Annonce
Danmark

Emils dagbog fra USA: Stjernekrig i indianerreservatet

Brandon Stevens er næstformand i Oneida Nation - en stamme af indfødte amerikanere med 17.000 medlemmer i Wisconsin. Før valget opfordrede han folk til at stemme på Biden, og den oprindelige befolknings stemmer blev afgørende for, at Demokraterne vandt staten. - Nu skal vi sørge for, at han betaler tilbage, siger Brandon. Foto: Emil Jørgensen
Hvad har Luke Skywalker, Princess Leia og Han Solo tilfælles med USA’s oprindelige befolkning? Og hvilken rolle spillede de indfødte amerikanere i præsidentvalget? Avisen Danmarks udsendte har besøgt Oneida Nation i Wisconsin - og giver svar!

USA: Forestil dig et indianersamfund. Måske ser du tipitelte og heste. Høvdingefjer og totempæle.

Næppe ser du virkeligheden, som jeg mødte i indianerreservatet Oneida Nation. En mand i laksko scannede sit ansigt på en skærm, der fortalte ham, at han var genkendt og havde en normal temperatur. I et mødelokale sad nogle andre fra stammen og var i gang med en Facebook Live. Og inde på mandens kontor lå en basketball i hjørnet og en Darth Vader-figur på skrivebordet.

- Jeg ligner selv noget, der er taget ud af en indianerfilm. Men stereotypforestillingerne - om at vi bor i telte - vidner om uvidenhed, sagde Brandon Stevens, Oneida Nationens næstformand og min vært.


Forandringen kommer først, når vi ændrer historieundervisningen i skolerne, så alt ikke ses fra den hvide mands perspektiv.

Brandon Stevens, næstformand, Oneida Nation


Jeg var på besøg i en af USA’s 574 anerkendte stammesamfund. Her, i Green Bay-området i Wisconsin, lever 17.000 indfødte amerikanere i et reservat med egne skoler, politi og domstole. Med en traumatisk bagage, identitetskrise og kedelige rekorder i sociale problemer. Men også med håb en for bedre fremtid.

- “Hvad er Oneida Nation?” Det spørgsmål slås vi stadig med. Svaret finder vi, når USA får en mere retvisende historiefortælling, sagde han og kiggede på sin Darth Vader-figur.

- Vi indfødte amerikaneres kamp er lidt ligesom rebellernes i Star Wars.

Den reference vender vi tilbage til. Først skal vi forstå Oneida Nations historie.

Annonce

Fordrevet fra New York

Når amerikanerne i morgen fejrer Thanksgiving, taler de ikke så meget om, at den hvide mand systematisk udryddede 10-20 millioner mennesker, hvis forfædre i tusindvis havde levet i det land, de siden døbte “Land of the Free”.

Emil Jørgensen er Avisen Danmarks udsendte i USA i forbindelse med præsidentvalget.

Oneida Nation - som oprindeligt havde et område på størrelse med Fyn i den vestlige del af staten New York - hjalp George Washington i løsrivelseskrigen mod Storbritannien fra 1765 til 1783.

- Hvis ikke det var for mine forfædre, talte amerikanerne måske med britisk dialekt i dag, lød det fra Brandon.

Alligevel blev hans stamme fordrevet fra østkysten til Midtvesten i starten af det 19. århundrede. Siden da har skiftende amerikanske regeringer gjort deres for at assimilere de indfødte befolkningsgrupper, der i dag tæller fem millioner mennesker og 150 forskellige sprog. Indianerne tabte, lyder pensum i amerikanske folkeskoler og i Hollywood.

Brandon Stevens er 42 år, men ikke flydende i sine forfædres sprog. Han praktiserer sin stammes 13 ceremonier om året - hvor de takker alt på Moder Jord, fra musen til bjørnen, fra vandet til ilden. Men han spiller også basketball og deler videoer med koreansk popmusik på Instagram.

- Vi har en talemåde, der illustrerer splittelsen: Vi har en fod i to kanoer på vandet, og derfor er vi i ubalance, sagde han med en stemme så rolig og overbevisende, at jeg kunne have overvejet at hoppe med ham i en kano tværs over Atlanten, hvis han bad om det.

- Jeg har en drøm om, at den næste generation fra Oneida ikke skal vokse op med den samme identitetskrise, som jeg gjorde.

Annonce

Drømmen for fremtiden

Nu hænger Brandons kamp for forandring som indrammede billeder på hans kontor. Der er et af ham og Obama-familien, et andet af ham og Trumps advokat Rudy Giuliani. Næstformanden er lobbyist, og hans udtalte støtte til Biden har været afgørende i Wisconsin.

Cirka halvdelen af statens 71.000 stemmeberettigede indfødte amerikanere stemte ved valget. 80 procent satte kryds ved Biden. Eftersom Demokraterne vandt Wisconsin med cirka 21.000 stemmer, har de indfødte haft betydning.

- Vi stoler ikke på Trump. Han ødelagde klimaet og lod mere og mere af det føderale land gå til olieboringer og fracking. Men det handler også om, at Biden og - især Kamala Harris - lytter til os, sagde Brandon, som selv var med på råd, da Demokraterne udarbejdede et politisk program for den oprindelige befolkning.

Biden og Harris har lovet, at de vil udpege flere indfødte til domstolene og politiske topposter, at de vil kæmpe for mere selvbestemmelse til stammerne samt give dem større landarealer tilbage.

Den 42-årige lobbyist kender alt til indianerreservaternes massive sociale problemer, fordi han selv har været fanget i mange års misbrug: - Vi vokser op med en traumatisk historie og er frakoblet vores oprindelige kultur. De indfødte har ingen Lebron James eller Beyoncé. Vi har ingen rollemodeller, siger han. Foto: Emil Jørgensen

- Det er en start. Men forandringen kommer først, når vi ændrer historieundervisningen i skolerne, så alt ikke ses fra den hvide mands perspektiv.

Hans talestrøm blev afbrudt, da hans telefon spillede op, som var Darth Vader på vej ned ad gangen. Ringetonen “Imperial March” fra Star Wars tog os tilbage til snakken om en fjern, fjern galakse.

Hvad interesserer læserne?

“Man hører ikke så meget om USA’s oprindelige befolkning, indianerne. Hvem stemmer de på - og hvor mange af dem stemmer i det hele taget?” skrev læser Anne Nielsen 8. november.

Det læserspørgsmål er inspirationen til dette dagbogsblad fra Emil Jørgensen, Avisen Danmarks udsendte.

- Jeg elskede filmene som barn og gør det stadig. Skywalkers, Leias og Solos kamp mod det onde imperium syntes lige så håbløs, som vores kamp for rettigheder og repræsentation i USA.

Brandon tog en dyb indånding, som sugede han kræfter til at færdiggøre sin romantiske reference.

- Det sker måske ikke i min levetid. Men jeg tror på, at der kommer en dag, hvor børn fra Oneida Nation vil kunne spejle sig selv i rollemodeller - politikere, skuespillere, basketballstjerner - som ligner dem. Det gode vil sejre - som i Star Wars.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce