Annonce
Danmark

Støjende kampfly koster dyrt: Borgere kræver erstatning for død hest, aflivede køer og smadrede hjem

De sønderjyske F-16-fly kan lægge store ødelæggelser bag sig, når de går i luften for at træne. Skader på privat ejendom og husdyr kan være så omfattende, at Forsvaret må udbetale store erstatninger. Arkivfoto: Jacob Schultz
Både mink, køer og heste er kommet til skade eller har ligefrem mistet livet på grund af overflyvninger med de sønderjyske F-16-kampfly. Det har kostet Forsvaret dyrt i udbetaling af erstatninger til de berørte borgere.

Kampfly: Det kan ikke kun føre store støjgener med sig, når F-16-kampflyene går i luften fra Flyvestation Skrydstrup. Det kan også forårsage massive ødelæggelser på landjorden.

Gennem de seneste 10 år har staten måtte punge ud med lidt over 560.000 kroner i erstatning som følge af skader fra overflyvninger med kampflyene. Og skaderne er både gået ud over privat ejendom og husdyr. Det viser en gennemgang af erstatningssagerne på landsplan fra oktober 2009 til oktober 2019, som avisen Danmark har fået aktindsigt i hos Forsvarskommandoen.

Forsvarskommandoen har blandt andet i 2018 udbetalt godt 80.000 kroner til en borger på Fyn, som har mistet sin hest efter en overflyvning med F-16.

En januardag i 2018 lød der midt på dagen et brag over fynboens ejendom. Det var et F-16-fly, der fik hele huset til at ryste, lyder det i erstatningskravet, som avisen har fået indsigt i.

Da kampflyet bryder lydmuren, bliver hesten angiveligt så forskrækket, at den løber ind i stødhegnet rundt om hestefolden, som den i chok hiver med sig og sidder fast i. Hesten kommer så alvorligt til skade, at den ender med at blive aflivet, da det af en dyrlæge vurderes, at den ikke vil komme sig igen.

"Vi har selvfølgelig forståelse for den ulykkelige situation, som du står i og det følelsesmæssige vakuum, som du oplever", skriver Forsvaret til den tydeligt berørte borger efter henvendelsen.

Fem korte om F-16 i Skrydstrup

  • Danmark har 30 F-16-kampfly, som i 2005 alle blev samlet på Flyvestation Skrydstrup.
  • Flyvestation Skrydstrup eller Fighter Wing Skrydstrup, som er det officielle navn, ligger i Sønderjylland tæt på byen Vojens. Flyvestationen har omkring 700 ansatte og er derfor også områdets største arbejdsplads.
  • Flyene har i år fløjet i det danske luftrum i 40 år, da de første F-16-fly ankom til Danmark i januar 1980.
  • Der er i alt ni ugentlige træningspas med F-16. De træner primært i det sønderjyske luftrum, men også i resten af landet. Det meste af året flyver de om formiddagen og eftermiddagen, men om foråret og i slutningen af efteråret flyver de i nogle uger i stedet om natten.
  • 9. juni 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om at købe 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuværende F-16-fly.

Døde mink og køer

Mink har også i flere tilfælde måtte lade livet på grund af støjende kampfly. I 2013 kostede det Forsvarskommandoen lidt over 106.000 kroner, da 164 minkhvalpe døde i kølvandet på gentagne overflyvninger i lav højde over en minkfarm.

"Støjen fra flyene stressede minkene voldsomt. Tæverne blev meget urolige og gav sig til at slæbe rundt på hvalpene", lyder det i erstatningskravet, som beskriver, hvordan bid og manglende mælk fra de stressede tæver har kostet et stort antal hvalpe livet.

Også i 2012 gik et F-16-træningspas ud over en minkfarm. Her døde 89 hvalpe, og ejeren modtog 37.700 kroner i erstatning for de tabte skind. Køer er ligeledes flere gange kommet til skade eller blevet aflivet som følge af kampflyenes aktiviteter.

Det er dog ikke kun dyr, der er i skudlinjen, når kampfly brager over himlen. Overflyvninger er i perioden også gået hårdt ud over private hjem, der har haft flyene på visit i luftrummet over sig. Der er eksempelvis blevet udbetalt erstatning for ituslåede ruder, revnede gavle og ødelagte hustage særligt i Syd- og Sønderjylland.

Annonce

Sammenhæng skal bevises

Hvis der som følge overflyvningerne sker skade på personer, dyr eller ting uden for fartøjet, er Forsvaret ifølge luftfartsloven erstatningsansvarlig. Det skal dog kunne påvises, at der er sammenhæng mellem flyvningen og skaden.

"Forsvaret vurderer årsagssammenhæng og påregnelighed ved blandt andet gennemgang af radardata og ved at gennemgå de faktiske forhold omkring skaden helt generelt", oplyser Flyverkommandoen i et skriftligt svar til avisen.

Af klagesagerne fra de sidste 10 år fremgår det, at flere af borgerne anmoder Forsvaret om ikke at flyve i deres område længere af frygt for, at der kan opstå lignende skader igen. Om en erstatningssag medfører en restriktion på flyvning i området, beror dog ifølge Flyverkommandoen på en individuel vurdering.

"Vurderes det sandsynligt, at en lignende situation vil opstå i området, har Forsvaret mulighed for at forbyde eller begrænse flyvning i umiddelbar nærhed heraf", lyder det i svaret.

Der bliver langtfra kun udbetalt store erstatningsbeløb som følge af skader på husdyr og privat ejendom på grund af overflyvninger med kampfly. I alt har Forsvarskommandoens aktiviteter kostet 12,5 millioner kroner i erstatning fra 2014 til november 2019, viser en aktindsigt hos Forsvarskommandoen.

Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Debat

Debat: Danmark vender ryggen til verden og hygger sig i smug

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Annonce