Annonce
Esbjerg

Stjernearkitekter fra BIG bag nyt stort Fanøprojekt

Formidlingscenteret skal føje sig diskret ind i landskabet ved Fanø Bad. Illustration: Fanø Kommune
Privat initiativtager præsenterer sammen med Fanø Kommune en storstilet plan for besøgscenter ved Fanø Bad.

Fanø: Bjarke Ingels, arkitekten bag Tirpitz-museet og de spektakulære kaktustårne, skal tegne et nyt naturhistorisk udstillings- og formidlingssted på Fanø.

"Lycium" er navnet på stedet, som skal bygges ind i landskabet ved Fanø Bad og beskrive, udforske og vise barriere-øerne, deres naturhistorie og verdensarven.

Fanø Kommune og initiativtager Steen Lassen præsenterer visionen for projektet for offentligheden lørdag 22. juni klokken 14.30 i kantinen ved Fanø Sundhedscenter.

Højesteretssagfører Sten Lassen driver virksomhed fra København, men har nær tilknytning til Fanø, efter at hans farfar i 1901 blev ansat ved kurhotellet – og derfra valgte at blive bosiddende resten af livet. Familien tilbringer i dag den bedste del af deres tid i sommerhuset ved Fanø Bad.

Lycium Projektet vil blive fondsfinansieret og drevet af en almennyttig fond, oplyser Fanø Kommune.

Annonce

Om navn og arkitektur

Sådan præsenterer initiativtagerne selv projektet:

"Lyciums arkitektur er uden sidestykke, som naturen selv. Den gør sig usynlig i landskabet, som den samtidig synliggør og bevidstgør for os. Den går i ét med klitterne – og den er skabt til formålet af Bjarke Ingels Group (BIG). Den hører til på samme måde, som navnet angiver –
Lycium, som er den latinske betegnelse for bukketorn. Bukketorn blev hjembragt af Fanø sømændene fra Kina – og historien om planten er på den måde også historien om Fanøs kultur og historie."

Glad nationalparksformand

Janne Liburd, formand for Nationalpark Vadehavet, glæder sig over samarbejdet.

- Lycium bliver en fantastisk indgang til Vadehavets unikke geologi, som er et af UNESCOs tre udpegningskriterier af Verdensarv Vadehavet, siger hun i en pressemeddelelse fra Fanø Kommune.

Lycium er tænkt som en port til Nationalpark Vadehavet og verdensarven. Det skal supplere områdets øvrige store formidlingssteder Vadehavscentret, Tirpitz, og Fiskeri- og Søfartsmuseet og fuldende billedet med beskrivelsen af barriereøernes udvikling fra istiden til nutiden. Naturhistoriske udstillinger skal give indblik i dannelsen af Vadehavet, geologi og klima og ved brug af animationer, interaktive medier og virtual reality vise, hvordan Fanø bliver skabt af bølger, tidevand og stormfloder, vind og vejr.

Visionen er, at Lycium også vil blive anvendt af uddannelses og forskningsinstitutioner og danne rammen om nationale og internationale konferencer.

Lycium skal udvikle sig til et centrum for Vadehavsforskning og formidling af viden om den tilstand, Vadehavet befinder sig i og den udvikling Vadehavet er på vej imod, erklærer Fanø Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce