Annonce
Livsstil

Stenbiderrogn: Forårsbebuderen er tyvstartet

Køn er den ikke, stenbideren, men dens rogn smager fortræffeligt. Kvabsoens kød er så fedt, når den gyder, at man ikke rigtig kan bruge det til noget. Kødet fra stenbider-hannen er der dog flere, som ynder at røge. Foto: Colin Seymour
Når stenbideren gyder, plejer det at være en stensikker markør for, at vinteren er ved at gå på hæld, og foråret er på vej. I år kan sæsonen for de eftertragtede æg dog meget vel være ovre, før løvspringet for alvor får fat.

Kok Michael Grantland står i sit køkken på Kommandobroen i Hvide Sande. Han er født og opvokset i den vindblæste by. Han er uddannet få kilometer væk på Sandgården i Søndervig. Efter et par år på forskellige restauranter i Danmark og i udlandet er han tilbage i sin barndomsby, hvor han driver restauranten sammen med sin hustru, Louise.

Fisk spiller ofte en hovedrolle på menukortet, og hvert år glæder Michael sig til, at det bliver sæson for stenbiderrogn.

- Det er som med asparges. Det er en sæsonvare, som man glæder sig til at få lov til at arbejde med og sætte på menuen. Stenbiderrogn er frisk og forårsagtig. Den er vores lokale kaviar, og vi piller faktisk ægte caviar af kortet og bruger stenbiderrogn i stedet, når den er i sæson, siger Michael Grantland, mens han lægger sidste hånd på anretningen, inden den skal fotograferes.

I år har stenbideren dog ikke indtaget sin vanlige rolle som forårsbebuder. Faktisk kom de første stenbiderrogn på markedet i slutningen af januar. Spørgsmålet er, hvor langt ind i marts sæsonen kan strække sig.

- Vi har ikke rigtig haft nogen vinter i år, og jeg ved ikke, om det er med til at rykke sæsonen. Jeg kan huske, at for bare 10 år siden havde vi stenbiderrogn i påsken. Det får vi i hvert fald ikke i år, siger han og ser ud ad vinduet og ned på fiskekutterne i havnen.

Annonce
Fisker Verner Møller har oplevet store ændringer i fiskeriet ud for Hvide Snade de seneste år. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Alting forandrer sig

Vejret er gråt, vådt og blæsende. Det minder mere om en novemberdag end en dag i slutningen af februar. På vej op langs kysten ligger flere marker under vand, og i nyhederne taler man om, at vi er tæt på at slå rekorden for den varmeste vinter nogensinde.

Spørgsmålet er, om det giver mening at tale om sæsoner længere, når det drejer sig om fisk. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at sæsonerne har rykket sig. Det gør fiskene også, hvis man spørger fisker Verner Møller, der i 37 år har leveret fisk til Vesterhavskøkkenet.

- I år er det ekstremt. Det er en hel måned tidligere, end vi plejer at få stenbiderrogn. Det er jo temperaturen. Vi synes jo også, det er efterår nu, selvom der står februar på kalenderen, siger han og fortæller, hvordan fiskeriet har ændret sig i området de seneste 10-15 år:

- Der er sket meget. Især lige heromkring er der nærmest ingen fisk længere i forhold til, hvad der var før. Dengang jeg var ung, var der masser af torsk. Nu skal man længere nordpå for at fange fiskene. Så man må flytte sig efter fiskene. Sådan er det. Verden forandrer sig. Det har den altid gjort. Men det er da klart en udfordring for Hvide Sande som fiskerihavn, at fiskene trækker længere væk.

En god sæson

Verner er nu ikke overbevist om, at det er klimaforandringerne alene, der gør udslaget. Der er mange faktorer, der spiller ind, mener han.

I forhold til stenbideren er det især blæsten, der udgør et problem for Hvide Sande-fiskerne. Stenbideren fiskes på lavt vand, og her er det nemmere på østsiden af Jylland. I Østersøen, hvor der er mere læ.

- Det er svært at få vejr til det her, så dem herfra, der fisker stenbider, ligger også omme på den anden side ved Grenaa og Hals. Her kan de få ro til at fiske, forklarer han.

Indtil videre har det været en udmærket sæson i forhold til mængden af fisk, der er blevet fanget. Det er i hvert fald, hvad Verner Møller hører på vandrørene. Spørgsmålet er så bare, hvor lang tid hunnerne bliver ved med at være med æg.

- I sidste uge, hvor jeg var ude at sejle, fangede vi nogle stenbidere, men næsten halvdelen var tomme. Gydesæsonen bliver ikke længere, fordi den begynder tidligere, slår Verner Møller Madsen fast og kommer med en idé til, hvordan man kan forlænge sæsonen, så man kan få stenbiderrogn på påskebordet:

- Man kan sagtens fryse rognen, når den er renset og har fået lidt salt og sukker. Man skal bare være lidt nænsom med optøningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce