Annonce
Indland

Statens selskab opgiver at få bankdirektør dømt i erstatningssag

Retssag om den færøske Eik Banki ruller videre i landsretten. Men en af de oprindeligt sagsøgte slipper.

En tidligere direktør i en krakket færøsk bank slipper for at skulle ud i endnu en langvarig retssag om erstatning for store tab.

Finansiel Stabilitet har besluttet ikke at anke den frifindelse, som Retten på Færøerne nåede frem til i en dom 18. november vedrørende kravet mod Bjarni Olsen, der var direktør i Eik Banki.

Det oplyser Henrik Bjerre-Nielsen, der er direktør i Finansiel Stabilitet, det statslige selskab som rydder op efter kollaps i banksektoren.

En anden direktør, Peter Marner Åge Jacobsen, den tidligere bestyrelsesformand Fritleif Olsen og den tidligere næstformand Odd Arild Bjellvåg blev derimod dømt til at erstatte tab på 150 millioner kroner. Hver skal af med en tredjedel.

Disse tre har anket til Østre Landsret. Dermed skal andre dommere til at vurdere, hvad der foregik i Eik Banki med hensyn til flere konkrete engagementer - og om bevillingerne var forsvarlige.

Retten på Færøerne mente, at de tre var erstatningsansvarlige for tab på et engagement med FDI-koncernen, som havde investeret i indkøbscentre i Tyskland, og for tab på det hidtil største byggeprojekt på Færøerne, hvor Valbjørn Dalsgaard ville opføre 268 boliger i Torshavn.

Under retssagen påstod Finansiel Stabilitet (FS) oprindeligt, at der var sket ansvarspådragende tab på i alt 469 millioner kroner og krævede betaling af 150 millioner. Retten mente imidlertid, at der "kun" var erstatningsansvar for en tredjedel af det store beløb.

Henrik Bjerre-Nielsen oplyser mandag i en mail til Ritzau, at FS først senere vil sige, hvad man vil gøre gældende mod de tre under den kommende ankesag.

Undervejs opgav FS i øvrigt et krav mod revisionen. Det fik som konsekvens, at staten skulle betale revisionens sagsomkostninger på 12 millioner kroner.

Det statslige selskab har rejst flere store retssager mod chefer i pengeinstitutter. Det gælder Amagerbanken, Roskilde Bank, ebh bank, Capinordic Bank, Eik Bank Danmark, Løkken Sparekasse og Andelskassen JAK i Slagelse.

Retsopgøret har været dyrt. Ved udgangen af 2018 havde FS brugt i alt 386 millioner kroner på sagerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce