Annonce
Danmark

Støjplagede F-35-naboer skal ikke forvente vurdering af værditab

Danmark har indkøbt 27 F-35-kampfly, hvoraf de første ankommer i 2023. Et bredt politisk flertal har aftalt at afsætte 250 millioner kroner til at kompensere naboerne til flyene for den medfølgende støj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Da juraen ifølge forsvarsministeren spænder ben for at vurdere den enkeltes tab på grund af F-35-støj, vil Nye Borgerlige have ændret lovgivningen. Forslaget møder dog stor modstand fra flere politiske kanter.

Forslag: F-35-naboerne i Skrydstrup skal ikke sætte næsen op efter at blive tilbudt en uvildig vurdering af, om deres boliger mister værdi på grund af de udskældte støjmagere, der rykker ind i 2023.

Det stod klart tirsdag på Christiansborg, hvor et beslutningsforslag om netop det var til første behandling i folketingssalen.

Det er Nye Borgerlige, der foreslår, at der bliver lavet et tillæg til den indgåede kompensationsaftale, så det bliver muligt for boligejerne i den gule zone at få vurderet deres værditab. Ifølge aftalen kan de godt 1500 boliger her kun vælge mellem støjsikring eller 70.000 kroner.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har flere gange understreget, at staten ikke juridisk kan forsvare at yde individuel erstatning til naboerne alt efter værditab. Men den forklaring godtager Nye Borgerliges formand og forsvarsordfører ikke.

- Hvis ministeren ikke har juraen at læne sig op ad, skal juraen laves om i Folketinget. Støjen rammer individuelt, men man har ikke lavet en tilsvarende individuel model. Man har lavet en model på to skarptopdelte zoner, der sender dem i gul zone i en fatal situation, hvor de risikerer tvangsauktion eller at blive stavnsbundet til deres hjem, fordi det ikke længere kan sælges, siger Pernille Vermund til avisen Danmark.

Annonce

Forstå sagen

  • 9. juni 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om at købe 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuværende F-16-fly.
  • Flyene får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, og de første kampfly ankommer i 2023. De sidste ankommer i 2026.
  • F-35-flyene vil lette og lande cirka to gange om dagen på hverdage.
  • Efter flere udsættelser kunne Forsvarsministeriet i april 2019 præsentere de endelige støjberegninger, der viser, hvor meget flyene vil genere borgere i lokalområdet.
  • Beregningerne viste, at 895 boliger vil opleve gennemsnitlig støj fra kampflyene over det tilladte støjniveau på 55 decibel i bymæssig bebyggelse og 60 decibel i landområder. Til sammenligning overskrides støjgrænserne for 41 boliger ifølge de nuværende støjberegninger for F-16-kampflyene.
  • I november præsenterede forligspartierne den endelig kompensationsmodel, hvor naboerne blev inddelt i en rød og en gul zone.
  • Den røde zoner giver ret til støjsikring, 140.000 kroner i støjkompensation eller frivilligt opkøb.
  • Den gule zone giver ret til støjsikring eller 70.000 kroner skattefrit i hånden.
  • Forligspartierne tæller regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Går imod sit parti

Forslaget om at ændre lovgivningen, så kompensation for værditab bliver en mulighed i gul zone, møder dog modstand fra flere politiske kanter. Forsvarsordførerne fra både Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti meldte tirsdag fra talerstolen, at de står ved den aftale om kompensation, som de alle har været med til at indgå.

Henrik Dahl (LA) anfægter blandt andet, at forslaget ikke nævner, hvor pengene til eventuel større kompensation skal komme fra.

- Vi går ikke ind for, at staten påtager sig økonomiske forpligtelser, uden at der er lavet en økonomisk analyse af omfanget. Derfor kan vi ikke støtte forlaget, sagde han tirsdag.

Selvom Venstres forsvarsordfører Karsten Lauritzen ligeledes fastholdt, at han står ved den indgåede aftale, som han finder rimelig, er der intern uenighed i partiet. Partifællen Hans Christian Schmidt, der er valgt i Haderslev-kredsen, har nemlig ikke stemt for kompensationaftalen. Han mener ligesom Nye Borgerlige, at der bør foretages uvildige vurderinger af værditab i den gule zone.

Ufølsom afvisning

Dansk Folkeparti er knap så klar i mælet i sin afvisning af beslutningsforslaget. Forsvarsordfører Bent Bøgsted mener blandt andet, at der mangler en glidende overgang mellem gul og rød zone, før han er tilfreds med kompensationmodellen.

Hos partierne, der står uden for forligskredsen bag kompensationsmodellen til kampfly-naboerne, er der mere velvilje at spore. Det gælder især hos Enhedslisten.

- Vi kan godt se os selv støtte det her. Det er vigtigt, at der er den her drøftelse om at sikre bedre forholdt for naboerne, sagde Eva Flyvholm (EL) tirsdag.

Den generelle modstand ærgrer dog Pernille Vermund.

- Det, at der ikke er flertal i Folketinget, finder jeg særdeles ufølsomt over for de familier, der nu går en uvis og svær fremtid i møde, siger formanden, som ikke har tænkt sig at slippe sagen.

Beslutningsforslaget er nu henstillet til drøftelse i Forsvarsudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce