Annonce
112

Stedfar tilstod seksuelt overgreb på mindreårig og blev frifundet

I over otte måneder sad den 29-årige varetægtsfængslet på baggrund af sin falske tilståelse. Arkivfoto: Kim Haugaard
Over otte måneder sad en 29-årig mand varetægtsfængslet, fordi han havde erkendt flere seksuelle overgreb på sin steddatter.

HADERSLEV: En meget speciel retssag, som hovedsagelig handlede om mulige seksuelle overgreb på en 13-14-årig pige, endte i denne uge med en frifindelse. Den 29-årige mand blev dog dømt for vold mod sin nu ekskone.

Men det usædvanlige i sagen var, at han faktisk både overfor sin kone, en kammerat, politiet samt i et grundlovsforhør havde tilstået flere gange at have haft sex med steddatteren. Konen havde ovenikøbet fået lov til at filme hans tilståelse.

– Jeg var bange for, at han ville trække i land. Jeg var bange for, at jeg ville blive set som en hævngerrig kone, forklarede hun om optagelsen på sin mobiltelefon.

Den tre minutter lange video blev vist i retten.

Han havde derfor siddet varetægtsfængslet siden maj sidste år.

Annonce

Hvis det var noget, der var sket, så skulle det være sket for ikke så længe siden, og det skulle være sket, mens hun var vågen. Men hun husker intet om det.

Dommer Peter Ulrik Urskov

Pigen husker ikke noget

Men problemerne i sagen blev tydelige, de to gange pigen blev afhørt af politiet. Hun kunne ikke huske nogen overgreb.

I retten blev hun afhørt for lukkede døre. Men efter kun knap en halv time kom hun grædende ud sammen med sin far.

Igen kunne hun ikke huske nogen overgreb.

Anklager Stinne Ørving Jensen mente dog, at det var bevist, at den 29-årige havde begået overgrebene. For pigens manglende hukommelse var et udslag af en form for fortrængning eller blackout:

– Når man bliver udsat for et traume; for eksempel en voldtægt eller et lignende overgreb, kan det ske helt automatisk i hjernen, for at holde personen i live, forklarede hun og bad om en dom på to års fængsel.

Manipulerer

Hun lagde i stedet vægt på de oprindelige tilståelser.

– Det, han har fortalt her i retten, er endnu et forsøg på at manipulere. Hvis det var løgn, så mener jeg ikke, der ville være så mange detaljer, tilføjede hun, og henviste dermed til mentalerklæringens konklusion om hans personlighedsforstyrrelse og hans hang til at manipulere.

Ifølge hans forklaring under grundlovsforhøret havde pigen forholdt sig passiv og ikke sagt fra, når han rørte ved hende og havde samleje med hende.

Han havde for eksempel også forklaret, at grunden til, at pigens dør stod åben om natten, var fordi han havde bedt hende om det, da den knirkede. Og at ”det” ikke måtte komme ud, for så kom han i fængsel. Og pædofile får tæsk i fængslet.

Varetægtsfængslingen var da også foregået i Vejle, hvor der er en speciel afdeling for pædofile.

Sagen kort

Den 29-årig mand tilstod sidste år blandt andet, at han havde været sin kone utro med 10-12 andre kvinder, herunder at han flere gange havde haft samleje og anden seksuel kontakt med sin 13-14-årige steddatter. Det skulle dels være foregået i hjemmet og dels på to ferier.

De første tilståelser var dog ikke særlig detaljerede. Først under grundlovsforhøret uddybede han, hvordan overgrebene skulle være foregået. Det var nok til en varetægtsfængsling.

Under retssagen trak han det hele tilbage. Han mente, at hans kone havde været meget ledende og styrende, da han kom med tilståelserne.

Blevet påvirket

Men forsvarer Erik Schøt-Bæk lagde mest vægt på pigens forklaring og påstod endnu en gang frifindelse.

– Hun sagde i går, at hvis det var sket, så var det sket, mens hun sov. Men det var noget, hun sagde, når hun følte sig presset. Hendes forklaring er troværdig. Hun er en stærk pige, der udmærket kan huske, hvad der er sket, og hvad der ikke er sket. Men hun er blevet påvirket af sin mor

Dommeren og de to domsmænd endte da også med i enighed at lægge vægt på pigens forklaring.

– Hendes forklaring er troværdig. Hvis det var noget, der var sket, så skulle det være sket for ikke så længe siden, og det skulle være sket, mens hun var vågen. Men hun husker intet om det. Og der er ikke noget, der tyder på, at hun skulle være i et afhængighedsforhold til dig, sagde dommer Peter Ulrik Urskov til den 29-årige og frifandt ham.

Men han blev fundet skyldig i vold mod sin kone ved at have spyttet hende i ansigtet og banket en dør ind i hendes skulder. Det kostede 30 dages betinget fængsel. Men de er sådan set allerede afsonet otte gange.

Han blev løsladt efter retsmødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce