE Arena klokken 19-21. Alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig. Mødet vil blandt andet handle om kommunens rolle i indfasningen af F-35, erhvervssamarbejdet ACE Denmark og et muligt fælles træningscenter for F-35.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce