Annonce
Esbjerg

Stafet for Livet: Havearbejde førte til opdagelse af kræftknuden

Smilende Sanne Lund fik kræftdiagnosen den 24. maj sidste år. Den 20. februar blev hun erklæret kræftfri - det er hendes nye fødselsdag, som hun siger. Foto: Teddy Gehrke.
Godt et par tusinde er i dette døgn forsamlet i Veldtofte Idrætspark til Stafet for Livet. Her fejrer de livet, sørger over deres døde og samler i fællesskab penge ind til kampen mod kræften.

Esbjerg: 52-årige Sanne Lund er ikke nogen doven rad, og det er helt overordentligt heldigt. For det havearbejde, hun mobiliserede energi til for næsten på dato præcis ét år siden, førte til opdagelsen af en kræftknude i brystet.

Sanne Lund er en af de 106 fightere i de gule trøjer ved dette års Stafet for Livet i Veldtofte Idrætspark denne lørdag - mennesker, der endte har overvundet kræftsygdommen eller i øjeblikket kæmper mod den - og Sanne Lund har siden 20. februar i år hørt til i den første kategori:

- Det er min nye fødselsdag, siger hun med et stort smil.

Men tilbage til havearbejdet i pinsen sidste år. Som mange kvinder vil vide, kan ihærdigt havearbejde på en varm sommerdag, hvor man ikke er pakket ind i alt for meget tøj, føre til kviste og blade uønskede steder, herunder i en bh.

- Jeg ville lige fiske de småkviste op, og det var dér, jeg mærkede en knude i mit bryst. Jeg gik til læge tirsdag den 22. maj, og allerede to dage senere fik jeg diagnosen. Jeg tænkte "sikke noget lort, men nu må jeg vente og se, hvor bussen kører hen". Det værste i hele forløbet var at give mine forældre og mine to børn besked. Børnene bor til daglig i Århus, men var på besøg i Esbjerg hos deres far, og de måtte jo have det at vide, siger Sanne Lund.

Annonce

Kort om

  • Der er omkring 100 frivillige med ved dette års Stafet for Livet i Veldtofte Idrætspark. Stafet for Livet, der er et Kræftens Bekæmpelse-arrangement og kører i 24 timer frem til klokken 12 søndag, har et særdeles tætpakket program med masser af underholdning fra to scener, stor hoppeborg og masser af andre aktiviteter for børn.
  • Derudover indeholder det alsidige program på musik, herunder bandet Værs'go - et Kim Larsen-kopiband (den folkekære musiker døde af kræft den 30. september sidste år), Not Big Båt Band, Peter Bäume, gymnaster fra SIF/Hermod, Michael Lund, Anker Kjærsgaard, Dorte Mørup Tagmose, Anne Fjord og Jacob Gaasedal, Natasha Estrup, Mikkel Schack, Tanni Christine samt Michael Moesgaard. Alle stiller gratis op for at hjælpe med at samle så mange penge ind til forskning og oplysning som muligt.
  • Esbjergs Stafet for Livet er det femtestørste arrangement af de 100, der finder sted over hele landet.
  • Se mere på www.stafetforlivet.dk/stafet/esbjerg.

Permanent smil

Dét er den eneste gang under samtalen, hun ikke smiler. For Sanne Lunds ansigt er nærmest præget af et permanent smil. Kræftsygdommen har gjort hende - og det er vel at mærke hendes eget ord - til "jubel-idiot".

- Sygdoms-forløbet har givet mig styrke og et andet og mere optimistisk livssyn. Jeg ser det smukke i alting. Den da, jeg fik at vide, at jeg havde kræft - den 24. maj sidste år - gik jeg forbi en rosenbusk, der lige var sprunget ud, i Torvegade. Jeg standsede, stak næsen hen til blomsterne og snusede kraftigt ind. Jeg følte, at jeg skulle tage mig tid til få det hele med, alt det smukke i livet, fortæller Sanne Lund, inden hun slutter sig til de andre fightere på festpladsen, hvor formanden for Stafet for Livet i Esbjerg, Søren Andersen, er i gang med at give sin pep-talk til de godt 2.100, der indtil nu har meldt sig til denne ottende udgave af 24 timers-stafetten, som slutter søndag klokken 12.

Søren Andersen taler om det danske vejr, der er ligeså omskifteligt, som livet er.

- Så I det? Jeg har lige tændt for solen. Det danske vejr symboliserer vores liv - især jeres. Det ene øjeblik er der mørke skyer, så skinner solen, og inden vi ser os om, så kommer der en regnbyge, lyder det fra stafet-formanden.

Kæmp og tro

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der også sidste år fik lov at tale på pladsen, er med igen. Han har fået æren af at følges med fighterne på den første runde med Esbjerg Post-Orkester i spidsen.

- Kræften har mange ansigter, og man kan let komme til at føle sig magtesløs, når det virker urimeligt og tilfældigt, hvor sygdommen slår ned. Netop derfor har vi brug for Stafet for livet. Den giver håb og en følelse af at gøre noget aktivt. Allerede inden vi har skudt stafetten i gang, har I samlet rigtig mange penge ind. I gør allesammen en kæmpe stor forskel i dag - og det nytter. Husk på det, når I når ud på de små timer. Når I er trætte, og det hele måske er ved at være lidt træls. For det handler kampen mod kræften nemlig også om. At kæmpe videre, når det bliver rigtig hårdt. At tro på det, når det ser mest sort ud. At give den en ekstra skalle, selv om der er langt til lyset for enden af tunnelen, lød det fra Frost Rasmussen, inden han talte direkte til fighterne:

- Stafettens æresgæster er selvfølgelig fighterne. Alle jer i de gule t-shirts, der er eller har været ramt af kræft. I bærer en særlig historie med jer og fortjener, at det her døgn er til ære for jer.

Søren Andersen, formand for Stafet for Livet i Esbjerg, talte om både sol og mørke skyer - sådan er det danske vejr, og sådan er livet også. Foto: Teddy Gehrke.

Mange døde

Mens fighterne går ud på den første runde, iler Stafet for Livets kommunikationsmand, Teddy Gehrke, til computeren for at opdatere arrangementets facebook med seneste nyt. Det er første år, han er med, men han har i en årrække haft kræft tæt inde på livet.

- Jeg har mistet tre familiemedlemmer alene inden for de seneste fem år til kræft. To svogre - mine søstres mænd - min kones bror og min svigermor, så jeg ville gerne prøve at give en hjælpende hånd med, siger Teddy Gehrke.

Sådan er det stort set overalt på pladsen. Alle har en historie, der er værd at fortælle om og værd at lytte til. Nogle har en ulykkelig slutning, andre en lykkelig. Og for atter andre er det sidste kapitel ikke skrevet.

Stafet for Livet i Esbjerg 2019 - 2143 deltagere, 106 fightere og 49 hold tilmeldt. Foto: Chresten Bergh
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce