Annonce
Danmark

Støjplagede F-35-naboer skal ikke forvente vurdering af værditab

Danmark har indkøbt 27 F-35-kampfly, hvoraf de første ankommer i 2023. Et bredt politisk flertal har aftalt at afsætte 250 millioner kroner til at kompensere naboerne til flyene for den medfølgende støj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Da juraen ifølge forsvarsministeren spænder ben for at vurdere den enkeltes tab på grund af F-35-støj, vil Nye Borgerlige have ændret lovgivningen. Forslaget møder dog stor modstand fra flere politiske kanter.

Forslag: F-35-naboerne i Skrydstrup skal ikke sætte næsen op efter at blive tilbudt en uvildig vurdering af, om deres boliger mister værdi på grund af de udskældte støjmagere, der rykker ind i 2023.

Det stod klart tirsdag på Christiansborg, hvor et beslutningsforslag om netop det var til første behandling i folketingssalen.

Det er Nye Borgerlige, der foreslår, at der bliver lavet et tillæg til den indgåede kompensationsaftale, så det bliver muligt for boligejerne i den gule zone at få vurderet deres værditab. Ifølge aftalen kan de godt 1500 boliger her kun vælge mellem støjsikring eller 70.000 kroner.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har flere gange understreget, at staten ikke juridisk kan forsvare at yde individuel erstatning til naboerne alt efter værditab. Men den forklaring godtager Nye Borgerliges formand og forsvarsordfører ikke.

- Hvis ministeren ikke har juraen at læne sig op ad, skal juraen laves om i Folketinget. Støjen rammer individuelt, men man har ikke lavet en tilsvarende individuel model. Man har lavet en model på to skarptopdelte zoner, der sender dem i gul zone i en fatal situation, hvor de risikerer tvangsauktion eller at blive stavnsbundet til deres hjem, fordi det ikke længere kan sælges, siger Pernille Vermund til avisen Danmark.

Forstå sagen

  • 9. juni 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om at købe 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuværende F-16-fly.
  • Flyene får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, og de første kampfly ankommer i 2023. De sidste ankommer i 2026.
  • F-35-flyene vil lette og lande cirka to gange om dagen på hverdage.
  • Efter flere udsættelser kunne Forsvarsministeriet i april 2019 præsentere de endelige støjberegninger, der viser, hvor meget flyene vil genere borgere i lokalområdet.
  • Beregningerne viste, at 895 boliger vil opleve gennemsnitlig støj fra kampflyene over det tilladte støjniveau på 55 decibel i bymæssig bebyggelse og 60 decibel i landområder. Til sammenligning overskrides støjgrænserne for 41 boliger ifølge de nuværende støjberegninger for F-16-kampflyene.
  • I november præsenterede forligspartierne den endelig kompensationsmodel, hvor naboerne blev inddelt i en rød og en gul zone.
  • Den røde zoner giver ret til støjsikring, 140.000 kroner i støjkompensation eller frivilligt opkøb.
  • Den gule zone giver ret til støjsikring eller 70.000 kroner skattefrit i hånden.
  • Forligspartierne tæller regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Går imod sit parti

Forslaget om at ændre lovgivningen, så kompensation for værditab bliver en mulighed i gul zone, møder dog modstand fra flere politiske kanter. Forsvarsordførerne fra både Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti meldte tirsdag fra talerstolen, at de står ved den aftale om kompensation, som de alle har været med til at indgå.

Henrik Dahl (LA) anfægter blandt andet, at forslaget ikke nævner, hvor pengene til eventuel større kompensation skal komme fra.

- Vi går ikke ind for, at staten påtager sig økonomiske forpligtelser, uden at der er lavet en økonomisk analyse af omfanget. Derfor kan vi ikke støtte forlaget, sagde han tirsdag.

Selvom Venstres forsvarsordfører Karsten Lauritzen ligeledes fastholdt, at han står ved den indgåede aftale, som han finder rimelig, er der intern uenighed i partiet. Partifællen Hans Christian Schmidt, der er valgt i Haderslev-kredsen, har nemlig ikke stemt for kompensationaftalen. Han mener ligesom Nye Borgerlige, at der bør foretages uvildige vurderinger af værditab i den gule zone.

Annonce

Ufølsom afvisning

Dansk Folkeparti er knap så klar i mælet i sin afvisning af beslutningsforslaget. Forsvarsordfører Bent Bøgsted mener blandt andet, at der mangler en glidende overgang mellem gul og rød zone, før han er tilfreds med kompensationmodellen.

Hos partierne, der står uden for forligskredsen bag kompensationsmodellen til kampfly-naboerne, er der mere velvilje at spore. Det gælder især hos Enhedslisten.

- Vi kan godt se os selv støtte det her. Det er vigtigt, at der er den her drøftelse om at sikre bedre forholdt for naboerne, sagde Eva Flyvholm (EL) tirsdag.

Den generelle modstand ærgrer dog Pernille Vermund.

- Det, at der ikke er flertal i Folketinget, finder jeg særdeles ufølsomt over for de familier, der nu går en uvis og svær fremtid i møde, siger formanden, som ikke har tænkt sig at slippe sagen.

Beslutningsforslaget er nu henstillet til drøftelse i Forsvarsudvalget.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce