Annonce
Tarm

Stauning søger købmand: Butikken skal være et samlingssted for hele byen

I den tidligere brugsbygning i Stauning, skal der igen være dagligvarebutik. Den bliver en del af kæden Min Købmand. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Staunings kommende købmand skal selv stille med egenkapital, for det giver incitament til at påtage sig et ansvar, mener bestyrelsen i Stauning Mejeri.

STAUNING: Springbrættet til at udleve din købmandsdrøm!

Sådan hedder det i det jobopslag, som Stauning Mejeri nu har ude, og som skal finde den fremtidige købmand til at drive dagligvarebutikken i Stauning, der bliver en del af Dagrofa-kæden Min Købmand. Går alt efter planen, regner bestyrelsen med at have en aftale på plads inden den første generalforsamling, som skal holdes i september. Den kommende købmand skal stille med en egenkapital på mellem 150.000 og 200.000 kroner.

- Vi tror, at når man selv har penge i det, vil man også selv føle et større ansvar for at drive butikken, og ideen er, at købmanden så selv får større del i det overskud, der kommer, siger Harry Jensen, der er formand for Stauning Mejeri.

Harry Jensen fortæller, at der allerede er flere interesserede, som der har henvendt sig om at blive købmand i Stauning. Desuden er der allerede mange, som har henvendt sig med ønsket om at komme til at arbejde i butikken. Disse navne kommer på en liste, og så får den kommende købmand den at arbejde videre med, når butikken skal etableres. Sideløbende er Stauning Mejeri, som har samlet over en million kroner ind, i gang med at søge fonde til renovering af bygningen.

Annonce

Mere end en butik

Kredsen bag købmanden har mødtes med repræsentanter for Faster Andelsmejeri for at få gode råd til hvordan man laver et samlingssted i byen.

- Vi har etableret et butiksudvalg, som skal arbejde på at lave lokale initiativer. Det er ikke nok, at det er et sted, hvor man kan købe mælk og kød. Der skal også være noget mere i det, og vi vil forsøge at få flere aktiviteter ind i bygningen. Jeg vil gøre mit til, at det bliver mere end en butik, og at det bliver til et sted, hvor vi har de funktioner, vi mangler i hverdagen. Også gerne noget erhvervsliv og nogle udstillinger, forklarer Harry Jensen.

Målet er, at det bliver en butik, som hele byen er fælles om. Flere har tegnet anparter, og hvis man i stedet for penge hellere vil give nogle arbejdstimer, er man også meget velkommen. Opgaven kræver nemlig en del praktisk arbejde.

- Det er en måde at blive en del af fællesskabet, og det er også vigtigt, hvis man vil bo i et mindre lokalsamfund, siger Harry Jensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce