Annonce
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Per Brommand er en af de mange borgere, der sidste år har klaget over støjen fra F-16-flyene. Foto: Claus Thorsted
Antallet af klagesager over støjende F-16-kampfly fra Flyvestation Skrydstrup er næsten tredoblet på et år. Flere af kampfly-naboerne, der har klaget, raser over, at piloterne ikke overholder deres flyruter. Flyverkommandoen afviser kritikken.
Annonce

Kampflystøj: Det går ikke stille for sig, når et F-16-fly flyver over himlen. Kampflyene, der holder til på Flyvestation Skrydstrup, støjer så meget, at flere og flere syd- og sønderjyder ser sig nødsaget til at klage over det.

I alt blev der i 2019 afleveret 118 klager til enten Forsvaret eller Haderslev Kommune. Det viser aktindsigter over F-16-klagersager, som avisen Danmark har fået fra Forsvarskommandoen og kommunen.

De 90 af klagerne drejer sig om støj fra kampfly, der øver sig i det syd- og sønderjyske luftrum.

En gennemgang af sagerne viser, at klagerne er indgivet af 55 syd- og sønderjyder, hvoraf flere har klaget gentagne gange. Dermed er der næsten tale om en tredobling i antallet af klagesager på et år. I 2018 var der i alt 39 klagesager over støj i landsdelen.

En af dem, der har klaget adskillige gange, er Per Brommann, som bor i Over Jerstal tæt på flyvestationen. Han oplever jævnligt, at F-16-piloterne ikke overholder de flyruter, de skal, og at de flyver alt for lavt over hans og naboernes hustage.

- Der bliver snakket så meget om godt naboskab, men det skal gå begge veje. Jeg må også kun køre 130 på motorvejen. Ellers får jeg altså et klip, men for dem er der ingen konsekvenser.

Klager over F-16

  • Haderslev Kommune har siden 1999 ført tilsyn med, at Flyvestation Skrydstrup overholder sin miljøgodkendelse. En godkendelse, der sætter rammerne for flyvestationens aktiviteter i forhold til eksempelvis støj og luftforurening.
  • Klager, der ikke vedrører start og landing fra flyvestationen, ligger uden for kommunens tilsyn og henvises derfor til Forsvaret.
  • Når de nye F-35-kampfly rykker ind på Flyvestation Skrydstrup fra 2023, overgår tilsynet med blandt andet støj til staten. Det sker på opfordring fra Haderslev Kommune.
  • Kommunen er før blevet anklaget for at svigte sin rolle som tilsynsmyndighed. Det skete blandt andet i forbindelse med Jyllands-Postens afdækning af, at Flyvestation Skrydstrup i syv ud af 12 tilfælde ikke har overholdt grænsen for, hvor meget de nuværende F-16-kampfly måtte larme.
Annonce

Skjulte radarbilleder

Flere af de støjplagede borgere, der har klaget, har anmodet om at få lov til at se radarbilleder fra de pågældende overflyvninger.

Men siden juli 2019 har Forsvaret konsekvent afvist at udlevere det efterspurgte materiale, og det undrer kampfly-naboen.

- Det kan jo bevise, om det er fløjet korrekt eller ej. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke spiller med åbne kort, siger Per Brommann Af flere af klagesagerne fremgår det, at Forsvaret begrunder tilbageholdelsen med, at måden, man indtil juli 2019 havde overført billederne på, ikke lever op til reglerne om klassificering.

Anne Nowak, der bor få huse fra Per Brommann, har også spurgt efter radarbilleder og fået afslag.

- Man mistænker jo næsten, at de forsøger at skjule noget, siger hun.

Flyverkommandoen fastholder, at det er sikkerhedsmæssige årsager, der er skyld i indskærpelsen.

- Det er dog stadig muligt at få tilsendt information på de enkelte flyvninger, således at man stadig kan aflæse afstand og højde i forhold til en given position, oplyser Flyverkommandoen i et skriftligt svar til avisen.

Annonce

Afviser kritik

Ifølge Flyverkommandoen er der i 2019 blevet fløjet mindre end året før.

"Ens for begge år er, at gældende flyveregler for militær flyvning er overholdt. Stigningen i antallet af klagesager er en udvikling, som Flyvevåbnet naturligvis tager bestik af og følger nøje", lyder det i det skriftlige svar.

En del af klagerne er også landet hos Haderslev Kommune. Her har man ifølge kommunaldirektør Rune Larsson oplevet, at der er blevet klaget mere, siden forliget om placeringen af F-35 i Skrydstrup blev indgået i 2016.

- Vi ser det som udtryk for en bekymring fra naboerne til flyvestationen over, hvad der er i vente, når de nye F-35-kampfly fra 2023 skal operere fra Skrydstrup, oplyser kommunaldirektøren i et skriftligt svar til avisen.

Flere af naboerne, blandt andre Anne Nowak, kritiserer også kommunen for at være for længe om at behandle klagerne, da naboer i flere tilfælde har skullet vente måneder på svar.

Ifølge Rune Larsson kan der være flere årsager til den lange ventetid - blandt andet, at kommunen skal indhente udtalelser fra Forsvaret i forbindelse med enhver klage.

- Vi mener, at vi bruger de ressourcer, der er nødvendige, på klagerne, og vi bruger mærkbart flere ressourcer i dag end for bare tre år siden.

Per Brommann fra Over Jerstal har klaget over F-16-flyene adskillige gange de sidste par år. Han oplever, at piloterne ikke overholder de flyruter, de skal. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce