Annonce
Nordtyskland

Stadig flere er smittet med hiv

1. december er international aids-dag. Modelfoto: Colourbox.

KIEL: I 2018 var cirka 1500 indbyggere i Slesvig-Holsten smittet med hiv. Det var en svag stigning i forhold til året før, skønner Robert Koch Instituttet, der overvåger og forebygger smitsomme sygdomme i Tyskland.

Antallet af smittede stiger, selv om færre faktisk pådrager sig infektionen. Forklaringen er de stærkt forbedrede behandlingsmuligheder. Patienter udvikler således ikke længere aids og dør.

- Så på bundlinjen kommer der flere smittede til, end der dør, forklarer Susanne Glasmacher, der er pressemedarbejder på Robert Koch Instituttet.

Her opgør man det samlede antal smittede i Tyskland til omkring 88.000.

I altovervejende grad bliver hiv overført mellem mænd, der har sex med hinanden.

Nye behandlingsmetoder medfører, at hiv-smittede nu kan forvente at leve nøjagtig ligeså længe som ikke-smittede.

1. december er international aids-dag.

/DPA

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];