Annonce
Billund

Stenderup-Krogager siger nej tak til ny genbrugsplads

På nærgenbrugsstationerne er der flere typer affald, som ikke kan afleveres. Derfor mener borgerne i Stenderup-Krogager, at de lige så godt konsekvent kan tage turen til Grindsted for at komme af med affaldet. Arkivfoto: Joan Karlsen.
I Stenderup-Krogager har borgerne valgt at takke nej til en ny nærgenbrugsstation magen til den, der er blevet opført i Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme.

Stenderup-Krogager: Planerne om en nærgenbrugsstation i Stenderup-Krogager kommer efter alt at dømme til at blive skrottet. Årsagen er den enkle, at borgerne i lokalområdet slet ikke ønsker en sådan nærgenbrugsstation, og derfor har Stenderup-Krogager Fællesråd bedt Billund Kommune om at droppe planerne.

- Siden det kom frem, at vi skulle have en lokal genbrugsplads, har der været mistillid til det, for vi mener ikke, at vi har brug for den. Samtidig kom beliggenheden noget bag på os, og derfor er vi enige om at stå frem og sige, at vi ikke ønsker nogen genbrugsplads, fortæller Leif Kruse, der er formand for Stenderup-Krogager Fællesråd.

Annonce

Nærgenbrugsstationer

I Billund Kommune findes to "rigtige" genbrugspladser; i Billund og i Grindsted

.

I Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme er der etableret såkaldte nærgenbrugsstationer. De bliver drevet af frivillige genbrugsvejledere, og her har borgerne mulighed for at komme af med de mest gængse former for affald. Mere kompliceret affald som eksempelvis hvidevarer, elektronikaffald, større mængder byggeaffald og kemikalieaffald kan kun afleveres på genbrugspladserne i Grindsted og Billund.

Ville kræve frivillige

Billund Kommune har i forvejen etableret nærgenbrugsstationer i Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme. De er drevet af frivillige, og det er ikke en tanke, de bryder sig om i Stenderup-Krogager, hvor de er usikre på, om det vil være muligt at engagere den mænge frivillige, der er behov for.

Heller ikke den planlagte beliggenhed, er mødt med jubel.

- Det var meningen, at den skulle ligge ved siden af jernbanen, som forhåbentlig snart bliver nedlagt og lavet om til en cykel- og trampesti. Det var noget, der skabte røre blandt folk, for de vil ikke synes om pludselig at møde en genbrugsplads, når de kommer ad en cykel- eller trampesti, siger Leif Kruse.

Kan ikke komme af med alt

På nærgenbrugsstationerne kan borgerne aflevere de mere gængse typer affald. Det er dog ikke muligt at aflevere hvidevarer, elektronikaffald eller kemikalieaffald, og det er også blandt årsagerne til, at Stenderup-Krogager takker nej.

- Når vi alligevel ikke kan komme af med alt, kan det være lige meget. Hvis vi skal af med et køleskab eller en brugt fryser, skal vi alligevel til Grindsted, lyder det fra Leif Kruse.

Det er politikerne i teknik- og miljøudvalget, som skal beslutte, om planerne skal droppes. Det vil ske på et møde i udvalget tirsdag, hvor politikerne formentlig vil følge opfordringen fra Stenderup-Krogager Fællesråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];