Annonce
Billund

SF i klar tale til Billund: Glem finterne og brug pengene på normeringer

Der skal være flere voksne i daginstitutionerne. Derfor har regeringen og SF besluttet at sende penge til landets kommuner, så normeringerne kan blive forbedret. Billund Kommune står til at modtage 2,2 millioner kroner, men det kræver, at pengene bliver brugt ud over, hvad kommunen ellers ville bruge på området. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Hvis Billund Kommune vil have 2,2 millioner kroner fra staten til bedre normeringer, behøver den ikke ulejlige sig med finde på flere kreative finter for modregne diverse forbrug. Det slår regeringens forhandlingspartner SF fast.

Billund Kommune: Glem alt om modregninger af budgetter, merforbrug eller andre mere eller mindre kreative finter.

De 2,2 millioner kroner, som staten sender i retning af Billund Kommune til at forbedre normeringerne i de kommunale daginstitutioner, skal bruges udover det beløb, som kommunen selv har budgetteret med eller står foran at bruge på grund af et merforbrug på området. Punktum, finale.

Så direkte lyder beskeden fra Jacob Mark (SF), der som sit partis gruppeformand på Christiansborg har haft en stor finger med i spillet i forhandlingerne.

- Pengene fra staten skal bruges på bedre normeringer udover det vedtagne budget, så man skal kunne se, at der kommer ekstra personale svarende til det beløb, vi bidrager med. Ellers skal man betale det fulde beløb tilbage, siger Jacob Mark.

Annonce

Flere penge til normeringer

Regeringen og dens støttepartier har indgået en aftale, der betyder, at der i 2020 vil blive sendt 500 millioner kroner ud til landets kommuner. Disse penge er øremærket til at forbedre normeringerne i de kommunale daginstitutioner.

Beløbet vil år for år stige, og planen er, at der i 2025 skal være 1,6 milliarder kroner til området.

For Billund Kommunes vedkommende betyder det, at kommunen står til at modtage 2,2 millioner kroner fra staten til bedre normeringer.

Ingen modregning i merforbrug

Billund Kommune har i årets første måneder haft et merforbrug på pasningsområdet. Køber du ikke idéen om, at det merforbrug kan modregnes beløbet fra staten, da pengene allerede er brugt på området?

- Nej, den køber jeg ikke, og hver gang jeg hører om en kommune, der vil forsøge at lave sådan et nummer, vil jeg bede ministeren tage kontakt til kommunen og opklare, hvad der er op og ned. Hvis kommunen så insisterer på at omgå reglerne, må vi tage slagsmålet, siger Jacob Mark.

Øget serviceramme

Da Billund Kommunes politikere vedtog budgettet for 2020, blev der afsat 1,6 millioner kroner til bedre normeringer. Det blev ved samme lejlighed besluttet, at det beløb skulle modregnes i et eventuelt fremtidigt tilskud fra staten, men det går heller ikke an. De 1,6 millioner kroner skal fortsat bruges på bedre normeringer, hvis Billund Kommune vil have de 2,2 millioner kroner fra staten.

- Vi er blevet gjort opmærksomme på, at der er kommuner, der kan finde på at lave det nummer. Derfor har vi skrevet den formulering, at pengene skal ligge over det vedtagne budget. Det skal kommunen dokumentere med en revisorpåtegning. Ellers skal hele beløbet betales tilbage, siger gruppeformanden.

Jacob Mark beroliger til gengæld Billund Kommune på et andet område: Med pengeposen indeholdende de 2,2 millioner følger en øget serviceramme, så Billund Kommune ikke behøver frygte, at den er nødt til at skære på servicen på et andet område for til gengæld at kunne forbedre den på normeringerne.

- Det kommer ikke til at påvirke servicerammen. Billund Kommune kan frit bruge de 2,2 millioner kroner til bedre normeringer, uden at det påvirker servicerammen yderligere, siger Jacob Mark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce