Annonce
Haderslev

Støjplagede beboere får en slags foretræde for forsvarsudvalget

Bjergvang bliver nærmeste nabo til F-35 nybyggeriet på en mark uden for flyvestationen, men klods op ad de eksisterende F-16 værksteder. Beboerne har foreslået en alternativ placering til hangarene syd for startbanen, men det er blevet afvist. Grafik: Møllers Tegnestue

I hvert fald et medlem af Folketingets forsvarsudvalg er lydhør overfor naboerne til den kommende F-35 hangar. Jesper Petersen (S) mener, de skal have en rimelig behandling.

Annonce

SKRYDSTRUP: Mens der øst for Fighter Wing Skrydstrup lægges op til ekspropriationer på grund af flystøj var F-35, er der ikke lignende planer vest for. Heller ikke omkring den planlagte hangar til de kommende F-35. Der kan måske blive tale om erstatninger til de støjramte, som de så kan bruge til yderligere lydisolering.

Men det falder ikke i god jord hos den nærmeste grundejerforening.

- Vi er i chok, også over deres teoretiske målinger, som blev præsenteret på borgermødet onsdag aften. Målinger som for øvrigt er gennemsnits målinger, hvilket betyder, at flyvestationen kan larme af Helvede til, op til over 100 decibel i flere timer i træk, for derefter at være "stille" i flere timer og på denne måde holde et gennemsnit under det tilladte. Sådan er det menneskelige legeme ikke indrettet. Der er jo en grund til, at de i Norge har valgt at ekspropriere i en radius på seks kilometer. Og yderligere i en radius af fire kilometer har man tilbud om støjsikring, siger formanden for grundejerforening på Bjergvang Michael Weltz.

 
Annonce

Stavnsbundne

Grundejere fra Bjergvang, Møllebakken og Uldallund føler de er stavnsbundne de næste mange år.

- Vi kan ikke sælge vores huse, og skulle vi alligevel kunne det, så er det med meget store økonomiske tab. Vi kan ikke være sikre på, om vi sælger i god eller ond tro, da vi jo har en viden om, at der kommer larm fra flyvestationen. Husene vil stille og roligt forfalde, og kun de allermest nødvendige reparationer vil blive fortaget. Vi ender op med en spøgelsesby.

Annonce

Møde med MF'er

Derfor har grundejerforeninger blandt andet henvendt sig til Folketingets forsvarsudvalg for at få hjælp. Og dermed det lokale folketingsmedlem Jesper Petersen (S).

- Det er positivt, at Skrydstrup Flyvestation og Haderslev Kommune fortsat skal huse Danmarks kampfly og de mange lokale arbejdspladser, der følger med. Det har jeg selv arbejdet for. Men naboerne til flyvestationen skal selvsagt have en rimelig behandling, og de fortjener at få klarhed over, hvad fremtiden bringer. Lige nu er der mange spørgsmål og uklarheder, og det er jo ikke godt for hverken borgerne eller opbakningen til forsvaret, siger Jesper Petersen.

På mandag mødes han med repræsentanter for de lokale grundejerforeninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce