Annonce
Tønder

Efter staldbrand med 50 døde kreaturer: Brand er slukket

Der blev torsdag og fredag arbejdet hårdt for at slukke branden. Foto: Jacob Mouritsen
En større brand i en staldbygning lige uden for Randerup har torsdag og fredag sat beredskabet i fuld gang. Cirka 50 kreaturer er døde, mens den afbrændte staldbygning ikke længere er brugbar.
Annonce

Randerup: En udbrændt staldbygning med cirka 50 døde kreaturer. Det var synet, man mødte, hvis man fredag formiddag kørte mod Randerup fra Bredebro, hvor en gård sent torsdag aften gik i brand. Branden blev slukket fredag ved 14-tiden.

- Der har været smæk på, konstaterer indsatsleder fra Brand & Redning Sønderjylland, Thomas Lund Sørensen, mens han peger over mod staldbygningen, hvor der var ild gennem hele tagryggen.

Selvom selve staldbygningskonstruktionen ikke længere brændte fredag formiddag, tårnede der sig fortsat store røgsøjler op fra området, der kunne ses flere kilometer væk.

Annonce

80 nåede ud

Store maskiner fra Bredebro Maskincenter hentede brændende bigballer af hø ud af staldbygningen, hvorfra de store mængder hø blev kørt ud på marken, hvor det stod og brændte ud.

- Der var omkring 130 dyr i stalden, og vi ved, at cirka 80 tyrekalve er kommet ud. Så der er desværre nogle, som ikke er kommet ud, siger Thomas Lund Sørensen, indsatsleder ved Brand & Redning Sønderjylland.

Store maskiner flyttede brændende bigballer af hø ud, så de kunne brænde af på marken. Foto: Jacob Mouritsen

Derfor har der også været en dyrlæge til stede, som har måttet aflive mindst to tyrekalve, så de led mindst muligt. I omegnen af 50 kreaturer klarede det ikke.

Annonce

Forstærkning tilkaldt

klokken 22:45 torsdag aften kom udkaldet for de lokale brandværn i Bredebro og Visby, men da indsatsleder Thomas Lund Sørensen kom frem til gården, kunne han med det samme se, at der var behov for yderligere mandskab, hvorfor også brandværnene i Skærbæk og Løgumkloster blev tilkaldt.

Herefter gik arbejdet i gang. Først med at sikre overlevelsen af så mange dyr som muligt, mens branden samtidig skulle forsøges slukket. En hektisk aften og nat, lyder det.

- Efter der ikke var mere at gøre for dyrene, så kunne vi gå i et andet gear, fordi der ikke var spredningsrisiko, fortæller Thomas Lund Sørensen, der forklarer, at vindretningen heldigvis var gunstig. For ellers kunne ilden have spredt sig mod gårdens andre bygninger.

Den brændende hø måtte beredskabet i samarbejde med den lokale maskinstation få ud af bygningen. Foto: Jacob Mouritsen

Klokken 00:15 natten til fredag blev det nødvendigt med yderligere forstærkning, hvorfor indsatslederen tilkaldte Beredskabsstyrelsen, der skulle sørge for, at der blev leveret nok vand til indsatsen. Med sig bragte de 15 brandfolk, der straks gik i gang med at pumpe vand op fra Brede Å godt en kilometer fra gården. Branden var meldt slukket ved 14-tiden fredag eftermiddag.

Ifølge Brand & Redning Sønderjylland er der endnu ikke nogen afklaring på, hvordan branden er opstået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce