Annonce
Danmark

Støjplagede naboer frygter flyvende tankstationer i Skrydstrup: - Det er stærkt bekymrende

27 F-35 kampfly skal fremover have base på Flyvestation Skrydstrup. Til at tanke de tørstige kamfply op, skal flyvestationen nu udbygges for 100 millioner, så den også kan huse tankfly. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der kommer ikke kun til at flyve støjende F-35-kampfly over Skrydstrup fra 2023. Den sønderjyske flyvestation skal nemlig udbygges for 100 millioner kroner, så den også kan være base for militære tankfly. Det vækker bekymring hos både naboer og på Christiansborg.

Tankfly: - Det er stærkt bekymrende.

Sådan lyder det fra Agnes Rosenlund, formand for foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer, efter det er kommet frem, at den sønderjyske flyvestation ikke blot skal huse støjende F-35-kampfly fra 2023 men også militære tankfly.

Forsvarskommandoen har over for DR bekræftet, at Nato allerede i år vil gå i gang med at udbygge basen, så den kan håndtere tunge lufttankningsfly, der skal fungere som en slags flyvende tankstationer for de nye, tørstige kampfly.

Udbygningsplanerne, der står til at koste 100 milioner kroner, kommer som en overraskelse for foreningen. Naboerne mener ikke, de er blevet informeret om, at tankfly bliver en del af indfasningen af de mere støjende F-35-fly, som i forvejen har skabt stor debat i området, da flere af kampfly-naboerne er utilfredse med den kompensation, de står til at få for den øgede støj.

Agnes Rosenlund finder det kritisabelt, at udbygningsplanerne først præsenteres nu, få uger før forligspartierne bag kampfly-indkøbet skal godkende anlægsloven, der blandt andet fastsætter, hvor meget naboerne kan få i økonomisk kompensation.

- Vi føler ikke, at alt er kommet frem i lyset i den her sag, og det er bekymrende, at det her først afsløres nu lang tid efter, at høringsfristen for både miljøkonsekvensvurderingen og selve anlægsloven er overskredet, siger formanden.

Forstå sagen om F-35-kampfly i Skrydstrup

  • 9. juni 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om at købe 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuværende F-16-fly.
  • Forligspartierne tæller regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.
  • Flyene får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, og de første kampfly ankommer i 2023. De sidste ankommer i 2026.
  • I november præsenterede forligspartierne den endelig kompensationsmodel, hvor naboerne blev inddelt i en rød og en gul zone.
  • Den røde zoner giver ret til støjsikring, 140.000 kroner i støjkompensation eller frivilligt opkøb.
  • Den gule zone giver ret til støjsikring eller 70.000 kroner skattefrit i hånden.
  • 8. januar 2020 kom det frem, at fire boliger flyttes fra gul til rød zone på grund af en teknisk fejl og på baggrund af genberegninger.
  • Den ekstra udbygning til tankfly kommer til at koste 100 millioner kroner, som finansieres af Nato. Danmark skal dog selv afholde udgifter til vedligehold.

Ændret støjbillede

Kompensationsaftalen til F-35-naboerne, som et flertal i Folketinget indgik i november sidste år, er baseret på teoretiske beregninger af, hvor meget kampflyene kommer til at larme. Ifølge Forsvarskommandoen er der i beregningerne allerede taget højde for potentiel støj fra tankfly.

Alligevel sår naboforeningen tvivl om, hvorvidt støjberegningerne kan være retvisende, når den øgede aktivitet fra de flyvende tankstationer ikke tidligere har været fremme i debatten.

- Vi er ikke enige i, at de støjberegninger er lavet korrekt, siger Agnes Rosenlund, som fortæller, at foreningen nu er i gang med at udarbejde en række spørgsmål til Forsvarsministeriet for at få svar på, hvad der er op og ned i sagen om tankflyene.

Over for DR fastholder forsvarsminister Trine Bramsen (S), at støj fra tankfly er en del af aftalen. Hun understreger desuden, at der er et indbygget sikkerhedsnet i den, som sikrer naboerne ret til at få lavet en genberegning af støjen, når flyene er ankommet, hvis det viser sig, at flyvemønstrene er anderledes end det, der har ligget til grund for aftalen.

Annonce

Forlanger svar

Udbygningsplanerne, der blandt andet omfatter et nyt parkeringsområde med tankningsanlæg, vækker ikke kun undren hos naboerne, men også på Christiansborg.

- Jeg var ikke klar over, at man også ville udbygge med endnu en ting på stationen, og jeg kan godt forstå, at naboerne er bekymrede over det, udtaler Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyholm til DR.

Selvom partiet ikke er en del af den politiske aftale bag anskaffelsen af kampflyene, forlanger hun svar fra forsvarsministeren på, hvor mange tankfly der skal lette og lande i Skrydstrup.

Også Venstres Hans Christian Schmidt (V) mener, at ministeren skylder både naboerne og de øvrige medlemmer af Forsvarsudvalget en forklaring på, hvordan tilføjelsen af tankfly kommer til at påvirke støjbilledet i området.

- Det er nyt for mig, men det kan da godt være, at det hele tiden har været med i beregningerne, som ministeren siger, men så må hun jo fremlægge de tal, når der nu er tvivl og frustration hos naboerne. Når man i aftalen skriver, at man ønsker et godt naboskab, må man også leve op til det og sikre mere gennemsigtighed, siger han.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Haderslev

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Ribe Esbjerg HH

Bekræftet: Ribe-Esbjerg har handlet hos ligarival

Kolding

28-årigt pengeæsel fik overført knap 140.000 fra kviklån i anden persons navn

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Vejen

Stjal værktøj for tusindvis af kroner: Tyven kom ind via arbejdsrum

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Vejen

Tyv efterlod sig blodspor: Knust rude gav blod på håndtag og gulvet

Annonce