Annonce
Aabenraa

Større flokke af vildsvin set nord for grænsen

Vildsvin ses nu ikke kun som enkeltindivider med også i større flokken nord for grænsen. Arkivfoto.

Flokke med seks-syv vildsvin er set ved Vilsbæk og Søgård. Naturstyrelsen har udstedt påbud om nedskydning. Den 27. december blev tre vildsvin skudt ved Kollund.

Annonce

Vildsvin er blevet mere almindelige i den nordlige del af Tyskland og noget tyder på, at de i stigende omfang går over grænsen til Danmark. Senest er flokke med seks-syv vildsvin spottet ved Søgård og ved Vilsbæk.

Naturstyrelsen har udstedt påbud om nedskydning, hvilket betyder, at ejeren af det område, hvor vildsvinene er set, skal kontakte en jæger og sørge for, de bliver skudt.

Danske svineproducenter er ikke glade for vildsvin, da de kan være bærere af svinepest, som kan sprede sig til tamsvinene.

- Det er nyt, at vildsvinene ser ud til at slå sig ned nord for grænsen mere permanent, og det er også nyt, at vi ser dem i større flokke. Tidligere har de mest været her som enkeltindivider, siger Klaus Sloth fra Naturstyrelsen Sønderjylland.

- Tidligere har det bølget lidt frem og tilbage. I 2010 havde vi en større opblomstring af vildsvin. Men året efter var der stort set ingen, tilføjer han.

Vildsvinet kan veje helt op til 200 kg og blive 20 år gammelt.Vildsvinet blev udryddet i Danmark i begyndelsen af 1800-tallet.

Men nu kommer de med jævne mellemrum over grænsen til Danmark igen.

Annonce

20 vildsvin set

I december fik Naturstyrelsen en melding om, at en flok på omkring 20 vildsvin var set ved Kollund. Det blev udstedt påbud om nedskydning, og den 27. december fik Klaus Sloth en melding om, at tre af vildsvinene var blevet skudt.

- Det kan godt være, at resten af flokken fra Kollund derefter har spredt sig. Nogle af dem er måske rendt tilbage til Tyskland, mens resten af dem er gået nordpå, og det er nogen af dem, vi nu ser ved Søgård, vurderer Klaus Sloth.

Han fortæller, at der også er set vildsvin på vildtkameraer i området. Det er normalt, at lodsejerne en kort overgang fodrer vildsvinene for at holde dem i området, indtil de er bortskudt.

Vildsvin bekæmpes i Danmark på grund af risikoen for, at de bringer sygdomme med sig til tamsvinene.

Det er dog ikke alle, der er enige i den politik. Danmark Naturfredningsforening mener, at vildsvin hører til i den danske natur og vurderer, at risikoen for at de smitter tamsvin med svinepest er meget lille, da det kræver direkte fysisk kontakt mellem individerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Annonce