Annonce
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Foto: Ludvig Dittmann
På vej ind i tredje coronauge fortæller Dagbladets faste rapportører om deres tanker og oplevelser i det coronalukkede Danmark.
Annonce

Læs en række lokale personers oplevelser af epidemien, der lige nu påvirker alle danskeres hverdag.

Vi flekser for børnene

Ole Christensen og hans ansatte må også hjælpe til med børnene, så de flekser og flytter arbejde til weekenden. Privatfoto

Ole Christensen, 42 år, selvstændig med byggefirmaet HNN Videbæk:

Det går stille og roligt. Vi kan stadig få lov til at arbejde, så vi holder modet oppe. Vi får også lov til at se på lidt nyt arbejde, og vi kan stadig få vores varer, så det er dejligt. Vi arbejder mest hos virksomheder og kører ikke så meget ud til private af hensyn til smitterisikoen, men når vi gør, er vi ekstra opmærksom på at holde afstand. Vi arbejder også i teams, så vi ikke bliver blandet for meget.

Min kone ordner papirarbejdet på kontoret, og det skal jo stadig gøres, så vi flekser lidt for at få det til at fungere med vores børn. Jeg kommer lidt før hjem, og så får vi lidt hjælp fra naboer og venner.

Mine medarbejdere flekser også. Nogen holder en fridag eller to i løbet af ugen og tager i stedet på arbejde om lørdagen.

Bekymring rammer alle hårdt nu

Tage Møller fra Spjald har blandt andet brugt ugen bag rattet på en traktor. Det er et godt afbræk fra den nye corona-virkelighed. Privatfoto

Tage Møller, 72 år, pensionist, Spjald:

Det er med en vis bekymring og uvirkelighedsfølelse, at vi nu går ind i uge tre med corona. Det er især hårdt for børnene, som ikke må lege med hinanden, som de plejer. Vi er alle meget usikre på, hvad det bliver for en verden på den anden side af krisen. Arbejdsløshed, økonomisk nedtur for både private og hele erhvervslivet vil ramme alle hårdt. Statsministeren har jo sagt, at vi ikke skal forvente, at vi efter krisen har en velfærdsstat som tidligere. Det er nu, vi på den lidt hårde måde må lære og vise, at vi kan stå sammen i fællesskab med respekt for hinanden og udvise næstekærlighed og empati. Vi bor heldigvis i et velfungerende land. Vi har et sundhedsvæsen, som er helt i top og gør en kæmpe indsats.

Jeg tror og håber også, at vi sammen kommer godt videre, men nok med en lidt anden opfattelse af, hvad det er for nogen livsværdier, vi fremover ser som de vigtigste.

Nu må vi hjælpe hinanden med og få humøret op og komme ud i mark og have. Jeg nyder at sidde i min coronafri traktor og pløje marken. Og jeg håber at vi inden længe kan synge:

En lærke lettede, og tusind fulgte

Og straks var luften et væld af sang

De tusind tårne tog til at tone,

Så landet fyldtes af klokkers klang,

Og byer blomstred i rødt og hvidt

Og det var forår og Danmark frit

Lidt tilbage på arbejde

Familien Reenberg har været på Naturkraft og flyve med drager. Mads Reenberg er nemlig blevet ansat på Naturkraft, og har været lidt på arbejde her under corona-krisen. Privatfoto

Karoline Reenberg, 40 år, afdelingsleder på Lindbjergskolen i Herning, Skjern:

Her er stille og roligt. Vi kører på med hjemmeskolen. Mads har fået lov til at komme lidt på arbejde på Naturkraft, og jeg har også været lidt af sted, fordi der er nødpasning på Lindebjergskolen. Det var meget stille. Der var en elev, en lærer og så mig. Skolen er bygget til 1000 børn, så det er noget specielt. Det er ikke, som det skal være. Hjemmeskolen har været på Naturkraft og flyve med drage, og når håndværkerne ikke er der, skal vi afprøve nogle af deres aktiviteter.

Mine egne piger får lov til at komme med mig på arbejde. På skolen har vi et motorik-lege-rum, som de kan bruge, mens jeg er på kontoret. Der er ikke andre til stede, så det er forsvarligt. Børnene savner deres kammerater rigtig meget, men de er blevet gode til at Facetime, og deres lærere giver dem onlinelæring. Så tager de en cykeltur for lige at se noget andet end deres mor og far.

På skolen bruger vi vores tid på sårbare børn, der ikke har det så nemt ved at være hjemme. Der er øget kontakt til de familier, som vi ringer til. Corona begynder at rykke tæt på familierne.

Mange forældre spørger: Hvad gjorde I sidste gang, der var en epidemi? Vi har ikke prøvet det før… Forældrene er vant til, at vi har svarene. Det har vi altså ikke længere.

Vi er dybt taknemmelige for, at vi har en have og godt vejr. Man kan løbe og cykle uden at komme for tæt på andre. Der må det være klaustrofobisk at bo i storbyen lige nu.

Det må være sådan at sidde i fængsel

- Jeg håber på, at vores koncert med kopibandet Repeatles 8. maj bliver til noget. Det vil være lidt symbolsk, da det er 50-års dagen for udgivelsen af Beatles-albummet 'Let it be', siger Jørn Aas. Privatfoto

Jørn Aas, 55 år, centerleder i Lem Hallen, Spjald:

- Vi har taget beslutninger for hallen i forhold til hjælpepakkerne og har sendt kollegaerne hjem. Jeg går selv på ferie i næste uge og på lønkompensation derefter. Der er fuldstændig stille i hallen, hvor der plejer at være liv fra morgen til aften - det er en meget, meget mærkelig situation.

Når jeg ikke er i hallen, så laver man stort set ikke noget derhjemme, for man må ikke nogen ting. Det er en underlig situation - det kræver tålmodighed. Det eneste, man kan, er at cykle en tur i ny og næ.

Jeg sad og snakkede med køkkenchefen i hallen, Tina, og vi snakkede om, at det er sådan, det må være at sidde i fængsel.

Jeg håber, der kommer gang i det hele igen så tidligt, som muligt, men jeg har min store tvivl, om det det bliver lige efter påske.

Vi har ikke set toppen endnu

Fra sit hjemmekontor holder Anton Bjerg blandt andet styr på de koncerter, der skal afholdes på spillestedet Generator i Ringkøbing, når vi kommer på den anden side af coronakrisen. Privatfoto

Anton Bjerg, 62 år, leder af spillestedet Generator, Ringkøbing:

Jeg har stadig svært ved at nyde den ekstra frihed, vi har fået. Jeg synes, det er en underlig situation. Men det går fint herhjemme. Vi har lært hinanden endnu bedre at kende.

Det foregår inden for matriklen stort set det hele. Vi bevæger os mindst muligt ud i samfundet, men vi handler ind for mine svigerforældre. Vi stiller varerne ved døren, og så taler vi ellers sammen i telefonen.

Jeg må også tilstå, at jeg med jævne mellemrum kigger forbi på Generator. Det er underligt - og mærkeligt, at vi har fjernet de plakater, der normalt hænger uden for. Det ser noget forladt ud.

Vi har jo åbenbart ikke set toppen endnu, men det er mit håb, at coronatallene flader ud i løbet af to til tre uger. Så kan man vel så småt begynde at se enden på det, så vi kan komme videre.

Jeg håber på, at vores koncert med kopibandet Repeatles 8. maj bliver til noget. Det vil være lidt symbolsk, da det er 50-års dagen for udgivelsen af Beatles-albummet 'Let it be.' Det kunne da være fint. Men jeg ved ikke, hvor realistisk det er.

Man føler sig amputeret

Anita Søjbjerg må holde afstand, når kunderne prøver sko. Privatfoto

Anita Søjbjerg, 55 år, indehaver af E.P. SKO, Videbæk:

Det går kun den forkerte vej. Der er fuldstændig lige så stille, som der har været hele tiden. Det er svært, for jeg vil jo ikke friste folk til at handle, for det går jo imod det med, at vi skal blive hjemme. Jeg holder dog stadig åbent, men i løbet af næste uge sender jeg den sidste hjem, og så er jeg her selv.

Vi har haft en masse omflytning i butikken i denne uge, som er hårdt, fysisk arbejde, og her har det været rart at være to. Jeg får så lønkompensation ind til dem, for vi skal jo bruge dem igen bagefter, selvom vi ikke ved, hvor længe det varer. Man føler sig så amputeret, når man skal ekspedere. Det er helt vildt. Derfor taler vi meget med kunderne om det, så de ikke skal føle, de har fået en dårlig ekspedition, når de går herfra. Det er svært for mig at ekspedere kunderne, for jeg kan desværre ikke gå ned at tjekke, om en børnesko passer. Jeg er nødt til at bede dem om at tage sålen ud og sætte foden på den, og så kan jeg ligesom se på afstand, om den passer. Det er godt nok svært. De forstår de alle sammen heldigvis.

Bekymret for forsyning, men lykkelig for såvejr

Landmand Asger Krogsgaard er lykkelig for at de fleste marker nu er til at køre på igen, og at vejret er såvejr. Foto: Asger Krogsgaard

Asger Krogsgaard, 53 år, Landmand, Ringkøbing:

Det, der fylder for rigtig mange landmænd lige nu, er, om vores forsyningsvirksomheder bliver ved med at kunne klare det lige så fantastisk som hidtil. Vi er dybt afhængige af, at vores medarbejdere er friske og møder op hver dag. Samt af, at mejerier, slagterier og fodervirksomheder kan blive ved med at fungere.

For os i Vestjylland er det primært mejerierne ved Videbæk og slagteriet i Herning, samt foderstofvirksomhederne DLG og VA. Det er utroligt vigtigt at de virksomheder producerer, og at deres chauffører kan køre. Der bliver gjort en enorm indsats de steder, hvor de sikrer sig ved for eksempel at køre i to adskilte hold. Der er mange specialopgaver, som ikke bare lige kan klares af en mand eller kvinde, der ikke er oplært i den specifikke opgave eller proces.

På vores egen gård har vi lige godt 20 medarbejdere i fuld gang netop nu, og markarbejdet har virkelig taget fart. Markerne er blevet tørre, og vi kører på i hele weekenden, hvor vejrudsigten er god. På markfronten er det ret fornøjeligt at være landmand lige nu.

Nu må de godt snart lukke op

Thue Larsen og Malthe Berg Thomasen savner kammerater og fodbold. Foto: Lærke Larsen

Thue Larsen og Malthe Berg Thomasen, 12 år, skoleelever, Ringkøbing:

Coronauge 2 er gået fint, fortæller Thue: - Man laver ikke særlig meget. Jeg har været ude at gå ti kilometer ved stranden. Den næste uge bliver nok det samme. Jeg ville ønske, det hele snart lukkede op igen. Jeg savner klassekammeraterne og fodbolden.

Humøret er okay, fortæller Malthe: - Det irriterer mig mest, at jeg ikke kan spille fodbold med mine venner og ikke komme til træning eller kampe. Det bedste er, at vi har fri. Jeg har været ude at handle ind med min mor. Vi har også været i sommerhus med min storebror, som kom hjem fra Aarhus, hvor han bor og studerer. Det var fint at være sammen med ham. Jeg håber, jeg kommer til at se mine venner lidt mere, og jeg snart kan komme til at spille mere fodbold.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Hver femte turist ønsker mere afstand

Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Annonce