Annonce
Sønderborg

Statsministeren besøgte studerende og lokale ildsjæle

Udover et besøg ved Lysabild Landsbylaug var statsminister Mette Frederiksen (S) også på besøg på SDU ved Alsion. Her lærte hun blandt andet om, hvordan studerende på SDU har været med til at opfinde solceller i plastik. Foto: Claus Thorsted
Landsbyrådet i Lysabild fik torsdag formiddag fint besøg af statsminister Mette Frederiksen (S). Inden en kort gåtur i Lysabild havde hun besøgt studerende på SDU i Sønderborg.

Sønderborg/Lysabild: Torsdag lagde statsministeren vejen forbi Lysabild Landsbyråd. Dagen begyndte dog på SDU i Sønderborg, hvor hun besøgte det nye Center for Industriel Elektronik, som er blevet til i et samarbejde mellem Sønderborg Kommune, SDU, Danfoss og Linak.

I Lysabild hørte statsministeren mere om de udfordringer, som man står med i små landsbyer. Helt konkret kom muligheden for at låne til et billigt hus udenfor postnummer 6400 op at vende.

- Det er noget, som vi er opmærksomme på. Jeg kan ikke sige, hvad vi helt konkret vil gøre, men det er klart, at det er noget, som er vigtigt for os, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Mette Frederiksen lagde i sin åbningstale i oktober op til, at der skulle gennemføres en såkaldt nærhedsreform. Det var også noget, som hun talte med Landsbyrådet om.

- Når man møder lokale ildsjæle, som brænder for deres område, og som har et stærkt sammenhold, så er det da noget, som jeg tager med mig hjem, sagde statsministeren.

Annonce

Vi får vist, at der er andet i "Udkantsdanmark" end bare forladte bygninger. Vi får også vist, at vi har sammenhold, og at vi rent faktisk er nogen, som gerne vil det her område.

Erling Junker, formand Lysabild Landsbyråd

Hamburryg og flødekartofler

Hun pegede også på et område, hvor det må være muligt at skabe ekstra vækst, også selvom Sydals er det næststørste område, i Syddanmark, når det kommer til turisme:

- Jeg tror, at der er et uudnyttet potentiale, når det kommer til turisme. Det er sjældent, at man hører om nogen, som tager på ferie i Sønderjylland. Selvom der ikke er noget, der slår Nordjylland, så er der jo dejligt hernede.

Statsministeren hørte også om, hvordan de gerne kommer flere 100, når den står på fællesspisning i Multisalen ved Lysabild Børneunivers, og hvordan de begyndte at lave landsbyrådet, da man lavede kommunalreformen.

Da hun hørte, at menuen torsdag aften stod på hamburgerryg og flødekartofler, lavet af det frivillige brandværn, fik hun lys i øjnene.

- Det kunne man da egentligt godt spise, lød det spontant fra statsministeren, som også smagte på de lokale småkager, Gode Råd.

Formanden for Lysabild Landsbyråd, Erling Junker understregede dog, at det ikke var, fordi man ville komme med en masse gode råd.

Håber hun tager det med videre

Ifølge formanden for Lysabild Landsbyråd, så har det stor betydning, når statsministeren lægger et besøg forbi multisalen i Lysabild Børneunivers.

- Vi får vist, at der er andet i "Udkantsdanmark" end bare forladte bygninger. Vi får også vist, at vi har sammenhold, og at vi rent faktisk er nogen, som gerne vil det her område, sagde han

Han var også glad for, at det var muligt, at man kunne få løftet frustrationerne med, at det er svært at låne til et hus, når postnummeret ikke hedder 6400.

- Jeg håber, at der kan komme en form for politisk pres, så vi kan få lavet det om. Kreditforeningen mener, at risikoen er for stor, når et hus kun koster 600.000 kroner. De tror ikke, at der er nogen, som vil købe huset, hvis man gerne vil sælge det igen, sagde Erling Junker.

Landsbyrådet fokuserede også på, at de gerne vil have de unge, som uddanner sig i Sønderborg til at blive, når de er færdige med uddannelsen på Alsion.

- På SDU hørte jeg om unge, der kom fra Køge, som gerne ville blive, når de var færdige, så er det klart, at det også skal være muligt at købe et hus, sagde statsministeren.

Statsministeren blev ved ankomsten modtaget af partifællen, borgmester Erik Lauritzen(S). Foto: Claus Thorsted
Statsministeren brugte dele af torsdag i Sønderborg, hvor hun begyndte besøget på SDU. Foto: Claus Thorsted
Kasper E. Kristensen viser en maskine, som han har været med til at opfinde. Maskinen skal bruges til at samle mikroplast på stranden. Den studerende erkendte dog, at maskinen var ret dårlig til at køre på stranden. Foto: Claus Thorsted
Mathias Behrens viste torsdag statsministeren, hvordan man skærer gevind. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Annonce