Annonce
Esbjerg

Stitunnel under A11 får støtte fra flere fronter

Folketingspolitikerne Troels Ravn og Hans Christian Schmidt har begge besøgt beboer Peter Laursen fra Bjerrumvej for at se nærmere på den overkørsel, folk idag skal passere ved hovedvej A11. Nu er der mere opbakning til projektet. Foto: Ludvig Dittmann
Planerne om en ny stitunnel under hovedvej A11 mellem Holmevej og Bjerrumvej får nu positive tilkendegivelser fra både stor, lokal turistaktør og Nationalpark Vadehavet. Blandt andet vil den være en sikker løsning til at sende tusindvis af turister på cykel fra Ribe til Vadehavet.

Ribe: Både lokale erhvervsdrivende, folketingspolitikere og Esbjerg Kommune har officielt bakket om den stitunnel, der skal føre både lokale og turister under hovedvej A11 mellem Holmevej og Bjerrumvej.

Sagen er nået hele vejen til Folketinget, hvor blandt andre transportminister Benny Engelbrech ser positivt på projektet, og nu er der også opbakning fra flere lokale aktører der skriftligt giver støtteerklæringer til tunnellen under A11.

- Nationalpark Vadehavets bestyrelse har noteret sig forslaget om at lave en tunnel, så borgerne i Ribe og områdets tusindvis af turister kan komme sikkert fra Ribe og ud i Nationalpark Vadehavet og Verdensarv Vadehavet og vice versa, siger bestyrelsesformand hos Nationalpark Vadehavet, der håber tunnellen kan bidrage til bedre tilbud for området.

- I øjeblikket skal der krydses den stærkt trafikerede vej A11, som fremstår som en hindring for sikker og fri mobilitet mellem byen og landets største nationalpark og verdensarv. Derfor støtter bestyrelsen i Nationalpark Vadehavet en bedre og mere sikker forbindelse i form af en tunnelløsning, som kan bidrage til et bedre rekreativt tilbud og understøtte bæredygtig turismeudvikling, siger Janne Liburd.

Annonce

Ud i Nationalparken

Også hos en af områdets største turismeaktører, Ribe Byferie Resort, er der opbakning til projektet, hvor direktør Peter Laursen, der selv er beboer på Bjerrumvej, har tilbudt at betale for en forundersøgelse, hvis det kan lette processen.

- Ribe Byferie Resort har fulgt med i debatten omkring en tunnelføring ved A11. En eventuel tunnelføring skal sørge for en mere trafiksikker krydsning af A11 ud mod Nationalpark Vadehavet og Kammerslusen, siger direktør Heidi Maimburg fra Ribe Ferie Resort.

- Vi besøges årligt af 55.000 gæster. Mange af disse lejer i sommermånederne cykler for netop at cykle ud i Nationalparken for at opleve diget, Kammerslusen med mere. Vi er derfor meget interesserede i, at der arbejdes videre på en mulig tunnelløsning, der fremover vil sikre en trafiksikker cykelrute ud i Nationalparken til gavn for både lokale beboere samt for vores mange gæster og turister, der besøger vores by, siger Heidi Maimburg.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fra vandbærer til stjerne

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce