Annonce
Tønder

Statens Serum Institut holder øje med spildevandet i Skærbæk og Tønder

Tønder Forsynings driftstekniker, Karl Thomsen, skal udtage spildevandsprøverne fra renseanlæggene i Tønder og Skærbæk til Statens Serum Institut tre gange om ugen. Ordningen fortsætter tre-fire måneder. Foto: Tønder Forsyning
Statens Serums Institut har udpeget renseanlæggene i Tønder og Skærbæk, hvor der flere gange ugentligt skal udtages prøver for at opspore eventuel corona-smitte.

TØNDER/SKÆRBÆK: Tønder Forsyning deltager i opsporing af corona i spildevandet. Smitten kan måles i spildevandet, inden du bliver syg, derfor har Statens Serums Institut udpeget renseanlæggene i Tønder og Skærbæk til, at der skal udtages prøver for at opspore eventuelle smitteudbrud med corona.

Prøveudtagningen på de to renseanlæg er påbegyndt i denne uge, og måleresultaterne vil bidrage til overvågningen af corona-smitte i området. Covid-19-smitte kan opspores i spildevandet, inden man får symptomer på sygdommen, og dermed kan analyse af spildevandet bidrage som tidligt varslingssystem for sundhedsmyndighederne. Hvis et smitteudbrud er under opsejling, så vil man kunne se det i analyseresultaterne, inden det sker.

Skal afsløre nye varianter

På de to renseanlæg i Tønder Kommune skal der tre gange om ugen indsamles prøver. Laboratoriet Eurofins afhenter prøverne og analyserer for Covid-19.

- Spildevandsanalyserne vil være med til give en indikation om, hvor stor smitten er i et område, men de kan ikke fortælle, hvem der er smittet. Analyserne kan kun fortælle om smitten falder eller stiger i de områder, hvor prøverne indsamles, og samtidigt bliver der holdt øje med, om der kommer nye mutationer, siger John Pies Christiansen, der er driftschef for Tønder Forsynings vand og spildevand.

Spildevandsanalyserne vil være med til give en indikation om, hvor stor smitten er i et område, men de kan ikke fortælle, hvem der er smittet.

John Pies Christiansen, driftschef, Tønder Forsyning

De spildevandsprøver, der viser sig at være positive, bliver sendt videre til Statens Serum Institut og bliver undersøgt for, om der er kommet nye varianter af Covid-19-virusset.

Prøvetagningen vil indtil videre fortsætte de næste tre til fire måneder.

I alt skal 200 renseanlæg og pumpestationer over hele landet deltage i forsøget med at indsamle data fra spildevandet. Alle udgifter dækkes af Statens Serum Institut.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Stine har solgt sit livsværk: Nu satser hun hundrede procent på at skabe fremtidens sundhedsløsning med digital app

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Tønder

På slaget 12: Partierne kappedes om de bedste pladser til valgplakaterne

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce