Annonce
Esbjerg

Stenkast mod politiet giver udvisning

En 22-årig mand med irakisk baggrund er blevet dømt i en sag om stenkast mod politiet. Det koster ham nu en udvisning af Danmark. Arkivfoto: JV

En 22-årig mand med irakisk baggrund er blevet dømt til udvisning af Danmark med indrejseforbud i seks år. Han er dømt for to stenkast mod en patruljevogn på Stengårdsvej i Esbjerg.

Esbjerg: To stenkast mod patruljevogne fra Syd- og Sønderjyllands Politi koster nu en 22-årig mand med irakisk baggrund en udvisning fra Danmark.

Han var mandag sammen med to andre mænd på 22 år på anklagebænken ved retten i Esbjerg i forbindelse med en sag om stenkast mod politiet på Stengårdsvej om aftenen den 28. juni 2016.

Her var en større menneskemængde forsamlet, og en patruljevogn blev mål for minimum tre stenkast, og en af stenene ramte vognen på den ene dør.

De tre mænd var tiltalt for både trussel om vold mod tjenestemand og for at have forvoldt fare for andre personers liv eller førlighed ved deres stenkast.

Alle tre nægtede pure at have kastet med sten, men domsmandsretten med dommer Ole Petersen i spidsen valgte på baggrund af vidneforklaringer og fotos at dømme de tre mænd i overensstemmelse med anklageskriftet.

- De tre måtte have indset, at der var risiko for at ramme bilens rude og dermed skade betjentene i bilen, og den risiko accepterede de ved deres handling. Der var tale om målrettede og systematiske stenkast med det formål at ramme bilen, lød det i dommens præmis, som Ole Petersen læste op.

Annonce

Vi finder det væsentligt, at politifolk skal have adgang til at passe deres arbejde og kunne patruljere uhindret i området.

Dommer Ole Petersen

Dommene

De 3 mænd på 22 år blev idømt henholdsvis 50 dage, 4 måneder og 5 måneders ubetinget fængsel for stenkast mod politiet.Den ene mand blev idømt udvisning af Danmark med indrejseforbud i 6 år efter endt udstået straf.

Alle tre er for tiden arrestanter i andre sager.

Alle tre ankede deres domme til landsretten.

Overrasket forsvarer

Det føg med mindre pæne gloser, da dommen blev læst op, og da det for alvor gik op for de tiltalte og deres fremmødte venner og familie, at det betyder udvisning for den 22-årige mand med irakisk baggrund.

Hans forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt var chokeret over dommen.

- Jeg må sige, at jeg er meget overrasket. Jeg mener ikke, at handlingen her falder under de paragraffer, der er dømt for. Men når retten nu en gang mener det, kan man udvise. Min klient er ung, han har sin familie her i Danmark, han er ikke massivt forstraffet for lignende personfarlig kriminalitet, og han har kun fået en advarsel, det man tidligere kaldte en betinget udvisning. Jeg er med på, at vejen ud af Danmark er blevet kortere, men det her en voldsom stramning. Vi har virkelig noget at arbejde med i landsretten, sagde Jørn Brandenhoff Schmidt, der ankede dommen på stedet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce