Annonce
Esbjerg

Stemmekaos og natteforhandlinger: Overblik fra Fanø

Der fintælles på Fanø. Det endelige resultat skulle være klar omkring middag. Foto: Mark Hede

Det var en lang tirsdag på Fanø, da det igår skulle afgøres, hvem der fra det nye år skal sidde i byrådet på Fanø. På rådhuset sad både nye og gamle byrådsmedlemmer til langt ud på natten i håb om at lykkes med en konstituering. Fanø har endnu ingen borgmester, men nedenfor giver JydskeVestkysten et overblik.

FANØ: Det skete tirsdag:

- Klokken 8: Med en flere meter lang kø erklæres valgstedet i Fanø Hallen for åbent. Erik Nørreby stemmer som en af de første. I løbet af dagen er der både nuværende og tidligere byrådsmedlemmer, samt kandidater ved dette års valg, der som tilforordnede holder øje med stemmehandlingen.

- Klokken 19: Valgcafeen i Fanø Hallen åbner. Flere af de lettede kandidater mødes til lidt mad, øl og vin, og der lægges i kroge og hjørner allerede planer for eventuelle konstitueringer efter resultatet.

- Klokken 20: Valgstederne erklæres for lukket. Nu kan stemmeoptællingen begynde. Det konstateres hurtigt, at Fanø har landets højeste stemmeprocent, nemlig 85,75. Sønderho: 87,8. Nordby: 85,5.

- Klokken 20.30: Resultatet af stemmerne fra Sønderho begynder så småt at sive. Johan Brink Jensen får med 55 personlige stemmer et flot valg på lokalegnen. Mere end dobbelt så mange stemmer som den kandidat med næstflest, nemlig Christian Lorenzen, der får 22 stemmer.

- Klokken 21: Mange nysgerrige vælgere er efterhånden mødt op for at tage imod det kommende valgresultat. Det summer i Fanø Hallen. Det menneskelige tælleapparat arbejder på højtryk.

- Klokken 21.30: Halinspektør Michael Thomsen fortæller vittigt, at han har et væddemål med borgmesteren om, hvornår resultatet er på plads. Borgmesterens bud var 21.30. Det kommer desværre ikke til at holde.

- Klokken 21.55: En fortvivlet kommunaldirektør, Vibeke Kinch, fortællere, at der endnu ikke er et resultat. Der mangler simpelthen ti stemmer. Man starter en omtælling.

- Klokken 22.10: Blandt de optalte stemmesedler fra regionsrådsvalget finder man en af de hvide stemmesedler, der ellers gælder for kommunalvalget. Sedlen er simpelthen kommet i den forkerte boks. Nu begynder man i stedet at rode regionsrådsstemmerne igennem. Man finder endnu nogle, men mangler stadig "nogle stykker", som borgmester Erik Nørreby formulerer det.

- Klokken 22.30: Borgmesteren erklærer, at valget er så tæt, at man er nødt til at finde de forsvundne stemmer, da de kan rykke et mandat. Kommunens tidligere borgmester, Kjeld Nielsen(K), Erik Nørreby og mangeårige medlem af byrådet, Søren Vinding(SF), fortæller anekdoter om tidligere valg, hvor der også har været problemer med stemmesedlerne. Der er en lidt frustreret stemning blandt de ventende kandidater og borgere.

- Klokken 22.55: Resultatet kommer frem, selv om der mangler en enkelt stemme. Mandatfordelingen er som følger. Socialdemokratiet: 1, Det Konservative Folkeparti: 2, SF: 1, Fanø Lokalliste: 2, Miljølisten: 1, Venstre: 3 og Alternativet: 1.

- Klokken 23.30: De kommende byrådsmedlemmer mødes på rådhuset. I et lokale sidder Venstre og Socialdemokratiet med fire mandater. I et andet mødelokale sidder Alternativet, SF, Miljølisten, Fanø Lokalliste og Det Konservative Folkeparti. Undervejs skilles de og samles igen.

- Klokken 01.30: Miljølistens Niels Heinel forlader selskabet med bemærkningen "Jeg skal vist hjem og sove."

- Klokken 02.30: Forhandlingerne afbrydes. Rundt omkring på rådhuset kan man mærke både vilje og modvilje. Det er svært at finde et kompromis. Der skal besættes poster i fire udvalg, nemlig Økonomi- og planudvalget, social- og sundhedsudvalget, erhvervs-, natur- og teknikudvalget og børne- og kulturudvalget. Der er 7 mandater med i forhandlingerne, og derfor er det til at forstå, hvorfor det er svært at finde en løsning. Forhandlingerne genoptages onsdag klokken 12.15 på rådhuset.

Onsdag:

- Klokken 09.00: Fintællingen på rådhuset er i fuld gang. Nu skal det opklares, hvem der kommer i byrådet. Der er eksempelvis tvivl, om det bliver Marius Nielsen eller Rikke Lunding Iversen, der skal have Venstres tredje mandat.

- Klokken 11: Det sidste af de forsvundne stemmer findes. Valget på Fanø går nu op. Fintællingen viser desuden, at mandatfordelingen holder.

Følg med på jv.dk. I løbet af eftermiddagen skulle forhandlingerne munde ud i en løsning.

Valgklokken ringer. Klokken 20 lukkede valgstedet i Fanø Hallen. Foto: Mark Hede
Sent tirsdag måtte stemmerne tælles om. Der manglede "nogle få stemmer". Foto: Mark Hede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce