Annonce
Danmark

Støjplagede naboer frygter flyvende tankstationer i Skrydstrup: - Det er stærkt bekymrende

27 F-35 kampfly skal fremover have base på Flyvestation Skrydstrup. Til at tanke de tørstige kamfply op, skal flyvestationen nu udbygges for 100 millioner, så den også kan huse tankfly. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der kommer ikke kun til at flyve støjende F-35-kampfly over Skrydstrup fra 2023. Den sønderjyske flyvestation skal nemlig udbygges for 100 millioner kroner, så den også kan være base for militære tankfly. Det vækker bekymring hos både naboer og på Christiansborg.

Tankfly: - Det er stærkt bekymrende.

Sådan lyder det fra Agnes Rosenlund, formand for foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer, efter det er kommet frem, at den sønderjyske flyvestation ikke blot skal huse støjende F-35-kampfly fra 2023 men også militære tankfly.

Forsvarskommandoen har over for DR bekræftet, at Nato allerede i år vil gå i gang med at udbygge basen, så den kan håndtere tunge lufttankningsfly, der skal fungere som en slags flyvende tankstationer for de nye, tørstige kampfly.

Udbygningsplanerne, der står til at koste 100 milioner kroner, kommer som en overraskelse for foreningen. Naboerne mener ikke, de er blevet informeret om, at tankfly bliver en del af indfasningen af de mere støjende F-35-fly, som i forvejen har skabt stor debat i området, da flere af kampfly-naboerne er utilfredse med den kompensation, de står til at få for den øgede støj.

Agnes Rosenlund finder det kritisabelt, at udbygningsplanerne først præsenteres nu, få uger før forligspartierne bag kampfly-indkøbet skal godkende anlægsloven, der blandt andet fastsætter, hvor meget naboerne kan få i økonomisk kompensation.

- Vi føler ikke, at alt er kommet frem i lyset i den her sag, og det er bekymrende, at det her først afsløres nu lang tid efter, at høringsfristen for både miljøkonsekvensvurderingen og selve anlægsloven er overskredet, siger formanden.

Forstå sagen om F-35-kampfly i Skrydstrup

  • 9. juni 2016 blev der indgået en bred politisk aftale om at købe 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuværende F-16-fly.
  • Forligspartierne tæller regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.
  • Flyene får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, og de første kampfly ankommer i 2023. De sidste ankommer i 2026.
  • I november præsenterede forligspartierne den endelig kompensationsmodel, hvor naboerne blev inddelt i en rød og en gul zone.
  • Den røde zoner giver ret til støjsikring, 140.000 kroner i støjkompensation eller frivilligt opkøb.
  • Den gule zone giver ret til støjsikring eller 70.000 kroner skattefrit i hånden.
  • 8. januar 2020 kom det frem, at fire boliger flyttes fra gul til rød zone på grund af en teknisk fejl og på baggrund af genberegninger.
  • Den ekstra udbygning til tankfly kommer til at koste 100 millioner kroner, som finansieres af Nato. Danmark skal dog selv afholde udgifter til vedligehold.

Ændret støjbillede

Kompensationsaftalen til F-35-naboerne, som et flertal i Folketinget indgik i november sidste år, er baseret på teoretiske beregninger af, hvor meget kampflyene kommer til at larme. Ifølge Forsvarskommandoen er der i beregningerne allerede taget højde for potentiel støj fra tankfly.

Alligevel sår naboforeningen tvivl om, hvorvidt støjberegningerne kan være retvisende, når den øgede aktivitet fra de flyvende tankstationer ikke tidligere har været fremme i debatten.

- Vi er ikke enige i, at de støjberegninger er lavet korrekt, siger Agnes Rosenlund, som fortæller, at foreningen nu er i gang med at udarbejde en række spørgsmål til Forsvarsministeriet for at få svar på, hvad der er op og ned i sagen om tankflyene.

Over for DR fastholder forsvarsminister Trine Bramsen (S), at støj fra tankfly er en del af aftalen. Hun understreger desuden, at der er et indbygget sikkerhedsnet i den, som sikrer naboerne ret til at få lavet en genberegning af støjen, når flyene er ankommet, hvis det viser sig, at flyvemønstrene er anderledes end det, der har ligget til grund for aftalen.

Annonce

Forlanger svar

Udbygningsplanerne, der blandt andet omfatter et nyt parkeringsområde med tankningsanlæg, vækker ikke kun undren hos naboerne, men også på Christiansborg.

- Jeg var ikke klar over, at man også ville udbygge med endnu en ting på stationen, og jeg kan godt forstå, at naboerne er bekymrede over det, udtaler Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyholm til DR.

Selvom partiet ikke er en del af den politiske aftale bag anskaffelsen af kampflyene, forlanger hun svar fra forsvarsministeren på, hvor mange tankfly der skal lette og lande i Skrydstrup.

Også Venstres Hans Christian Schmidt (V) mener, at ministeren skylder både naboerne og de øvrige medlemmer af Forsvarsudvalget en forklaring på, hvordan tilføjelsen af tankfly kommer til at påvirke støjbilledet i området.

- Det er nyt for mig, men det kan da godt være, at det hele tiden har været med i beregningerne, som ministeren siger, men så må hun jo fremlægge de tal, når der nu er tvivl og frustration hos naboerne. Når man i aftalen skriver, at man ønsker et godt naboskab, må man også leve op til det og sikre mere gennemsigtighed, siger han.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Bestyrelsen afskediger forstanderen på Gram Højskole - der er uenighed om retningen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Aabenraa For abonnenter

Bodegaen fylder snart 50 år: Nu bliver den genåbnet af far og søn

Annonce