Annonce
Danmark

Støjplagede F-35-naboer skal ikke forvente vurdering af værditab

Danmark har indkøbt 27 F-35-kampfly, hvoraf de første ankommer i 2023. Et bredt politisk flertal har aftalt at afsætte 250 millioner kroner til at kompensere naboerne til flyene for den medfølgende støj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Da juraen ifølge forsvarsministeren spænder ben for at vurdere den enkeltes tab på grund af F-35-støj, vil Nye Borgerlige have ændret lovgivningen. Forslaget møder dog stor modstand fra flere politiske kanter.

Forslag: F-35-naboerne i Skrydstrup skal ikke sætte næsen op efter at blive tilbudt en uvildig vurdering af, om deres boliger mister værdi på grund af de udskældte støjmagere, der rykker ind i 2023.

Det stod klart tirsdag på Christiansborg, hvor et beslutningsforslag om netop det var til første behandling i folketingssalen.

Det er Nye Borgerlige, der foreslår, at der bliver lavet et tillæg til den indgåede kompensationsaftale, så det bliver muligt for boligejerne i den gule zone at få vurderet deres værditab. Ifølge aftalen kan de godt 1500 boliger her kun vælge mellem støjsikring eller 70.000 kroner.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har flere gange understreget, at staten ikke juridisk kan forsvare at yde individuel erstatning til naboerne alt efter værditab. Men den forklaring godtager Nye Borgerliges formand og forsvarsordfører ikke.

- Hvis ministeren ikke har juraen at læne sig op ad, skal juraen laves om i Folketinget. Støjen rammer individuelt, men man har ikke lavet en tilsvarende individuel model. Man har lavet en model på to skarptopdelte zoner, der sender dem i gul zone i en fatal situation, hvor de risikerer tvangsauktion eller at blive stavnsbundet til deres hjem, fordi det ikke længere kan sælges, siger Pernille Vermund til avisen Danmark.

Forstå sagen

  • 9. juni 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om at købe 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuværende F-16-fly.
  • Flyene får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, og de første kampfly ankommer i 2023. De sidste ankommer i 2026.
  • F-35-flyene vil lette og lande cirka to gange om dagen på hverdage.
  • Efter flere udsættelser kunne Forsvarsministeriet i april 2019 præsentere de endelige støjberegninger, der viser, hvor meget flyene vil genere borgere i lokalområdet.
  • Beregningerne viste, at 895 boliger vil opleve gennemsnitlig støj fra kampflyene over det tilladte støjniveau på 55 decibel i bymæssig bebyggelse og 60 decibel i landområder. Til sammenligning overskrides støjgrænserne for 41 boliger ifølge de nuværende støjberegninger for F-16-kampflyene.
  • I november præsenterede forligspartierne den endelig kompensationsmodel, hvor naboerne blev inddelt i en rød og en gul zone.
  • Den røde zoner giver ret til støjsikring, 140.000 kroner i støjkompensation eller frivilligt opkøb.
  • Den gule zone giver ret til støjsikring eller 70.000 kroner skattefrit i hånden.
  • Forligspartierne tæller regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Går imod sit parti

Forslaget om at ændre lovgivningen, så kompensation for værditab bliver en mulighed i gul zone, møder dog modstand fra flere politiske kanter. Forsvarsordførerne fra både Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti meldte tirsdag fra talerstolen, at de står ved den aftale om kompensation, som de alle har været med til at indgå.

Henrik Dahl (LA) anfægter blandt andet, at forslaget ikke nævner, hvor pengene til eventuel større kompensation skal komme fra.

- Vi går ikke ind for, at staten påtager sig økonomiske forpligtelser, uden at der er lavet en økonomisk analyse af omfanget. Derfor kan vi ikke støtte forlaget, sagde han tirsdag.

Selvom Venstres forsvarsordfører Karsten Lauritzen ligeledes fastholdt, at han står ved den indgåede aftale, som han finder rimelig, er der intern uenighed i partiet. Partifællen Hans Christian Schmidt, der er valgt i Haderslev-kredsen, har nemlig ikke stemt for kompensationaftalen. Han mener ligesom Nye Borgerlige, at der bør foretages uvildige vurderinger af værditab i den gule zone.

Annonce

Ufølsom afvisning

Dansk Folkeparti er knap så klar i mælet i sin afvisning af beslutningsforslaget. Forsvarsordfører Bent Bøgsted mener blandt andet, at der mangler en glidende overgang mellem gul og rød zone, før han er tilfreds med kompensationmodellen.

Hos partierne, der står uden for forligskredsen bag kompensationsmodellen til kampfly-naboerne, er der mere velvilje at spore. Det gælder især hos Enhedslisten.

- Vi kan godt se os selv støtte det her. Det er vigtigt, at der er den her drøftelse om at sikre bedre forholdt for naboerne, sagde Eva Flyvholm (EL) tirsdag.

Den generelle modstand ærgrer dog Pernille Vermund.

- Det, at der ikke er flertal i Folketinget, finder jeg særdeles ufølsomt over for de familier, der nu går en uvis og svær fremtid i møde, siger formanden, som ikke har tænkt sig at slippe sagen.

Beslutningsforslaget er nu henstillet til drøftelse i Forsvarsudvalget.

Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Først på specialskolen har 10-årige Kristian fået lyst til at lære. Nu råber forældrene op: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Tempoforladt første halvleg: Kan SønderjyskE spille sig i kvartfinalen?

Tønder

Se videoen fra valgmøde: Tre borgmesterkandidater samlet - det store spørgsmål forblev ubesvaret

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Esbjerg For abonnenter

Lægemangel kan spænde ben for nærhospitaler

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce