Annonce
Esbjerg

Stjernearkitekt om omdiskuterede kaktustårne: Jeg har hørt, at der er en stemning her i byen – måske er de for ujyske

Esbjergs nye boligunivers A Place To i Grådybet har delt vandene blandt esbjergenserne. Nu siger David Zahle fra BIG, der er arkitekten bag byggeriet, at det nok er "lidt ujysk," men at han håber, at esbjergenserne er klar til at være mere modige og have et mere internationalt udsyn. Foto: Christer Holte/A Place To
Det spektakulære og kantede bolig- og hotelbyggeri i Grådybet har delt vandene i Esbjerg. Nu siger stjernearkitekt bag byggeriet, at det muligvis er lidt for ”ujysk”, men at han håber, esbjergenserne er klar til at være mere modige.

Esbjerg: David Zahle er ikke en hvem som helst i den danske og internationale arkitektverden. Han er partner i det verdenskendte arkitektfirma BIG (Bjarke Ingels Group), og i den brede offentlighed er han kendt for sin rolle i tv-programmet Mesterlige ombygninger, hvor han hjælper modige boligejere med ombygningsprojekter.

Og så er han manden bag bolig- og hotelkomplekset A Place To i Esbjerg, der med sine tre savtakkede tårne på henholdsvis 66, 40 og 34 meter er skudt op på den gamle tovværksgrund i Grådybet.

Mandag var David Zahle i Esbjerg for at deltage i indvielsen af kompleksets nye hotel og med sig havde den københavnske stjernearkitekt også et budskab til esbjergenserne, som flittigt har diskuteret tårnenes udseende.

Annonce

- Vi har med dette bygningsværk ført det lidt rå og urbane med til Esbjerg. Jeg har fået at vide, at der har været en stemning her i byen, at disse bygninger måske var lidt ”ujyske”, men jeg håber, at esbjergenserne er klar til at være mere modige og have et mere internationalt udsyn. Hvis folk i byen kan møde projektet her med den flotte opbakning, som vi har mødt i arbejdsprocessen, så er jeg sikker på, at dette projekt går en god fremtid i møde, lød det fra Zahle.

Deler vandene

Byggeriet har i den grad delt vandene i landets femte største by. Esbjergenserne har været enige om, at bolig- og hotelkomplekset er spektakulære og specielle, men her stopper enigheden også.

David Zahle, partner i BIG, er som arkitekt internationalt anerkendt og herhjemme også kendt for sin medvirken i tv-programmet Mesterlige ombygninger. Foto: Robert Attermann/ A Place To

Det mere end 300 millioner kroner dyre byggeri er blandt blevet beskrevet som en masse aviser, der er uordentligt stablet, musetrapper, fiskekasser sat oven på hinanden, en sønderbombet bygning i Mellemøsten og ananas-lignende bygninger, mens kaktustårne er blevet den mest udbredte blandt de populære betegnelser.

Ikke mindst på Facebook har esbjergenserne krydset de æstetiske klinger. Blandet andet er det blevet noteret, at man som beskuer ”nærmest kan få tvangslidelsen OCD af at kigge på byggeriet," mens en anden har anført, at Esbjerg ikke skal prøve at være noget andet, end byen er.

Til gengæld er der også mange, som er kommet med positive tilkendegivelser om byggeriet. Blandt andet er det blevet skrevet, at selvom arkitekturen ikke nødvendigvis falder i den rette smag, så er byggeriet nytænkende og vildt spændende for byen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Heini har 'Heldets Kiosk': Endnu en heldig spiller vinder en million kroner på en ellers værdiløs lottokupon

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Dramatisk udgang på Dampark-plan: Byråd splittet efter blå enegang

Sydjylland For abonnenter

Coronapatienter vælter ind, og nu må sygehus skaffe flere senge og aflyse operationer: - Det er et enormt ekstra pres

Varde For abonnenter

Benta på 83 år og Egon på 88 år bor i villa - men har beholdt gården: De lever aktivt liv efter 60 års ægteskab

Haderslev

Byråd klar til nedrivning: Udbud af tidligere rådhus kom et lille skridt videre

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Sønderborg For abonnenter

Jack redder rålam fra den brutale død på markerne

Esbjerg

Kunstmuseum inviterer til julegaveworkshop

Navne For abonnenter

Tidligere borgmester Gylling Haahr er død: Engagement og hjælpsomhed var altid en stor del af ham

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Kultur For abonnenter

Prisvinder skaber nærvær: Jeg behøver ikke at bevise noget - jeg vil glæde folk

Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Annonce