Annonce
Danmark

Støttepartier kræver granskning af antiterrorlovgivning

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Regeringens støttepartier forlanger en særlig frihedskommission nedsat, men det afviser justitsministeren.

Anført af Enhedslisten vil regeringens støttepartier have nedsat en kommission, der skal gennemgå de seneste 20 års antiterrorlovgivning med henblik på at tilbagerulle visse initiativer.

Det skriver Berlingske.

- Der har været en bekymrende udvikling i løbet af de seneste to årtier, hvor der har været en tendens til salamimetoder, når det gælder vores frihedsrettigheder, siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, til avisen.

Kravet om en frihedskommission kommer, efter at flere juridiske eksperter før jul advarede mod en udvikling i dansk politik, der udfordrer fundamentale værdier i samfundet.

- Der er en politisk tænding og et usundt kapløb om at vise handlekraft, som gør, at de klassiske samfundsværdier og retsgarantier i stadig højere grad skydes til side, lød det eksempelvis fra Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Mens både De Radikale, Alternativet og SF støtter forslaget, er regeringen og oppositionspartier som Venstre og De Konservative afvisende.

De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, betegner ideen om en kommission som et forsøg fra Enhedslisten på at få tilbagerullet mange års stramninger i rets- og udlændingepolitikken.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) understreger, at det er afgørende at sikre sig mod antidemokratiske tendenser og kriminelle bander.

- Det er en helt relevant diskussion, som flere partier gerne vil rejse, der handler om, hvor vi som samfund er på vej hen. Men det er for mig at se en politisk diskussion, snarere end en juridisk diskussion eller en diskussion for eksperter, siger justitsministeren til Berlingske.

/ritzau/

Annonce
Artikel i Berlingske
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce