Annonce
Esbjerg

Stadigt flere søger julehjælp i Esbjerg

Hos Frelsens Hær i Esbjerg blev der tirsdag pakket poser fyldt med mad til de 230 familier og enlige, der selv har mulighed for at hente det. Kaj Christiansen (tv.) og Allan Eggert er begge frivillige hos Frelsens Hær og har været det i hhv. 5 og 33 år. Foto: Chresten Bergh

Både Frelsens Hær, Dansk Folkehjælp og Blå Kors har oplevet en stigning i antallet af ansøgere til julehjælp i Esbjerg Kommune. Og i Kirkens Korshær har efterspørgslen også været stor, og man har måttet afvise mange. Uligheden er blevet større, forklarer lektor.

Annonce

Esbjerg: Hos Frelsens Hær i Esbjerg har de i år oplevet en stigning i antallet af ansøgere til julehjælpen. Sidste år modtog de lidt under 400 ansøgninger til julehjælp, og i år var tallet steget til 455. Den oplevelse er de dog langt fra ene om.

Benny og Ingrid Munk har tidligere været korpsledere for Frelsens Hær i Skagen, men i sommer overgik de til Frelsens Hær i Esbjerg.

- Da vi var i Nordjylland, gav Frederikshavn Kommune penge til julehjælpen i Frelsens Hær. Det gør man ikke i Esbjerg Kommune. Faktisk mener jeg slet ikke at have fået svar på vores henvendelse, fortæller Benny Munk.

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er der dog en simpel grund til, at kommunen ikke har givet økonomisk støtte til julehjælpen. Det kræver nemlig en ansøgning i forbindelse med budgetlægningen, hvilket man i kommunen ikke har fået.

Julehjælp i supermarkedet og på Facebook

Ud over de store hjælpeorganisationer har også private taget inititativ til at hjælpe borgere i kommunen, som er økonomisk trængte op til jul. Blandt andet kan man få Facebook finde grupper som "Hjælp til udsatte i Esbjerg og omegn", "Næstekærlighed og sammehold" og "Næstehjælperne", der alle samler alt fra tøj til mad inde og penge ind til borgere i Esbjerg Kommune.

Flere supermarkeder har også meldt sig på banen. I Føtex i Smedegade har der stået en "omvendt kundevogn", hvor supermarkedets kunder har købt ting og lagt dem i vognen, når de gik ud, og tingene er blevet givet til Frelsens Hær julehjælp. Initiativet var kundechefens, og der er kommet cirka 25 fulde indkøbsposer ud af det.

På samme måde er der i SuperBrugsen i rundkørslen og i Esbjerg Storcenter sat indkøbsvogne sat op, hvor man kan lægge varer til Mødrehjælpens ansøgere.

Onsdag henter de 230 familier selv poserne med mad og gaver hos Frelsens Hær. Alle er de blevet indbudt til en kort julegudstjeneste, og efterfølgende får de maden med hjem. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Rige klassekammerater

En klar årsag til, at der de senere år er kommet flere ansøgere til julehjælp, er ifølge lektor i økonomi og leder af ulighedsplatformen på Copenhagen Business School (CBS), Birthe Larsen, at der i Danmark er blevet flere familier, som lever fattigere end tidligere. Hun mener, at en mulig årsag til dette er, at der på flere områder er blevet skåret i offentlige ydelser, heriblandt kontanthjælpen.

- Men én ting er, at der er blevet flere fattige. En anden ting er, at der også er sket en stigning i den anden ende, for der er i Danmark også blevet flere rige. Hvis det fattige barns klassekammerater derfor får endnu større gaver, kan nogle forældre føle, de er nødt til at matche det, selvom de ikke selv har økonomien til det, forklarer Birthe Larsen.

Dermed kan det større antal af ansøgere være mere end blot en konsekvens af, at flere er blevet fattigere og altså også en konsekvens af, at uligheden i det hele taget er blevet større i Danmark, lige som det også er tilfældet i mange andre lande. Birthe Larsen peger dog også på, at en del af årsagen kan være, at en større andel af de fattige danskere vælger at søge om julehjælp nu i forhold til tidligere.

I år består julehjælpen fra Frelsens Hær af alt fra perlekartofler, clementiner og søde sager til flæskesteg, julemedister og sylte. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Mange må afvises

Også hos Dansk Folkehjælp har de oplevet en højere bunke ansøgninger fra Esbjerg-området i år. Mens der kom 298 ansøgninger i 2016 og 280 ansøgninger i 2017, er antallet i 2018 oppe på 316, som ønsker hjælp til at få julen til at hænge sammen.

Hos Kirkens Korshær har de med stor ærgrelse ikke haft mulighed for at hjælpe så mange som sidste år, selv om søgningen har været massiv.

- Behovet er stort, og vi har måtte afvise mange. Sidste år uddelte vi julehjælp i større eller mindre skala til omkring 260 mennesker. I år lander tallet sig på omkring 180 personer, fortæller leder Camilla Aa fra Kirkens Korshær i Exnersgade.

På samme nåde har Blå Kors' oplevet en enorm stigning i antal ansøgere fra Esbjerg Kommune. Sidste år havde 77 fra kommunen søgt organisationen om julehjælp. Det tal er vokset med mere end 50 procent til i 118 ansøgninger i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Esbjerg

Skole, gymnasium og fodboldklub sender hundredevis af unge i selvkarantæne: Mundbind kan være på vej til skolerne

Annonce