Annonce
Kolding

Butik delte video med tyve på Facebook og fik kæmpebøde: Nu har statsadvokaten godkendt ti-dobling af straf

Humac skal også betale sagens omkostninger. Så beløbet, som virksomheden skal betale, ender med at være over de 50.000 kroner, som bøden er på. Tyverierne har allerede kostet Humac 300.000 kroner i tabte varer. Arkivfoto: Søren Gylling
Humac er fornylig blevet idømt en bøde på 50.000 kroner for at udstille tyve, som i længere tid havde hærget deres butikker. Bøden skulle prøves hos Statsadvokaten, der nu er kommet frem til, at dommen ikke bliver anket.

Kolding: Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup har kaldt dommen over Humac, der blev straffet med en bøde på 50.000 kroner for at udstille to tyve på Facebook efter et tyveri i Kolding, "fuldkommen vanvittig", men noget tyder på, at bøder i den størrelsesorden er kommet for at blive.

I hvert fald har Statsadvokaten ikke tænkt sig at anke straffen over Humac og har dermed nu sagt god for bøden, der var en ti-dobling, hvis man sammenligner tidligere afgørelser. Statsadvokat har til opgave, at føre tilsyn med politiets anklagemyndigheder.

Den højere bødestraf skyldes, at der er en praksisændring på vej, og at der er lagt op til en væsentlig forhøjelse af bødeniveauet i sager, der handler om visse overtrædelser af tv-overvågningloven, som Humac er dømt for.

Annonce

Desuden lagde Anklagemyndigheden i sin argumentation for straf vægt på, at der var tale om videregivelse af oplysninger om strafbare forhold på en åben Facebook-side med mange følgere, og at 85.000 personer potentielt havde set videoen. Bøden til Humac blev fastlagt efter en udtalelse fra Datatilsynet.

"Statsadvokaten i Viborg har i forlængelse heraf oplyst, at en bøde på 50.000 kr. i den konkrete sag vurderes at opfylde intentionerne bag lovændringen, hvorfor statsadvokaten har besluttet ikke at anke dommen," står der blandt andet i et skrift svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der har taget stilling til sagen, efter Peter Skaarup rejste et spørgsmål om den i retsudvalget, hvor Skaarup ville have Hækkerup til at redegøre for, om bøden var i orden.

Humac anker ikke

Peter Skaarup er ikke den eneste, der ikke er tilfreds med bødestørrelsen. Også direktøren for Humac, Michael Bech, har sagt til JydskeVestkysten, at han mener, dommen er "grundlæggende helt forkert", og at han har svært ved at acceptere dommen, når tyvene fortsat er på fri fod.

Han har dog yderligere sagt, at han ikke ønsker at anke dommen, fordi det vil være dyrere i advokatomkostninger end at betale bøden.

- Det er noget, der udfordrer vores retsbevidsthed, at tre tyveknægte åbenlyst laver et tyveri i flere af vores butikker, og at sagen er blevet anlagt, selvom der ikke er nogen, der har hørt fra tyvene, sagde direktøren til JydskeVestkysten efter dommen.

Humac delte videoen i juledagene i 2018, efter at deres forretninger i Kolding, Aarhus, Vejle, København og Esbjerg var blevet ramt af tyverier begået af formentlig de samme gerningsmænd, der kostede dem 300.000 kroner i tabte varer.

Efter videoen blev delt, har Humac ikke set mere til de formodede gerningsmænd.

Annonce
Kolding For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Kolding

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

KIF Kolding For abonnenter

Nordsjælland udlignede syv sekunder før tid: Kolding måtte nøjes med et point i bunddrama

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce