Annonce
Tønder

Modernisering for 1,2 millioner kroner er netop færdig: Støttekroner fik stort camping-projekt i mål

I alt 1,2 millioner kroner er der blevet investeret i en gennemgribende modernisering af Vadehavscamping. Det gælder dels campingpladsens grund, som er blevet gjort hårdere, og dels er der investeret stort i nye strømstandere og nye faciliteter til campisterne. 58 autocampere er der plads til på den nye autocamperplads til venstre i billedet. Foto: LAG Haderslev-Tønder
1,2 millioner kroner er blevet investeret, og nu står Vadehavscamping klar med den plads, som ejerne gennem et halvandet år har haft som målsætning at skabe. Det er blandt andet sket takket være 545.000 kroner, som LAG Haderslev-Tønder har bidraget med - altsammen for at skabe bedre forhold for autocampister.

EMMERLEV KLEV: Blød grund og fastkørte autocampere hører for alvor fortiden til på Vadehavscamping ved Emmerlev Klev. En gennemgribende modernisering til i alt 1,2 millioner kroner er netop blevet færdig og betyder, at man nu for alvor kan satse på at få flere campister ud til Vadehavet - især dem i autocampere.

Godt halvdelen af pengene - 545.000 kroner - er LAG-midler fra LAG Haderslev-Tønder. Penge, som er givet, fordi ambitionerne med campingpladsen går godt i tråd med den udviklingsstrategi, som LAG arbejder ud fra, forklarer LAG-koordinator Solveig Kappel:

- De er færdige med investeringen, så nu er pengene på vej fra Erhvervsstyrelsen. Vi har fokus på det, der skaber udvikling og liv i landdistrikterne, og med LAG-midler kan man jo støtte foreninger såvel som erhvervsrettede projekter. Det her er klart et erhvervsrettet projekt, som vi støtter op om, fordi det passer rigtig godt i tråd med, at man gerne vil skabe flere jobs og ikke mindst udvikling i landdistrikterne.

Netop behovet for risikovillig kapital har man fået opfyldt med LAG-midlerne, fortæller hun:

- Investeringen er en stor satsning, men også noget, der kan give pladsen et afgørende skub. Det har været meget væsentligt at få de her risikovillige midler på plads.

Med de 545.000 kroner følger der det krav, at det etablerede skal køre i minimum fem år.

Annonce

LAG-midler til Vadehavscamping

LAG-ordningen er en del af EU's landdistriktspakke. Her er der afsat EU-midler til at fremme lokal udvikling og levevilkårene i landdistrikterne.

Vadehavscamping ligger indenfor kystbeskyttelseslinjen, så projektet er blevet til virkelighed med tilladelser fra Kystdirektoratet og Tønder Kommune.

Den nye ombygning har givet 58 pladser til autocampere, men som hidtil er den anden halvdel af Vadehavscamping for campingvogne, telte med videre.

Ligger du eller din forening inde med en god idé, så er der ansøgningsfrist til LAG Haderslev-Tønder næste gang den 8. september 2019.

Læs eventuelt mere om ordningen på www.livogland.dk

Hårdere grund under hjulene

Med beliggenheden blot omkring 100 meter fra Vadehavet kunne pladsen godt blive blød, og det er ikke altid lige optimalt, hvis man kommer med en autocamper eller en campingvogn for den sags skyld. Derfor er en del af de i alt 1,2 millioner kroner gået til at lave 58 pladser specifikt til autocampere, forklarer medejer Morten Wind Gram:

- Formålet med det hele var at tiltrække flere gæster i autocampere til pladsen. Vi overtog for halvandet år siden, og har opdateret pladsen løbende, men vi kunne hurtigt se, at der var basis for at satse på autocamperne herude. Til gengæld var bunden også meget blød, så vi har med investeringen fået en hård bund lagt på pladsen. Det er en stor fordel, når man kommer med en autocamper, forklarer han.

Men pengene er også gået til elektronik. Vadehavscamping har flere ejere, og alle har fuldtidsjobs at passe ved siden af deres nye satsning i turismen. Derfor har man forsøgt at gøre pladsen mere selvkørende. Derfor står gæsterne selv for at checke ind og ud af pladsen, og et nyt elektrisk system har også gjort det til en leg at afregne strømforbruget, forklarer Morten Wind Gram:

- Det, vi forsøger at gøre, er at få en mere selvbetjent plads. Vi sørger selvfølgelig for, at alt er pænt, rent og i orden, men sådan noget som indcheckning klarer gæsterne selv, og det er lidt specielt. Men vi har alle seks et fuldtidsjob ved siden af, så det er for at undgå, at det kræver to mand på fuld tid herude. Der vil vi gerne hen i fremtiden, for vi vil gerne ansætte flere i takt med, at der forhåbentligt kommer endnu flere gæster.

God modtagelse

Den moderniserede udgave af Vadehavscamping er blevet taget godt imod af gæsterne, og det har givet campingpladsejerne ekstra gejst at arbejde videre med. Det er nemlig kun godt halvandet år siden de købte pladsen - uden at have drevet campingplads før:

- Vi har fået masser af positive tilbagemeldinger indtil videre, og vi håber selvfølgelig, at det kan være med til at trække flere gæster til. Vi er selv nye med camping, så der er blevet brugt mange, mange weekender. Nu er vi ved at være der, hvor alt står, som vi gerne vil have det. At gøre sådan noget kræver flid, og det har været et travlt år, men glade gæster gør, at det var hele arbejdet værd.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce