Annonce
Danmark

Staten køber fire cirkuselefanter så de kan pensioneres

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tre elefanter fra Cirkus Arena har været opstaldet i ni måneder. Nu kan de inden længe komme på pension.

Cirkuselefanterne Ramboline, Lara, Djunga og Jenny har ventet længe på en afklaring om deres pension, men nu er der fundet en aftale.

Således er fødevareminister Mogens Jensen (S) på vegne af staten blevet enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om et køb af de fire pensionerede cirkuselefanter. Prisen er på i alt 11 millioner kroner.

Det er yderligere en million kroner per elefant i kompensation for opstaldningsudgifter i forhold til statens tidligere tilbud på syv millioner kroner. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Mogens Jensen fortæller, at han har givet det maksimale beløb.

- Cirkus Arena og Cirkus Trapez har fået det, det var muligt at give inde for statsreglerne. Der er ikke bare frit slag til at betale, hvad man vil fra statens side.

- Så jeg har fundet det maksimale beløb, der kan gives, uden at det bliver ulovlig statsstøtte, siger Mogens Jensen til Ritzau.

Tre af cirkuselefanterne, der er fra Cirkus Arena, har i ni måneder stået opstaldet nord for Slagelse, hvor det har været berettet, at de mistrives efter deres lange ophold.

Elefanterne er blevet kontrolleret for sygdomme, og de står derfor opstaldet i karantæne, så de er klar til at blive sendt videre.

Cirkus Trapez' elefant står på en gård i Sommersted i Sønderjylland.

Det har trukket ud med en aftale om elefanterne, da man ikke har kunnet blive enige om størrelsen på kompensationen til cirkusserne for elefanterne.

Mogens Jensen fortæller, at sagen om elefanterne var noget af det første, han tog fat i, da han i slutningen af juni blev minister i den nye S-regering.

- Men det er også klart, at der kom et folketingsvalg i vejen, som har gjort, at det politiske system har stået stille, og det har været med til at forsinke processen, siger han.

Cirkus Arenas direktør, Benny Berdino, har tidligere fortalt, at han mener, at cirkusset burde få 20 millioner kroner i kompensation for elefanterne. Så det er altså et væsentligt mindre beløb, som cirkusset nu får.

Elefanterne bliver foreløbigt, hvor de er, mens Miljø- og Fødevareministeriet finder en god aftager. Som en del af løsningen vil Dyrenes Beskyttelse hjælpe med at sikre dyrenes velfærd i denne periode.

Miljø- og Fødevareministeriet vil nu igangsætte en ansøgningsproces, hvor alle interesserede kan ansøge om at overtage elefanter vederlagsfrit fra staten.

Det er dog kun zoologiske haver og andre slags dyreparker, der kan søge, da man skal have lov til at holde elefanter. Det gives ikke til private.

Knuthenborg Safaripark har tidligere meldt sig klar til at tage imod elefanterne.

Den tidligere regering blev sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om et forbud mod elefanter i cirkus. Forbuddet er endnu ikke vedtaget ved lov.

Mogens Jensen bebuder dog i pressemeddelelsen, at han, når Folketinget åbner, vil fremsætte et forslag om en ny dyrevelfærdslov, så vilde dyr i cirkus kan blive forbudt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce