Annonce
Kolding

Stadsarkivet giver et løft til slægtsforskning

Historisk Værksted åbner i nye omgivelser på Kolding Bibliotek. Her bliver der blandt andet skiftende udstillinger, og den første tager afsæt i 50 år med Koldingbogen. Her står stadsarkivar Lene Wul ved en af udstillingens genstande, men kan du mon gætte, hvad det er? Ellers finde svaret i udstillingen, som åbner mandag sammen med Historisk Værksted. Foto: Søren Gylling
Når Stadsarkivet indvier nyt Historisk Værksted på biblioteket, er det samtidig et løft til slægtsforskningen i Kolding.

Kolding: Det er populært blandt mange at lege detektiv og gå på sporet af de fortællinger, som gemmer sig i sin egen slægtshistorie. Den interesse mærker man tydeligt hos Kolding Stadsarkiv, så når arkivet nu åbner en ny udgave af Historisk Værksted på 1. salen hos Kolding Bibliotek, så bliver det med et forstærket fokus netop på slægtsforskning.

- Gennem to år har vi afprøvet at have Historisk Værksted i bibliotekets kælder, og nu rykker vi så op på 1. salen, hvor værkstedet bliver mere synligt, og hvor flere mennesker kommer tilfældigt forbi, når de går rundt på biblioteket. Vi tager meget af indholdet med fra den første udgave af Historisk Værksted, og så kommer der ekstra fokus på slægtsforskning og livsfortællinger, fordi vi kan mærke, at det er der en stor interesse for. Interessen for lokalhistorie begynder ofte med én selv, siger Lene Wul, som er stadsarkivar på Kolding Stadsarkiv.

Det nye historiske værksted er indrettet i et hyggeligt og inspirerende hjørne på 1. salen, hvor blandt andet den tunge mikrofilmfremviser er placeret, så man let kan sidde her og gå på jagt efter oplysninger i de mange gamle aviser, arkivet og biblioteket gemmer på mikrofilm.  Det historiske værksted vil være bemandet et par dage om måneden, hvor en arkivar kan hjælpe dig videre, hvis du er interesseret i at forske i din egen slægt. Andre spørgsmål om lokalhistorie er også velkommen.

Annonce

Den helt store nyskabelse bliver en satsning på lydfortællinger. I samarbejde med biblioteket vil Historisk Værksted lave podcast med slægts- og livsfortællinger.

- I første omgang bliver det udsendelser, vi selv laver og lægger ud, så alle kan høre dem. De første udkommer allerede i år. Men fra næste år er det meningen, at vi står klar med udstyr og hjælp, så man også kan komme her og lave sine egne podcast med slægts- eller familiefortælllinger, siger Lene Wul.

Minder som podcast

I forbindelse med 75 året for befrielse udgav seniorforvaltningen en bog med minder fra besættelsesårene. Historielektor Erik Voss, som samlede minderne, er gået i gang med at lave flere interviews, og ud over at blive til nok en bog, så skal nogle af de mange interviews også optages og bearbejdes, så de kan udkomme som velproducerede podcast.

- I Historisk Værksted har vi også planer om at lave nogle inspirerende temadage og projekter sammen med nogle af dem, som i forvejen arbejder meget med slægtsforskning. Det er noget af det, som vil dukke op hen ad vejen, siger Lene Wul.

Historisk Værksted er forsynet med mange af de søgemuligheder, som er blandt de første, man griber fat i, hvis man vil søge i slægtens historie, og biblioteket har desuden lavet en samling af bøger og andet materiale, som kan hjælpe én, hvis man har lyst til at kaste sig ud i slægtsforskning.

Historisk værksted

  • Udstillingen om Koldingbogen gennem 50 år åbner mandag den 7. september klokken 15 og markerer samtidig åbningen af Historisk Værksted 2.0, der er flyttet i nye rammer på 1. sal på Kolding Bibliotek.
  • Udstillingsområdet er et nyt permanent samarbejde mellem de tre lokale kulturinstitutioner stadsarkivet, museet og biblioteket. Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær holder åbningstalen. Man kan bestille en gratis billet til ferniseringen på www.koldingbib.dk
  • Bagefter vil det være muligt at høre mere om Historisk Værksted fra arkivets medarbejdere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Sådan vil vi huske Hans

Annonce